Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen kertoi viikko sitten tekevänsä toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin 58 prosentin korotuksen lokakuun alusta. Hinnankorotus on jo kolmas tänä vuonna.

– Kun Helsingillä on oma energiayhtiö, sen ydintehtävän tulee olla tuottaa kohtuuhintaista energiaa kaupungin asukkaiden ja kaupungissa toimivien yritysten käyttöön. Jos energialasku nousee kohtuuttomaksi, yhä suurempi joukko helsinkiläisiä joutuu hakemaan sosiaalitukia ja yrityksiä menee nurin. Esimerkiksi Seinäjoella paikallinen sähköyhtiö tarjoaa sähköä yhtiön omistajakuntien asukkaille edullisempaan hintaan, joka on alle puolet Helenin korotetusta hinnasta, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Mari Rantanen kuvailee tilannetta.

Yhtään voimalaa ei pidä sulkea

Vaikka koko Suomea uhkaa sähköpula tulevana talvena, Helen tai kaupunki omistajana ei ole ottanut suunnitelmia Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitosten sulkemiseksi uuteen tarkasteluun. Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitosten sulkemisen myötä sähköntuotantokapasiteettia häviäisi liki 400 megawattia ja kaukolämpökapasiteettia yli 700 megawattia.

– Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra linjasi maanantaina, ettei Hanasaaren ja Salmisaaren voimaloita saa sulkea, vaan kaikki voimalat on otettava käyttöön. Perussuomalaisten linja on selkeä: sen sijaan, että hirttäydytään muuta Eurooppaa nopeammin toteutettaviin, reaalimaailmaan soveltumattomiin ilmastotavoitteisiin, on otettava järki käteen.

– Yhtään voimalaa ei pidä sulkea sodan Ukrainassa jatkuessa. Sekä valtion että kaupungin on ryhdyttävä kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin energiantuotannon turvaamiseksi ja hintojen kohtuullistamiseksi. Kaupunkilaisten energialaskun kasvattaminen pilviin vihreän ideologian nimissä on kohtuutonta, kun inflaatio heikentää ostovoimaa kaikessa muussakin, Rantanen linjaa.

Kaupunginvaltuuston on toimittava

Helenin hallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.) vastusti Helenin hinnanalennuksia Uuden Suomen haastattelussa keskiviikkona.

– Soininvaara perusteli, ettei sähköä voida myydä halvalla helsinkiläisille, koska se syrjisi ulkopaikkakuntalaisia. Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi kuitenkin totesi, että sähkömarkkinalaki mahdollistaa alennetun hinnan oman kaupungin alueelle.

– Mikäli Helenin hallitus ei toimi, on kaupunginvaltuuston toimittava. Alennus helsinkiläisille asiakkaille on otettava käyttöön viipymättä ja jos Helen ei toimi, perussuomalaisten valtuustoryhmä vaatii asian ottamista kaupunginvaltuuston käsittelyyn, Rantanen vaatii.

SUOMEN UUTISET