Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vaatii hallitusta priorisoimaan työskentelyssään kriiseihin varautumisen. Tavio katsoo, että Suomen pärjääminen kriisiaikoina edellyttää kattavaa varautumista väestönsuojeluun, omavaraisuuteen ja huoltovarmuuteen.

– Väestönsuojien ja evakuointisuunnitelmien on oltava kunnossa, viranomaisilta ja yksityisiltä toimijoilta edellytetään saumatonta yhteistyötä, Ville Tavio sanoo.

Kotimainen tuotanto turvattava

Tavio katsoo, että teollisuuden ja maatalouden toimintaedellytyksiä on syytä ryhtyä turvaamaan kuten muualla Euroopassa.

– Ruotsissa hallitus esitteli eilen maanantaina suuren talouspaketin, jolla Ruotsin valtio yrittää tasoittaa Ukrainan sodan aiheuttamia kustannusten nousuja liikenteessä ja asumisessa. Suomessakin pitää siirtyä sanoista tekoihin, jotta talouden pyörät pyörivät ja kotimainen tuotanto turvataan, Tavio vaatii.

Myös hiilivarastoja täydennettävä

Energiaomavaraisuuden osalta Tavio nostaa esiin turpeen energiakäytön, mutta myös hiilivarastot.

– Vaikka hiilivoimaa on haukuttu ilmastosyistä, on hiili yhä varastoinniltaan parhaita polttoaineita, ja siksi myös hiilivarastoja tulee alkaa täydentää kriisin varalle. Varastointi ei edellytä hiilen polttoa normaalioloissa, Tavio sanoo.

Suomen Uutiset