Kaukolämmön hinta Helsingissä on kovassa nousussa, eikä kaupungin vihervasemmistolaisen ideologian leimaama energiapolitiikka ainakaan helpota tilannetta. Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmä ei hyväksy voimalaitosten alasajoa keskellä energiakriisiä ilman, että korvaava kapasiteetti on olemassa.

– Mikäli kahdessa vuodessa Helsingin erittäin tehokas yhdistetty kivihiilipohjainen tuotanto ajetaan alas, nousee helsinkiläisten kaukolämpölasku valtavasti. Maakaasullakaan ei voida tuottaa sähköä sen korkean hinnan vuoksi, joten Suomi menettää valtakunnan verkosta suuren ydinvoimalan verran vakaata sähköntuotantoa, jota ei voida korvata epävakaalla tuulivoimalla, perussuomalaisten varavaltuutettu Mikko Paunio latasi kaupunginvaltuuston kyselytunnilla.

Poliitikot eivät ymmärrä tilanteen vakavuutta

Paunion mukaan sen enempää vihreä ympäristöministeri kuin kaupungin kärkipoliitikotkaan eivät ymmärrä tilanteen vakavuutta.

– Joka vuosi Suomessa koetaan kylmiä sääjaksoja. Tällöin tuotannon riittävyys nousee avainasemaan, kun Hanasaaresta ja Salmisaaresta katoaa noin 900 MW kaukolämpötehoa. Vuosaaren 250 MW:n biokattila ei riitä sitä korvaamaan, ja lämpöpumput ja Hanasaaren lämpövarasto tuottavat muutaman päivän ajan ehkä 120 MW lämpöä.

– Miten Helsinki aikoo tuottaa puuttuvan kaukolämmön talven kulutushuippuna, kun talvipakkasilla käynnistettävän kymmenen lämpökeskuksen huollot on lopetettu? Paunio kysyy.

Sähkönsaanti turvattava koko Suomeen

Perussuomalainen linja on, ettei voimalaitoksia pidä lakkauttaa ilman, että korvaava kapasiteetti on olemassa.

– Perussuomalaiset haluavat turvata kaupunkilaisille kohtuuhintaisen energiansaannin ja koko Suomen vakaan sähkönsaannin. Kaupungin tulee luopua omistamansa energiayhtiön Helenin kivihiililaitosten ennenaikaisesta alasajosta ja taata vakaan energiatuotannon säilyminen keskellä energiakriisiä. Siksi kysymmekin, miten kaupunki aikoo tämän tehdä?

– Helenin työntekijät ovat ilmaisseet huolensa päättäjille. Nyt on kuunneltava ammattilaisia sen sijaan, että vihreän ideologian edistämiseksi heikennetään huoltovarmuutta ja pahennetaan energiakriisiä entisestään, Paunio kiteyttää.

Suomen Uutiset