Eduskunnassa käytiin tänään keskustelu perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja liike nytin tekemästä välikysymyksestä hallitukselle koskien energian ja polttoaineen hintoja. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mukaan hallitus koettelee tällä hetkellä kansan kärsivällisyyttä toden teolla.

Tällä hallituskaudella bensiinin ja dieselin litrahinnat ovat ennätyskorkealla, samoin muut polttoaineet maakaasusta hiileen ovat kallistuneet. Sähkön ja päästöoikeuksien hinnat ovat moninkertaiset verrattuna vuoden takaisiin hintoihin.

– On täysin kestämätöntä, että kansaa kuritetaan tällä tavoin. Sähkö, polttoaineet ja liikkuminen ovat ihmisille välttämättömyyksiä. Työhön on päästävä. Monet pohtivat jo, onko enää ylipäätään kannattavaa käydä töissä, kun sinne pääseminen tulee niin kalliiksi, Olli Immonen kritisoi.

– Pieni- ja keskituloiset ovat suurimpia kärsijöitä. Heille jää yhä vähemmän rahaa käytettäväksi, kun välttämättömät menot kasvavat. Kansan ostovoima heikkenee.

Työmatkavähennyksen korotus ei auta kaikkia

Immosen mukaan hallituksen kaavailema kilometrikohtaisen työmatkavähennyksen korottaminen ei auta sitä valtaosaa vähennystä saavista, jolla matkavähennys lasketaan julkisen kulkuvälineen mukaan.

– Autoliiton mukaan työmatkavähennyksen enimmäismäärä koskee vain noin 26 000 henkeä. Lisäksi tämä hallituksen toimi ei kohdistu lainkaan esimerkiksi eläkeläisiin ja opiskelijoihin. Hallituksen nyt esittämät toimet ovat täysin riittämättömiä.

– On selvää, että nyt tarvitaan vaikuttavampia toimenpiteitä. Hallituksen maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa on pikaisesti jarrutettava ja hiilineutraalisuustavoite siirrettävä vuoteen 2050 eli samaan vuoteen kuin EU:n tavoite. Tavoitteen maltillistamisesta saataisiin säästöjä, joilla voidaan tukea kansalaisten arkea. Polttoaineiden ja kotitalouksien sähkön verotusta on kevennettävä. Ammattidiesel on otettava nopeasti käyttöön kuljetusyrityksille, Immonen vaatii.

Perussuomalaiset ovat esittäneet myös dieselin käyttövoimaveron poistamista kokonaan. Polttoaineen pakkojakeluvelvoitteen laskeminen olisi myös tehokas tapa laskea polttoainehintoja.

Syrjäseutujen asukkaat unohdettu

Immonen kritisoi hallitusta silmien sulkemiseltä syrjäseutujen ahdingon edessä.

– Hallitus lupailee juhlapuheissa rahaa maaseudulle, mutta se ei halua myöntää, että rahat tullaan perimään moninkertaisesti takaisin maaseudun asukkailta erityisesti omakotitalojen öljylämmitysten hinnoissa, sähkön hinnoissa ja autolla liikkumisen kustannuksissa.

– Maaseudulla ei tulla koskaan pääsemään tilanteeseen, jossa kaikkien ihmisten liikkuminen voidaan turvata julkisten liikennevälineiden avulla. Hallituksen tavoite pakottaa kaikki suomalaiset kävelemään, pyöräilemään ja kilometritehtaalle on vastuuton. Myös kilometriverolla, liikenteen päästökaupalla ja ruuhkamaksuilla uhkailu on täysin vastuutonta politiikkaa, Immonen moittii.

Ilmastokiihkoilu maksatetaan kansalaisilla

Immonen pitää ongelmallisena, että vihervasemmistohallitus laittaa ilmastokiihkoilupolitiikkansa tavallisen autoilevan kansalaisen ja maaseudulla asuvan maksettavaksi.

– Välttämättömät elinkustannukset eivät saa lohkaista kohtuutonta osaa kansalaisten tuloista. Kansalaisten elinkustannuksia on välttämätöntä saada alennettua ja yritysten kilpailukykyä parannettua. Kurjistamispolitiikan on loputtava.