Suomen hallitus piti eilen budjettiriihen tiedotustilaisuuden, jossa linjattiin muun muassa energiapolitiikasta. Linjaukset eivät kuitenkaan perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmän mielestä näy Helsingissä Helenin toiminnassa.

Budjettiriihen tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että hallitus suosittaa kuntia ohjaamaan omistamiaan energiayhtiöitä hillitsemään hintojen nostoa. Mutta mitä tekee Helen? Nostaa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja 58 prosentilla.

– Eilen saimme myös lukea, että Helen nostaa kaukolämmön hintaa ensin 22 prosentilla lokakuun alusta, vuodenvaihteessa 23 prosentilla ja vielä maaliskuussa 22 prosentilla, perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmän varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Nuutti Hyttinen ihmettelee.

– Helen ja yhtiön hallituksen vihreä puheenjohtaja Osmo Soininvaara, miten meni niin kuin omasta mielestä?

Helen ilmoittanut useista hinnankorotuksista

Helen on Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö, jonka hallituksessa istuu puolueiden edustajina Osmo Soininvaaran lisäksi Tiina Rytky (sd.), Atte Kaleva (kok.) ja Mai Kivelä (vas.).

– Kun yhtiön hallituksessa istuu peräti kolme hallituspuolueiden edustajaa toteuttamassa kaupungin omistajaohjausta, on käsittämätöntä, ettei yhtiön hallitus edellytä yhtiöltä budjettiriihen energiapoliittisten linjausten noudattamista. Sen sijaan yhtiö on viime päivinä ilmoittanut useista hinnankorotuksista.

– Viimeisimpänä Helen lopetti kuun vaihteessa edullisten, kiinteähintaisten perussähkösopimusten myynnin ja yrittää nyt kaupitella kuluttajille pörssisähkösopimuksia, joissa sähkön hinta on moninkertainen, Hyttinen moittii.

Omistajaohjauksen olisi aika puuttua asiaan

Hallituksen budjettiriihen henki ei siis toteudu, ei myöskään sähkömarkkinalain henki.

– Helen on pääkaupunkiseudulla huomattavassa markkina-asemassa. Sähkömarkkinalaki edellyttää huomattavassa markkina-asemassa olevia yhtiöitä toimittamaan vastuualueellaan asuville kuluttajille sähköä kohtuulliseen hintaan.

– Esimerkiksi Seinäjoen Energia myy omistajakuntiensa asiakkaille yleissähköä hintaan 10,20 c/kWh. Helenin kaupitteleman pörssisähkön keskihinta viime kuussa oli noin 35 c/kWh, kun vielä elokuussa tarjolla olleen perussähkösopimuksen hinta oli 13,99 c/kWh. Kun sähkön hinta kuluttajille yli kaksinkertaistuu, olisi omistajaohjauksen aika puuttua asiaan, Hyttinen kiteyttää.

Suomen Uutiset