Pelko kasvaa ja kaikki kallistuu. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on laukaissut liikkeelle syy- ja seuraussuhteiden vyöryn, jonka ymmärtäminen on hankalaa. Jos kokonaisuus ei hahmotu, voi tarkastella yksityiskohtia. Piru asuu myös yksityiskohdissa.

Öljyn tynnyrihinta nousee kohti kattoa, jota ei ole. Bensan ja dieselin hintoja siunailtiin, kun ne nousivat tankilla yli kahden euron. Tuokin alkaa olla muisto vain. Maanantaina aamulla barreli Pohjanmeren öljyä maksoi jo 140 dollaria.

Kun hinta nousee 150 dollariin, sen vaikutus inflaatioon on 1,3 prosenttiyksikköä. Hinnat voivat nousta vuoden loppuun mennessä 185 dollariin barrelilta, jos venäläinen öljy jää pois markkinoilta.

Jo solmituilla työehtosopimuksilla voi kuvaannollisesti pyyhkiä ahteriaan, sillä suomalaisenkin palkansaajan reaaliansiot ovat laskussa. Tosin täytyy myöntää, että palkat ovat vain yksi huoli muiden, isompien ja jopa perustavanlaatuisten ongelmien joukossa.

Piru asuu yksityiskohdissa

Kaasun hinta on Hollannin TTF-futuurimarkkinoilla jopa yli tuhat prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Taloussanomien mukaan raakaöljyn hinta olisi kaasun suhteutettuna 400 dollaria tynnyriltä.

Onneksi kevät on pohjoisella pallonpuoliskolla jo ovella, sillä asumisen energiakulut kasvavat edelleen. Tosin vuodenajat ovat pysyviä, eivätkä maailmantalouden heilahtelut välttämättä palaa normaaliksi pitkään aikaan. Nyt kysytään kansalta poliitikkojen mieli-ilmaisua, resilienssia (joustavuus, sopeutumiskyky).

Öljyn hinnan seurauksena myös ruoan hinta nousee, koska lannoitus- ja muut viljelykulut sekä pakkaus ja kuljetus kallistuvat. Ja ruokittavia suita on maapallolla aina vaan enemmän.

Kaljatölkit kallistuvat

Venäjä on maailman suurimpia metallien viejiä ja alumiinin puute näkyy kalja-, virvoitusjuoma- sekä säilyketölkkien kallistumisena ja kuparin hinnannousu johtaa rakentamisessa tarvittavien sähkövetojen kallistumiseen.

Autoteollisuuden komponenttipula pahenee, kun Mariupolista ei saada neonkaasua ja nikkelin sekä palladiumin toimitukset ovat hakusessa.

Ruoan kallistuminen voi johtaa myös globaaleihin seurauksiin, sillä liian monet valtiot ovat riippuvaisia Ukrainan tai Venäjän viljantoimituksista. Oma lukunsa ovat laskevat osakekurssit, jotka voivat pahimmillaan johtaa eläkemaksujen nostoon tai eläkkeiden leikkauksiin.

SUOMEN UUTISET