Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela soimaa hallitusta riittämättömistä toimista energiakriisin hoitamisessa. Eduskunnan välikysymyskeskustelussa kansanedustaja Koskela kiinnitti huomiota siihen, että hallituksen käsiä sitoo liikaa takertuminen maailman epärealistisimpaan hiilineutraaliustavoitteeseen.

– EU-tasolla olemme sitoutuneet vuoteen 2050 ja siihen Suomen pitäisi omakin tavoitteensa vuodesta 2035 siirtää. Tätä me Perussuomalaiset olemme esittäneet. Nyt annamme turhaan kilpailuetua muille EU-maille sekä kurjistamme omaa teollisuuttamme ja työllisyyttämme, Jari Koskela sanoo.

Pienituloiset ja eläkeläiset jäävät ulkopuolelle

Hallituksen esittämiä toimia energiakriisin hillitsemiseksi kansanedustaja Koskela pitää sinänsä kannattavina, mutta riittämättömiä ja huonosti kohdistettuina. Työmatkavähennyksen enimmäismäärän korottaminen kohdistuu täysmääräisesti vain 26 000 henkilöön. Pienituloiset ja eläkeläiset jäävät kokonaan ulkopuolelle.

Tehokkuutta olisi Koskelan mukaan tuonut työmatkavähennyksen omavastuuosuuden laskeminen.

– Perussuomalaiset on omissa vaihtoehdoissaan esittäneet vaikuttavampia toimenpiteitä, joilla energiakriisiin ja sen moninaisiin seurauksiin voidaan tuoda helpotusta. Niistä yhteen merkittävimpään eli ammattidieselin käyttöönottoon hallituskin on tarttunut. Sen sijaan jakeluvelvoitteen tason laskemiseen tai dieselin käyttövoimaveron poistoon tai edes alentamiseen hallituksella ei ole rohkeutta, Koskela moittii hallitusta.

Koskela penää hallitukselta myös päämäärätietoista työtä EU:n sosiaalisen ilmastorahaston torjumiseksi. Suomi on ilmoittanut suhtautuvansa rahastoon kriittisesti, mutta kriittisen suhtautumisen lisäksi olisi löydettävä tahtoa jyrkästi kaataa koko esitys.

Omavaraisuutta ajettu alas liiankin tehokkaasti

Siinä missä hallituksen keinot energiakriisin helpottamiseksi ovat olleet riittämättömiä, on hallituksen politiikka omavaraisuutemme rapauttamisessa ollut Koskelan mielestä liiankin tehokasta.

– Hallitus ajoi esimerkiksi turvetuotantoa aivan liian innokkaasti alas ja olemme ajautuneet entistä enemmän tuontienergian varaan. Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa omavaraisuuden merkitys korostuu. Ehkäpä ei kannattaisi pitää niin kovaa kiirettä turvetuotantokoneiden romuttamisessa, Koskela opastaa.

SUOMEN UUTISET