

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Polttoaineiden, sähkön ja ruuan hinnannousu kurittaa kansaa – Purra: Ihmisten ostovoimaa on parannettava – ”Suomalaisille ei riitä, jos Saarikko lupaa, ettei veroja enää nosteta”
Suomen hallituksen maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka nostaa tavan kansalaisen arjen peruskustannuksia, kuten asumisen, liikkumisen ja ruuan hintaa. Valtiovarainministeri Annika Saarikko vakuutteli eilen Ylen A-Talkissa, että polttoaineisiin kohdistuvia hinnankorotuksia ei enää olisi tulossa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti, että uusien veronkorotusten jäädyttäminen ei riitä, vaan myös kansalaisten ostovoimaa pitäisi kyetä parantamaan.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko on aiemmin vakuuttanut, että keskusta ei enää hallituksessa hyväksy energiaan ja liikkumiseen, kuten polttoaineeseen kohdistuvia veronkorotuksia. Saarikko lausui saman eilisessä Ylen A-Talkissa:
– Tämä hallitus ei tee polttoaineisiin kohdistuvia hinnankorotuksia tai tällaisia päätöksiä, Saarikko vakuutti.
Politiikka on kuitenkin mahdollisuuksien taidetta. Asumisen ja liikkumisen hintaa voidaan nostaa muillakin toimilla kuin veronkorotuksilla. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) esitti viime viikolla heti aluevaalien jälkeen, että tänä keväänä hallitus todennäköisesti päättää polttoaineen jakeluvelvoitteen nostosta, jonka arvioidaan korottavan erityisesti dieselin litrahintaa.
– Ihmisten pitää kuitenkin tulla toimeen ja kyetä menemään autolla töihin. Ilmastotoimet pitää siis suhteuttaa ajan yhteiskunnalliseen kestävyyteen, Saarikko yritti selitellä.
Lämmityskustannuksiin haettava toimeentulotukea?
Hallituksen kunniahimoiset ilmastotoimet nostavat tavan kansalaisen asumisen ja liikkumisen hintaa ja ruuan hintaa. Aiemmin Saarikko on myös todennut, että talon lämmittämiseen voi vaikka hakea toimeentulotukea, jos rahat eivät riitä kalliin sähkön hinnan vuoksi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että inflaatiotilanne, joka erityisesti liittyy polttoaineiden, sähkön ja ruuan hinnannousuun, on tosiasia.
– Hinnat ovat tällä hetkellä liian kovat. Suomalaisille ei enää riitä, jos Annika (Saarikko) lupaa, että veroja ei enää nosteta. Lähtökohta pitää olla se, että ihmisten ostovoimaa pitää kyetä parantamaan, Purra sanoi.
Ruotsi ilmoitti äskettäin aloittavansa kotitalouksien tukemisen kallistuneiden sähkölaskujen vuoksi.
Ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka käy kalliiksi
Purra kysyi Saarikolta ja hallituspuolue vihreitä edustavalta kansanedustaja Iiris Suomelalta, miten hallitus aikoo kompensoida Suomen kansalaisille energian hinnan nousuja, jotka koskevat erityisesti maakuntien ihmisiä.
– Hinnan nousut eivät johdu pelkästään hallituksen omista toimista, vaikka kyllä korkeisiin hintoihin vaikuttaa myös hallituksen maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka.
– Erityisesti maaseudulla inflaatio on huomattavasti korkeampi kuin kaupungissa. Maaseudulla on öljy- ja sähkölämmitystä ja välimatkat ovat pidempiä kuin kaupungissa. Miten siis tulette puuttumaan asiaan, että maaseudulla ihmisillä olisi kannustimia käydä töissä, ajaa pitkiä matkoja ja viedä lapsia harrastuksiin? Purra kysyi.
Suomela sanoi esittäneensä alueellista korvausmallia, esimerkiksi energiaveron palautusjärjestelmää, tietyille alueille. Saarikko jatkoi, että tulevaisuudessa tulisi pyrkiä omavaraisuuteen ja uusiutuviin energialähteisiin siten, että jatkossa ei oltaisi enää riippuvaisia fossiilisesta ja muualta tulevasta energiasta.
– Tämän eteen toimitaan. En myöskään sulje pois verotuksellisia keinoja, joilla tilanteeseen vastataan, ja ne pitää käydä hallituksessa yhdessä läpi, Saarikko sanoi.
Hallitus ottaa taas lisää velkaa
Saarikko jatkoi, että ratkaisuja on löydyttävä, ja hän väläytti myös Ruotsin-mallin mukaisia kompensaatiomalleja tai rahallista tukemista, mutta ei luvannut konkreettisia toimia.
Saarikon esittämät kompensaatiomallit vaativat kuitenkin rahaa. Valtion tämän vuoden budjetti on lähes 7 miljardia euroa alijäämäinen. Suomen talouden ongelmana on myös kestävyysvaje, jotka molemmat luovat suuria riskejä julkiseen talouteen.
– En esitä omissa nimissäni lupauksia, joita en voi pitää. Koska minun pitää kertoa myös, miten ratkaisut rahoitetaan, Saarikko sanoi.
– Eli otatte velkaa, Purra vastasi.
Hallituksen ratkaisu ongelmiin on tunnetusti yleensä lisävelan ottaminen. Tällä viikolla hallitus onkin antanut eduskunnalle esityksen vuoden 2022 ensimmäisestä lisäbudjetista, joka lisää velanottoa 547 miljoonalla eurolla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hinnannousu jakeluvelvoite kulujen kompensointi ilmastotoimet Iiris Suomela asuminen ja liikkuminen ostovoima ruuan hinta valtion budjetti polttoaineet sähkö elinkustannukset suomalaiset Annika Saarikko Riikka Purra Timo HArakka Maaseutu Velanotto Ruotsi Inflaatio perussuomalaiset hallitus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisilta selkeät toimenpiteet polttoainehintojen alentamiseksi – hallitus ei myöntynyt yhteenkään

Yle jututti vihreitä ”asiantuntijoita” ja julisti, miksi polttoaineveroa ei pidä laskea – asiantuntijoiden taustoista ei tietenkään kerrota mitään

Reijonen: Saavatko maatalousyrittäjät varaosia tässä maailmantilanteessa vai pysähtyykö tuotanto?

Ruuan hinta räjähtämässä, maatiloja suljetaan jopa 1 200 vuodessa – veronalennukset eivät sovi hallitukselle

Ruuan hinta voi nousta ennakoituakin enemmän – vauhti kiihtyy kesän ja syksyn aikana
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.