Polttoaineiden hinnankorotuksia ja autoilijoiden kurittamista vastustavat kansalaiset vaativat hallitukselta polttoaineverojen alentamista, sillä tilanne alkaa jo olla kestämätön: ihmiset ovat nääntymässä verotaakan alle.

Samana viikonloppuna, kun Suomen kiekkoleijonat viimeistelivät voitokkaasti Pekingin olympiaturnauksen etenemällä päätyyn asti, Helsingin keskustassa raikuivat autojen äänitorvien tööttäykset.

Valtavasti jäseniä kerännyt STOP! Autoilijoiden kuritukselle! -Facebook-ryhmä organisoi viikonloppuna samanaikaisesti useita torviprotesti-mielenosoituksia ympäri Suomea tarkoituksenaan kiinnittää päättäjien huomio korkealle nousseisiin polttoaineiden kustannuksiin.

Ryhmän vastustaa kaikkia poliittisia autoilun kustannusten korotuksia. Helsingin torviprotesti oli kaksipäiväinen ja siihen osallistui yli 200 autoa.

Torviprotestoijat vaativat puuttumista useisiin polttoaineen hintaa korottaviin tekijöihin: polttoaineiden valmisteverojen on joustettava, biojakeluvelvoitteen noston loppulaskua ei saa maksattaa autoilijoilla, tieliikenteen päästökauppaa tai vastaavia järjestelmiä ei tule ottaa käyttöön, uusia veromuotoja ei tarvita, henkilöautoilua ei saa hankaloittaa.

Harakka puhuu palturia

Matti Vahtera (kuvassa) oli ajanut reilut sata kilometriä kotipaikkakunnaltaan Salosta osallistuakseen lauantaiaamuna Helsingin torviprotestiin.

Vahteran auton lavalla oli esillä liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalle kohdistettu viesti. Vahtera katsoo, että ylimielisillä puheillaan polttoaineen hinnan kehityksestä Harakka väheksyy autoilevaa kansanosaa.

– Tuo kaveri (Harakka) saisi lopettaa p****puheet ja mennä itseensä. Nähtäväksi jää, Vahtera sanoo.

Polttoaineiden pumppuhinnat ovat nousseet rajusti jo viime kesästä lähtien. Hieman päivästä riippuen, Suomessa bensa on viime aikoina ollut EU-alueen toiseksi tai kolmanneksi kalleinta.

Viime keväänä ministeri Harakka kuitenkin väitti eduskunnassa, että bensiinin hinta ei muka olisi noussut kymmeneen vuoteen.

Vihreät tekee pahojaan hallituksessa

Vahtera sanoo, että Harakan ohella suurin syyllinen korkeisiin polttoaineiden hintoihin on hallituspuolue vihreät. Vahtera toteaa, että hallituksessa ei ymmärretä tavan kansalaisen selviytymistaistelua kohoavia energiakustannuksia vastaan.

– Jos mahdollista, vihreät tekee hallituksessa vielä enemmän pahuutta kuin Harakka. Hallituksen tulisikin välittömästi alentaa polttoaineiden verotusta, sillä tilanne alkaa jo olla kestämätön: ihmiset ovat nääntymässä verotaakan alle.

Vahtera huomauttaa, että polttoaineiden hintojen nykytaso vaikuttaa jo heikentävästi työn tekemisen kannustimiin.

– Se on ihan selvä asia, jos työmatka on esimerkiksi 50 kilometriä suuntaansa, niin moni joutuu laskemaan, kannattaako töihin enää ajaa.

Yksin on turha valittaa

Sisäremontointiyrittäjä Petri Ranta oli saapunut torviprotestiin Nummelasta. Ranta huomauttaa, että puheet siitä, että polttoaineen hinta ei olisi noussut, eivät pidä paikkaansa.

– Kyllä bensan ja dieselin hinnat ovat nousseet korkealle tasolle. Jo kuukauden polttoainelaskussa huomaa
selvästi, miten hinnat ovat nousseet. Jos aiemmin dieseliin meni tuhat euroa, nyt menee 1 500 euroa.

Vuodessa kertyy siis noin 6 000 euroa lisää maksettavaa.

Ranta työskentelee yrityksensä puitteissa laajalla toimintasäteellä Etelä-Suomessa. Lähes kaikki ajot ovat työajoa.

Ranta tankkaa useimmiten dieselia työajoa varten, mutta hän käyttää myös jonkin verran bensiiniä kesällä moottoripyörämatkoilla. Ranta huomauttaa, että syy polttoaineiden korkeisiin hintoihin on raskaassa verotuksessa.

– Polttoaineveroa olisi syytä laskea huomattavasti. Dieselveron voisi poistaa kokonaan, koska se alkaa jo olla lähes saman hintaista 95-polttoaineen kanssa. Polttoaineiden hintojen nousu siirtyy logistiikkakustannuksiin, joten lopulta kaikki tuotteet kallistuvat.

Korkeat polttoaineiden hinnat ovat puhututtaneet kansaa ennenkin. Autoilijoiden torviprotestit ovat kuitenkin Suomessa uusi ilmiö. Ranta katsoo, että autoilijoiden yhteismielenosoitukset ovat tässä ajassa hyvä keino kiinnittää poliitikkojen huomio.

– Ei se auta, jos vaan yksinään valittelee korkeita polttoaineiden hintoja.

Julkinen liikenne tökkii

Laura Virtanen, Tomi Liimatainen, Henri Liimatainen ja Markus Liimatainen olivat varustautuneet torviprotestiin huomioliiveillä.

Perussuomalaiset jätti äskettäin välikysymyksen bensan ja sähkön hinnoista. Välikysymyksessä vaaditaan polttoaineverojen alentamista, ammattidieselin käyttöönottoa sekä kotitalouksien sähköveron alentamista.

Hallitus reagoi välikysymykseen ilmoittamalla äskettäin keinoista, joilla se pyrkii vastaamaan energian hintojen nousuun. Toimet ovat vähäisiä, ja kohdistuvat vain pieneen joukkoon ihmisiä, eikä kasvaviin kustannuksiin puututa perussuomalaisten vaatimusten mukaisesti polttoaineveroa laskemalla.

Tomi Liimatainen pitää hallituksen esittelemiä kompensaatiokeinoja, kuten työmatkavähennyksen nostoa, naurettavina, koska kasvaviin kustannuksiin ei tule nopeaa ja välitöntä apua.

– Hallituksen toimet eivät vaikuta kenenkään polttoainelaskuun nyt, vaan vasta tulevassa verotuksessa. Itse tarvitsen työn vuoksi autoa päivittäiseen liikkumiseen, joten kasvavat kustannukset näkyvät heti. Töihin lähteminen on välillä vaikeaa.

Markus Liimatainen käyttää myös autoa työajoihin, eikä julkinen liikenne ole hänelle soveltuva vaihtoehto.

– Voisin kulkea bussilla, mutta nykyään ei vain enää pääse. Julkisen liikenteen linjoja kulkee harvakseltaan. Tarkistin aikatauluista, niin kaikkine siirtymineen linja-autolla menisi lähes kaksi tuntia matkaan Tuusulasta Nurmijärvelle.

Työmatkavähennyksen korotus ei auta kaikkia

Kansanedustaja, perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas kertoo, että jo syksyllä perussuomalaisten aluevaalikiertueella puoluejohdolle tuli kiitosta perussuomalaisten avauksesta alentaa polttoaineiden verotusta.

– Monet olivat hyvin huojentuneita siitä, että lopultakin esitetään konkreettisia uudistuksia ostovoiman parantamiseksi. On selvää, että korkeat polttoaineiden hinnat herättävät Suomessa suuria tunteita, koska päivittäiseen liikkumiseen menevät rahat tällä hetkellä leikkaavat niin suuren osan pois palkansaajan ostovoimasta, Peltokangas sanoo.

Kansanedustajan mukaan suora leikkaus polttoaineiden verotukseen on ainoa toimiva keino auttaa autoilijaa ahdingossa.

– Hallituksen suunnitelmat hintojen kompensoimiseksi, kuten työmatkavähennyksen korottaminen eivät ole huono asia. Työmatkavähennyksen korottaminen on kuitenkin vain kosmeettinen toimenpide, ja samalla epätasa-arvoinen veto, koska se auttaa vain pientä osaa kansasta.

Tuhoaa suomalaisen liikenteen

Peltokangas korostaa, että polttoaineveron alentaminen olisi tasa-arvoisin toimenpide, koska se auttaisi kaikkia. Hallituspuolueet, etenkin vihreät, kuitenkin hangoittelevat vastaan, koska tavoitteena on tehdä ”kohdistettuja toimia”. Peltokankaalta ei löydy ymmärrystä hallituksen linjalle.

– Ei tällä tavalla voi tehdä politiikkaa, että valitaan tiettyjä ryhmiä, jotka saavat apua bensalaskuihin ja muut eivät saa mitään. Kaikki kansalaiset ovat samanarvoisia ja kaikki ansaitsevat saada apua.
Peltokangas varoittaa, että mikäli vihervasemmistohallitus saa jatkaa vallassa, suomalaisen autoilijan tulevaisuus näyttää entistäkin synkemmältä.

– Tämän hallituksen politiikka tuhoaa suomalaisen liikenteen ja samalla suomalaisen teollisuuden, koska logistiikka liikkuu kumipyörillä. Jos sama hallituspohja jatkaa, vuoteen 2030 mennessä autoja ei juurikaan enää liiku maantiellä.

SUOMEN UUTISET