Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut elinkeinoministeri Mika Lintilä esitti synkän julistuksen kaikille suomalaisille palkansaajille. Jatkossa ruokakuluihin menee yli viidesosa nettotuloista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan suomalaisten on syytä varautua siihen, että jatkossa yhä suurempi osa palkasta hupenee välttämättömiin elämän perusasioihin.

– Ruuan hinta tulee nousemaan. Maatalouden tila on kriittinen jo ennestään. Me tarvitaan hyvin nopeasti selkeä tukipaketti maataloudelle, joka täytyy olla valtion rahaa, mutta myös markkinoilta tulevaa, Lintilä sanoi tänään Ylellä.

Ministeri ennakoi lähitulevaisuudessa suomalaisten joutuvan maksamaan ruokakassistaan jopa tuplasti sen hinnan, mitä nyt. Pahimmillaan ruokakuluihin menisi jatkossa jo yli viidesosa nettotuloista, eli suomalaisten jo nyt heikko ostovoima on heikentymässä entisestään.

Sortuiko Lintilä hurskasteluun?

Ruuan hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten Venäjän Ukrainassa aloittama sota. Kotimainen ruuantuotanto on tosin ajautunut kriisiin jo aiemmin, sillä lannoitteet, rehut, sähkö, polttoaineet, koneet ja rakennustarvikkeet ovat kaikki kallistuneet rajusti, eikä monella maatilayrittäjällä ole puskureita toiminnan jatkamisen turvaamiseksi.

Osa viljelijöistä on taloudellisen ahdingon vuoksi jopa jättämässä kevätkylvöjä tekemättä, kun ei ole rahaa edes siementen, lannoitteiden ja polttoaineiden ostoon.

Lintilän Ylellä väläyttämä maatalouden tukipaketti vaikuttaa hurskastelulta, sillä hallituspuolue keskusta ei ollut valmis tukemaan perussuomalaisten eduskunnassa esittämiä muutosehdotuksia kotimaisen maatalouden, huoltovarmuuden ja omavaraisuuden sekä maaseudun kehittämisen varmistamiseksi. Aiemmin tällä viikolla hallitus äänesti kumoon joka ikisen esityksen kotimaisen maatalouden hyväksi.

Kunnianhimoiset ilmastotoimet syövät ostovoimaa

Kuten perussuomalaiset ovat usein muistuttaneet: ruuan omavaraisuus on turvallisuuskysymys, joten kotimaisen maatalouden tukemiselle on vahvat perusteet. Kotimainen maatalous on nyt ajautunut kuilun reunalle, ja maatilojen määrä vähenee koko ajan.

Perussuomalaiset on myös aiemmin kutsunut kaikkia puolueita mukaan hakemaan tehokkaita ja kestäviä ratkaisuja, jotka turvaavat maatalouden tulevaisuuden.

Ruokakassin kallistumisen taustalla on myös pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka, jonka seurauksena Suomessa on jo pitkään tankattu ennätyskallista bensaa. Räjähtäneet polttoaine- ja energiahinnat siirtyvät suoraan kuluttajahintoihin, ja esimerkiksi ruuan hinta nousee.

Ei ihme, että kansa hämmästelee, miten varsin mitätöntä kannatusta nauttiva vihreät sanelee hallituksessa, mitä tehdään ja isommat – SDP ja keskusta – hyväksyvät kaikki järjettömät esitykset, jotka pöydälle tuodaan.

SUOMEN UUTISET