Eduskunnassa keskusteltiin tiistaina perussuomalaisten välikysymyksestä energia- ja polttoainehinnoista. Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa nosti omassa puheenvuorossaan esille tavallisten suomalaisten vaikeudet jyrkästi kohoavien kustannusten seurauksena.

– Tälle välikysymykselle on tilausta. Suomen kansan mitta alkaa olemaan täynnä jatkuvasti kallistuvien arjen menojen kanssa. Bensaa tarvitaan liikkumiseen, ja sähköllä tai öljyllä lämmitetään iso osa taloista, joten näihin liittyvät hinnankorotukset iskevät rajusti tavallisiin suomalaisiin. Sitten kun lätkäistään päälle vielä veronkorotuksia ja muita maksuja, joita hallitus kutsuu ympäristötoimiksi, alkaa ihmisten kukkaro olemaan tyhjä ja mitta todella täysi, kertoi kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa.

Sähkönsiirron myyminen ulkomaille oli paha virhe

Elomaa viittasi puheessaan sähkön jyrkän hinnannousun lisäksi myös kohtuuttoman korkeisiin sähkönsiirtomaksuihin.

– Sähkönsiirtomaksut ovat olleet jo kauan kohtuuttoman korkealla tasolla ulkolaisten pääomasijoittajien nyhtäessä satumaisia voittoja vuodesta toiseen Energiaviraston ja hallituksen siunauksella. Verkkoyhtiöiden myyminen suurille ulkolaisille pääomasijoittajille on ollut paha virhe. Ei pitäisi viedä lypsäviä lehmiä teuraalle, Elomaa totesi.

Suomalainen maatalous hätätilassa

Myös yritysten ja maatalousyrittäjien tilanne huoletti kansanedustajaa.

– Energian raketin lailla nouseva hintalappu puree yksityishenkilöiden lisäksi yrityksiin. On selvää, että polttoaineiden hinnannousu lisää suoraan esimerkiksi logistiikka-alan kustannuksia. Sähkön korkea hinta taas iskee laaja-alaisesti tuotantotoimintaan.

– Nostan tässä yhteydessä esille suomalaisen maatalouden, joka on suoraan sanottuna hätätilassa. Ympäristöpolitiikan mukanaan tuomat velvoitteet ovat nostaneet toimintamenoja tuntuvasti monilla tiloilla. Energian hinnannousu on myös monilla tiloilla vakava paikka, ja kustannukset kasvavat sen seurauksena entisestään. Sitten kun tähän päälle lisätään vielä esimerkiksi rehuviljan nopea kallistuminen, voi alkaa viimeistään miettimään, voiko toiminta olla enää yhtään kannattavaa, Elomaa sanoi.

Nopeita toimia tarvitaan

Elomaa vaati nopeita toimita maatalousyrittäjien tukemiseksi.

– Tuottajien osuus kuluttajan maksamasta hinnasta on poljettu alas. Välikädet ja kauppa jyräävät alkutuottajan: siis 2 euron leivästä 7 senttiä alkutuottajalle. Näin ovat asiat, valitettavasti. Maataloudessa meillä on iso pommi viritettynä, sillä tuottajille maksettava hinta ei riitä alkuunkaan kattamaan kuluja, jotka ovat nousseet muun muassa energian hinnan kirittäminä. Tämä on todella vakava asia, ja se pitää ratkoa heti, Elomaa vaati.

Hallituksen ympäristötoimet kohtuuttomia

Elomaa pitää hallituksen ympäristötoimia kohtuuttomina tavallisia suomalaisia sekä elinkeinonharjoittajia kohtaan.

– Nyt ympäristötavoitteet muun EU:n tasolle heti. Energia- ja polttoainehintojen nousussa on kyse niin isosta asiakokonaisuudesta, että tämä välikysymys on todella tarpeen, totesi Elomaa.

Suomen Uutiset