Perussuomalaiset jätti tänään hallituksen vastattavaksi välikysymyksen energian ja polttoaineiden kohonneiden hintojen vuoksi. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio painotti tänään tiedotustilaisuudessa, että Suomen hiilineutraalisuustavoite ei voi olla kovempi kuin EU:lla ja Suomen kilpailijamailla. – Perussuomalaiset vaatii tavoitteen siirtämistä vuoteen 2050, ja tämä linja on välikysymyksessä mukana olevien puolueiden kanssa yhteneväinen. Kokoomuksen linja on kuitenkin selkeästi tämän vastainen.

Rajusti kohonneet energian ja polttoaineiden hinnat lisäävät liikkumisen ja asumisen kustannuksia sekä leikkaavat laajasti kansalaisten ostovoimaa, sillä logistiikka- ja energiakustannukset siirtyvät myös suoraan muihin hintoihin, esimerkiksi ruokaan.

Välikysymyksessä ovat mukana oppositiopuolueista Liike Nyt ja KD, mutta kokoomus ei ole mukana, sillä esimerkiksi ennätyskorkea polttoaineen verotus ei näytä olevan kokoomukselle ongelma.

Kokoomus ei jousta ilmastokunnianhimosta

Sanna Marinin (sd) hallituksen kunnianhimoiset ilmastotoimet ja vasemmistolainen veropolitiikka ovat keskeinen syy sille, miksi asuminen ja autoilu on nyt Suomessa ennätyksellisen kallista. Esimerkiksi korkeita bensan hintoja ei siten voi selittää pelkillä maailmanmarkkinahintojen kohoamisella.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että kokoomusta ei voitu ottaa mukaan välikysymykseen, koska kokoomus ei ole valmis tinkimään Marinin hallituksen muita EU-maita tiukempien ilmastotoimien toteuttamisesta.

– Jo viime syksynä kokoomus selkeästi totesi puheenjohtajien ilmastopaneelissa, että kokoomus ei aio joustaa hiilineutraalisuustavoitteesta ja Suomen kunnianhimosta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ne toimet, joita tämä (Marinin) hallitus tekee hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi, ovat kaikki sellaisia, että myöskään seuraava hallitus ei tule niistä peruuttamaan, jos kokoomus saa päättää, Purra sanoi.

Miksi pitää potkia omille kintuilleen?

Purra painotti, että kokoomuksen linja on ristiriidassa perussuomalaisten tavoitteiden kanssa.

– Tämänpäiväisessä ja lukuisissa muissakin puheenvuoroissa viime viikkoina ja kuukausina olemme kuvanneet niitä toimenpiteitä, joita perussuomalaisten mukaan pitäisi kyetä tekemään. Suomen hiilineutraalisuustavoite, joka merkittävästi eroaa paitsi EU-tasosta, myös meidän oleellisten kilpailijamaidemme tasosta, on suoraan omille kintuille potkimista. Samalla se heikentää Suomen kilpailukykyä ja kansalaisten ostovoimaa.

Suomella ei voi olla muita kovempia tavoitteita

Viime vaalikaudella eduskuntapuolueet sopivat Suomen tavoitteesta olla hiilineutraali 2035, jolloin perussuomalaiset jäi tämän tavoitteen ulkopuolelle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio painotti tiedotustilaisuudessa, että välikysymyksen tekstissä lukee, että Suomen hiilineutraalisuustavoite ei voi olla kovempi kuin EU:lla ja Suomen kilpailijamailla.

– Perussuomalaiset vaatii tavoitteen siirtämistä vuoteen 2050, ja tämä linja on välikysymyksessä mukana olevien puolueiden kanssa yhteneväinen. Kokoomuksen linja on kuitenkin selkeästi tämän vastainen.

Välikysymys on suunnattu hallitukselle. Tavio kuitenkin huomauttaa, että samalla hallituksen ilmastopolitiikkaa tukevalta kokoomukselta voi toki myös kysyä: Miksi Suomen tulee toteuttaa ilmastotavoite vuoteen 2035 mennessä, kun muu EU toteuttaa sitä vasta vuoteen 2050 mennessä?

– Miksi polttoaineveron keventäminen ei sovi kokoomukselle?