Kevään aikana ruuan kuluttajahinnat ovat nousseet häkellyttävää vauhtia. Pellervon taloustutkimuksen mukaan nousu jatkuu ja hinnat voivat olla tapissa pitkään. Ruoka voi kallistua ennustettuakin enemmän.

Pandemian ja Ukrainan sodan vaikutukset ovat näkyneet rajuimmin ja nopeimmin tuotantopanosten, kuten lannoitteiden ja energian hinnassa.

Tämä on nostanut maatalouden kustannuksia voimakkaasti, mutta muutos siirtyy tuottajahintoihin ja ruuan kuluttajahintoihin viiveellä, todetaan Pellervon taloustutkimuksen katsauksessa.

Tuottajahinnoissa on alkanut tapahtua nousua kevään aikana. Huhtikuussa sianlihan tuottajahinta nousi 17 prosenttia, naudanlihan 12 prosenttia ja siipikarjanlihan 23 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Hinnannousu odotettua kovempaa

PTT ennusti maaliskuun suhdanne-ennusteessaan ruuan kuluttajahintojen nousevan tänä vuonna keskimäärin 11 prosenttia. Huhtikuussa ruuan hinta nousi jo yleistä inflaatiota nopeammin.

Toukokuussa ruuan hinta nousi 9 prosenttia vuoden takaisesta, kun yleisesti kuluttajahinnat nousivat 7 prosenttia.

Ruuan hinnannousu kiihtyy kesän ja syksyn aikana, koska tuottajahintojen nousu on ollut nopeaa. Arvioon liittyy kuitenkin paljon epävarmuustekijöitä.

Riskinä on sekin, että jos viljasato jäisi ennakoitua pienemmäksi Suomessa ja maailmanlaajuisesti, se nostaisi elintarvikkeiden kuluttajahintoja jopa ennustettua enemmän.

Kyyti on kylmää ja vauhti kasvaa

Kuluttajaa kaiken kallistuminen eli inflaatiovauhdin jatkuva kasvu hirvittää ja lomien rilluttelun jälkeen taloudellinen krapula voi olla kamala.

Kyse on oikeasti satojentuhansien ihmisten kohdalla siitä, miten selvitä arjesta, kun kouraan on jäänyt vain luu.

Maanantaina puheenjohtaja Riikka Purra muistutti, kuinka kaiken muun lisäksi soten kustannukset ovat karkaamassa hallituksen käsistä, vaikka perussuomalaiset ovat kiinnittäneet huomiota sen valuvikoihin iät ajat.

Punavihreä hallitus tulee tapansa mukaan sysäämään vastuun talouskatastrofin hoidosta tuntemattomille tahoille ja tavallinen suomalainen tärisee yksin syksyn pimeydessä. Kyyti tulee olemaan kylmää ja vauhti sen kun kiihtyy.

SUOMEN UUTISET