Kansanedustaja Jussi Wihonen (ps.) varoittaa erittäin rajuista sähkön hinnan muutoksista. Hän on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallituksen toimista kansalaisten tukemiseksi sähkön hintakriisissä.

Kansanedustaja Jussi Wihosen mukaan sähkön hinta on jo nyt noussut merkittävästi ja tulevan talven osalta tilanne näyttää vielä huolestuttavammalta:

– Pahimmissa skenaarioissa väläytellään energiapulaa ja tarvetta sähkön säännöstelylle. Kun inflaatio näkyy sähkön lisäksi polttoaineen, raaka-aineiden ja ruuan kustannuksissa, on tilanne hyvin vakava niin kansalaisille kuin yrityksille.

Eläkeläiset jo aiemmin sähköyhtiöiden armoilla

– Erityisen hauraassa asemassa ovat eläkeläiset ja muut pienituloiset, joiden tulot ovat kiinteitä eikä niitä pysty äkkiseltään korottamaan. Inflaation myötä menot sen sijaan kasvavat jopa sadoilla euroilla per kuukausi. Paljon riippuu omasta asuintilanteesta ja siitä, miten on sähkösopimuksia solminut. Esimerkiksi kerrostalossa asuva tuntee hinnannousun varmasti, mutta sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan asuinkustannukset ovat sitäkin hurjemmat, Wihonen kuvaa hurjaa tilannetta.

Wihosen mukaan jo ennen kriisiä ovat kuluttajat olleet sähkönmyyjien armoilla ja parhaan sopimuksen saadakseen on joutunut kilpailuttamaan jatkuvasti sopimuksiaan.

– Erityisesti eläkeläisille tämä on ollut vaikeaa, kun monella ei ole ollut pääsyä internetin kilpailutussivustoille. Nyt kulutetaan samaa sähköä, mutta toiselle se saattaa olla moninkertaisesti halvempaa, kun on tehnyt sopimuksen oikeaan aikaan.

Vaikeudet eivät rajoitu vain pienituloisiin

Wihonen toteaa, että julkisuudessa on esitetty monia ratkaisuja ongelmiin ja toistettu, että tukia tulisi kohdistaa erityisesti pienituloisiin, mikä on kieltämättä oikein. Wihosen mukaan tuntuu kuitenkin siltä, että puheissa unohdetaan, että kriisi iskee myös keskituloisiin varsin rankasti.

– On esitetty, ettei tarvitse tukea niitä, joilla on varaa, mutta mihin raja vedetään? Tulojen tarvitsee olla varsin tuntuvia, jotta nykyiset hinnannousut eivät vaikuta kulutukseen tai elämään. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva keskituloinen lapsiperhe kokee yhtä lailla tuntuvat hinnannousut.

– Kun pelkästään sähkölasku viisin- tai kymmenkertaistuu, ei puhuta enää vain pienistä taloudellisista ongelmista, vaan uhkana on, etteivät rahat kerta kaikkiaan riitä. Sähkö on kuitenkin yksi tärkeistä perustarpeista, ja on kohtuutonta, että ihmisiä uhkaa nyt peräti maksukyvyttömyys.

Tukitoimet osattava kohdistaa oikein

– On tärkeää, että tukitoimia osataan kohdistaa oikeaan paikkaan ja erityisesti niitä tarvitseville. Sähkökriisin osalta se tarkoittanee varsin suurta osaa kansalaisista. Tärkeää on, ettei ideologisesti lähdetä ennalta rajaamaan tukitoimia tai avunsaajia pois. Jos esimerkiksi sähkön veronalennuksesta on pienituloisellekin suuri helpotus, niin onko syytä jättää sitä tekemättä sen takia, että joku muu saattaa hyötyä siitä? Wihonen kysyy.

Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen tiedustelee hallitukselta, miten se aikoo tukea eläkeläisiä, pienituloisia ynnä muita, jotka eivät käytännössä pysty kasvattamaan tulotasoaan samassa tahdissa kuin menot nykytilanteessa kasvavat. Wihonen kysyy, miten hallitus aikoo kohdistaa tukitoimet ja auttaa sähkölämmitteisissä asunnoissa asuvia, joiden sähkölasku voi viisi- tai jopa kymmenkertaistua, jotta kansalaiset ja perheet eivät joutuisi ulosoton asiakkaiksi ja maksukyvyttömyyteen.

Wihonen tiedustelee myös, mikä on hallituksen raja pienituloisen ja keskituloisen kansalaisen välillä ja millä toimilla hallitus aikoo saada sähkön hintaa alas.

Suomen Uutiset