Torstain kyselytunnilla käsiteltiin hallituksen ilmastotoimia. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne tiedusteli elinkeinoministeri Mika Lintilältä toimista sääriippumattoman energiatuotannon, kuten pienydinvoimaloiden, edistämiseksi Suomessa.

Ministerin vastaus, ettei ”pienydinvoimala ole mikä tahansa takapihalle laitettava pönttö” paljastaa Lulu Ranteen mukaan sen, ettei strategiaa tai toimintasuunnitelmaa ole.

Ranne ihmettelee ministerin asennetta. Jokainen tajuaa, etteivät pienydinvoimalat ole mitä tahansa pönttöjä, ja ettei käsillä olevaan energiakriisiin ole helppoa tai nopeaa ratkaisua.

– Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää lähteä mahdollisimman nopeasti kehittämään uudenlaisten voimaloiden vaatimaa lainsäädäntöä ja toimintastrategiaa.

Pienydinvoimalat nopeasti käyttöön

Lainsäädäntömme ei nyt erota nykyisenkaltaisia yksilöllisiä jättiydinvoimaloita sarjavalmisteisista pienydinvoimaloista, Ranne kuvailee. Pienydinvoimaloiden idea on juuri siinä, että ne olisivat tyyppihyväksyttyjä, tehtaissa sarjavalmistettuja vakiotuotteita, jolloin niiden rakentamis- ja käyttöönottoprosessi voisi olla kertaluokkaa nopeampi.

– Ilmastomuutoksen pelossa ollaan tekemässä teknistaloudellisesti tuhoon tuomittuja ratkaisuja. Ydinvoiman alasajo ja tuulivoimauskonto ovat ajaneet eurooppalaisen energiamarkkinan kuilun reunalle, Ranne perustelee.

– Venäjän sota Ukrainaa vastaan on nyt työntämässä Euroopan markkinat ja meidät sen mukana kuilun reunan yli hintakatastrofiin.

Markkinoiden dynamiikka muuttuu

Ranteen mukaan energian tuonnin Venäjältä vähetessä tai loppuessa, Eurooppa imee Norjan ja Ruotsin sähkön hintaan mihin hyvänsä. Markkinoiden dynamiikka muuttuu. Norjan vesivoimaa ei välttämättä ole jatkossa entiseen tapaan käytettävissä Suomen kasvavan tuulivoiman aiheuttamaan säätötarpeeseen.

– Silti meille edelleen tarjotaan lisää ilmastotoimia ja lisää tuulivoimaa lääkkeeksi energiakriisiin, kun Saksa sulkee ydinvoimaloitaan.

Tuulivoima ei ole ratkaisu

Ranne seuraa tarkasti Pohjoismaiden, Baltian ja Euroopan energiamarkkinoita ja -tuotantoa. Saksassa on tuullut viimeiset kaksi viikkoa murto-osan normaalista. Pohjoismaissa ja Baltiassa tuuli eilen ja toissapäivänä viidesosan siitä mitä tänään.

– Koska tunnustetaan, että tuulivoiman lisääminen Euroopassa lisää myös fossiilisten polttoa? Koska tunnustetaan, että oli tuulivoimaloita kuinka paljon tahansa, niin kun ei tuule, ei tuule eikä sähköä synny, eikä Norja enää pelasta?

– Suomen voimat eivät riitä omaan voimalakehitykseen, mutta me voisimme olla ydinvoimalaturvallisuuden huippuosaamisemme puolesta loistava teollinen yhteistyökumppani voimalakehittäjille. Tämä jos joku olisi nyt se kohta, jossa pitäisi laatia kansallinen ydinvoimateollisen yhteistyön strategia, ja lähteä aikataulutetusti viemään hanketta eteenpäin 1-2 toimittajan kanssa. Muuten ratkaisuja joudutaan odottamaan liian kauan, Ranne sanoo.

SUOMEN UUTISET