Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr) palkitsee somekiitoksillaan välikysymyksen ulkopuolelle jäänyttä kokoomusta, joka oppositiosta käsin tukee hallituksen kunnianhimoista, mutta ilmaston kannalta vähäpätöistä politiikkaa.

Perussuomalaiset jätti tänään hallituksen vastattavaksi välikysymyksen energian ja polttoaineiden kohonneiden hintojen vuoksi. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio painotti tiedotustilaisuudessa, että Suomen hiilineutraalisuustavoite ei voi olla kovempi kuin EU:lla ja Suomen kilpailijamailla.

Sanna Marinin (sd) punaviherhallituksen ilmastotoimet ja vasemmistolainen veropolitiikka ovat keskeinen syy sille, miksi asuminen ja autoilu on nyt Suomessa ennätyksellisen kallista. Esimerkiksi korkeita bensan hintoja ei voi selittää pelkillä maailmanmarkkinahintojen kohoamisella.

Kokoomukselle sopii, että kansa köyhtyy bensapumpulla

Välikysymykseen liittyivät oppositiopuolueista Liike Nyt ja KD. Kokoomus ei kuitenkaan ole mukana.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoi tänään, että kokoomuksen poisjäänti johtuu pitkälti siitä, että kokoomus ei halua tinkiä Marinin hallituksen muita EU-maita tiukempien ilmastotoimien toteuttamisesta.

– Jo viime syksynä kokoomus selkeästi totesi, että se ei aio joustaa hiilineutraalisuustavoitteesta ja Suomen kunnianhimosta, Purra muistutti.

Kokoomuksen linja on hivenen ristiriitainen, sillä kokoomus on vuosikausien ajan puhunut veronalennusten puolesta ja ylipäätään kansalaisten verotaakan keventämisestä. Kuitenkaan ennätyskorkea polttoaineen verotus ei näytä olevan kokoomukselle minkäänlainen ongelma.

Toisin sanoen, kokoomuksella ei ole mitään sitä vastaan, että suomalaiset köyhtyvät jatkossakin bensapumpulla ja että korkea polttoaineen hinta näkyy ja tuntuu tuotteiden kauppahinnoissa.

Välikysymykselle räksytti tänään myös kokoomuksen parrakas kuntapoliitikko Tere Sammallahti, joka vihreiden tapaan vastustaa jyrkästi polttoaineveron alentamista.

Ideologisella ilmastopolitiikalla ei ole vaikutuksia ilmastoon

Hallituksen ideologisella ilmastopolitiikalla ei ole ilmastoon mitään vaikutusta.

Koska kokoomus on kuitenkin nyt asettunut hallituksen tueksi, kokoomus saa vastavuoroisesti tukea – mistäpä muualta kuin hallituksesta.

Vihreä ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari söpöilee kokoomukselle sometileillään siihen malliin, että kokoomus alkaa tuntua jo vihreiden apupuolueelta.

Karille huomautetaan, että näyttävän, mutta kansaa kurjistavan ilmastopolitiikan vaikutukset ilmastoon ovat olemattomat.

Havainto on sama kuin vihreiden entisellä puheenjohtajalla Touko Aallolla, joka äsken läksytti, että vihreiden pitäisi ilmastoasioissa tunnustaa, että Suomen päästöillä ei ole maailman mittakaavassa kovin paljon merkitystä.

SUOMEN UUTISET