Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallitus on päätymässä esittämään uusia ilmastotoimia. Tietojen mukaan hallitus on esittämässä muun muassa jakeluvelvoitteen kiristämistä, joka nostaa polttoaineiden hintoja pumpulla jopa kymmeniä senttejä litralta. Perussuomalaiset ei voi käsittää suunnitelmia eteenkään nyt, kun Suomessa eletään epävarmuudessa Ukrainan sodan takia.

– Diesel maksaa paikoin jopa 2,50 euroa litralta. Tämä uusin hintapiikki johtuu sodasta ja siihen reagoimisesta, emmekä ole nähneet vielä läheskään kaikkea, mutta hallitus on pahentamassa tilannetta entisestään omilla toimillaan, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra hämmästeli kyselytunnilla.

– Arvoisa vastaava ministeri, voitteko kertoa kansalaisille, paljonko hinnat tulevat kasvamaan teidän toimienne takia ja miksi ette tässäkään tilanteessa voi luopua kustannuksia lisäävistä toimista?

Onko tulossa vai eikö ole?

Liikenneministeri Timo Harakan (sd.) mukaan väite siitä, että hallituksella olisi uusia päätöksiä jakeluvelvoitteen nostosta, ei pidä paikkaansa.

– Tällaista päätöstä ei sellaisenaan ole missään tehty, Harakka muotoili.

Perussuomalaisista huomautetaan, ettei päätöksiä olekaan toki tehty, mutta lehtitietojen mukaan suunnitelmat ovat jo pitkällä.

– Jakeluvelvoitteen kiristämistä ei siis ole tulossa. Tämä on hyvä tietää, sillä lehdistö kertoo asian toisin, Purra kuittasi seuraavassa puheenvuorossaan.

Maataloudelle lisärasitteita – tässä tilanteessa

Purra muistutti, että korkeat energiahinnat eivät vaikuta vain autoilijoihin. Myös suomalainen ruoantuotanto on ennätyskriisissä.

– Myös ruoantuotanto saa hallitukselta osumaa. Maataloudessa ja ruoantuotannossa on suuria ongelmia ja riskejä alkaen lannoitteiden saatavuudesta ja siitä, saadaanko kevätkylvöjä edes tehtyä.

– Ruoan hinta on noussut ja nousee edelleen rajusti. Samaan aikaan Suomen hallitus esittää lehtitietojen mukaan paketissaan kymmenen maatalouteen kohdistuvaa uutta ilmastotoimea! Siis samaan aikaan, kun kuulemme joka päivä, millaisessa kriisissä maatalous on, Purra hämmästeli.

Huoltovarmuus ja turvallisuus ykkösasiaksi

Purra painotti, että Suomen ykkösasian pitäisi olla oman turvallisuuden ja huoltovarmuuden varmistaminen ja se, että suomalaiset pärjäävät.

– Arvoisa ministeri, onko todella nyt oikea hetki esittää maataloudelle uusia ilmastotoimia? Purra kysyi.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi, että hallituksen ensimmäinen ja keskeisin tavoite on nyt turvata huoltovarmuus.

– Emme tarvitse yhtään lisärasitetta suomalaiselle maataloudelle, Leppä sanoi.

Jää nähtäväksi, toteutuuko Lepän toive vai tuleeko hallitukselta lisärasitteita toiveesta huolimatta.

Riikka Purra ja Ville Tavio kommentoivat energian kohoavia hintoja kyselytunnin jälkeen tostaina:

Suomen Uutiset