Sähkön hinta nousee ensi talvena monille yli kipurajojen. Kuten muuallakin Euroopassa, myös Suomessa odotellaan kauhulla, kun moninkertaisiksi kasvavat sähkölaskut alkavat ropista postiluukuista. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa, että vaikka perussuomalaisten esitykset eivät juuri ole saaneet vastakaikua, muualla Euroopassa ne pian jo kelpaavat.

Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimus PTT:ltä tilaamasta tuoreesta selvityksestä ilmenee, että asumismenot kasvavat tänä vuonna merkittävästi suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin. Menojen nousun taustalla on energian kallistuminen.

Toistaiseksi pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus ei ole saanut edessä olevan energiakriisin johdosta aikaiseksi näpertelyä kummempaa.

Jos sähkölaskuja ei voida maksaa, niitä ei makseta

Perussuomalaiset vaatii hallitukselta välittömiä toimia, sähkön tuotannon maksimointia sekä kriisineuvotteluja energiateollisuuden kanssa. Perussuomalaiset vaatii, että sähkön tuotanto pitäisi maksimoida ja sähköä olisi myytävä kuluttajille kohtuuhinnalla tarvittaessa jopa pörssin ohi.

Perussuomalaiset katsoo, että tulonsiirrot tai veroalet eivät enää riitä, vaan on puututtava hintoihin.

– Muuten kuluttaja romahtaa eikä kyse suinkaan ole vain pienituloisista. Hallituksen on kokoonnuttava hätäkokoukseen, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaatii.

– Sähkölaskuja, joita ei voida maksaa, ei makseta. On järjetöntä ajaa kuluttajat ahdinkoon ja velkaloukkuun, ja sitten yrittää pelastella jälkikäteen erilaisilla tuilla. Tämä on myös energiateollisuuden ongelma. Tuskin sielläkään halutaan, että suuri osa suomalaisista on sähköstä velkaa ja perinnässä, sanoo eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne.

Saksa haluaa uudistaa sähkömarkkinat

Kesä on ohi, syksy alkanut, talvi lähestyy ja kriisi alkaa olla käsillä.

Purra huomauttaa somekanavillaan, että vaikka Suomessa perussuomalaisten esitykset eivät juuri ole saaneet vastakaikua, muualla Euroopassa ne pian jo kelpaavat.

Esimerkiksi Saksa haluaa nyt sähkömarkkinoiden uudistamista hillitäkseen nousevia energian hintoja. Saksan talousministeri Robert Habeck ehdottaa nykyisen hinnoittelumekanismin muuttamista. Habeck mainitsee myös tukevansa energiayhtiöiden windfall-veroa.

Habeck ehdottaa, että energiakustannusten nousuun puututaan pitkällä aikavälillä uudistamalla sähkömarkkinoita siten, että hintoja ei enää sidota kalleimpaan toimittajaan.

Belgian energiaministeri Tinne Van der Straeten puolestaan varoittaa EU-maita odottavan 5-10 kauheaa talvea, jos kaasun hintojen nousuun ei puututa voimakkain toimin.

Belgialaisministeri vaatii kaasun hintojen jäädyttämistä Euroopassa pikaisesti ja esittää kaasun ja sähkön hintojen keinotekoisen kytköksen purkamista.

SUOMEN UUTISET