Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne vaativat hallitukselta sähkön tuotannon maksimointia sekä kriisineuvotteluja energiateollisuuden kanssa. Hallitus ei ole saanut aikaiseksi vielä mitään eivätkä näpertelytoimet enää auta.

– Ihmisten hätähuudot kovenevat päivä päivältä moninkertaisten sähkölaskujen alkaessa ropista postiluukkuihin. Kymppien kuukausilaskut moninkertaistuvat satasiksi, satasten laskut tonnien laskuiksi. Tilanne on kriisiytymässä. Tulonsiirrot tai veroalet eivät enää riitä. On puututtava hintoihin. Muuten kuluttaja romahtaa eikä kyse suinkaan ole vain pienituloisista. Hallituksen on kokoonnuttava hätäkokoukseen, Riikka Purra vaatii.

– Sähkölaskuja, joita ei voida maksaa, ei makseta. On järjetöntä ajaa kuluttajat ahdinkoon ja velkaloukkuun, ja sitten yrittää pelastella jälkikäteen erilaisilla tuilla. Tämä on myös energiateollisuuden ongelma. Tuskin sielläkään halutaan, että suuri osa suomalaisista on sähköstä velkaa ja perinnässä, lataa Lulu Ranne.

Pörssihinnoittelu ei toimi näissä oloissa

Sähkön pörssihinnoittelu ei perussuomalaisten mukaan toimi näissä oloissa ja tuottaa älyttömiä tuloksia. Esimerkiksi torstai-iltana 25.8. klo 20–21 pörssihinta oli 75 senttiä kilowattitunnilta, vaikka puhtaasta sähköstä ei ollut pulaa. Tuona aikana Pohjoismaiden ja Baltian vesi-, ydin- ja tuulivoiman tuotanto riitti alueen koko kulutukseen. Saksassa sähkö maksoi samaan aikaan lähes saman verran kuin Suomessa, mutta oli 13 kertaa likaisempaa.

– Ei ole tarkoituksenmukaista tai mitenkään kohtuullista, että kalleimman, likaisen sähkön rajakustannus määrää koko tunnin hinnan, Ranne sanoo.

Hätätilanne edellyttää toimia heti

Perussuomalaiset vaatii, että hallitus ryhtyy välittömiin toimiin yhteistyössä energiateollisuuden sekä Pohjoismaiden ja Baltian hallitusten kanssa. Alueen kansalaisten ja yritysten ei tule joutua Saksan ja Ranskan energiapolitiikan virheiden maksajaksi.

– Energiateollisuuden on ymmärrettävä, että sähkön vähittäishinnoittelua on muutettava. Vesi-, ydin- ja tuulivoima sekä uusiutuvat polttoaineet kattavat pääosan sähköntuotannosta. Kotimainen ja pohjoismainen puhdas sähkö on myytävä kuluttajille kohtuuhinnalla, tarvittaessa pörssin ohi. Pörssisähkön hinnoittelu ei ole luonnon laki, joten sitä on muutettava ennen kuin kansalaiset nujertuvat sähkölaskujensa alle, toteaa Ranne.

Purra muistuttaa, että Suomen sähkömarkkinalaki myös edellyttää kohtuuhintaisen sähkön tarjoamista kuluttajille.

Kaikki voimalat ja turve käyttöön

Tarjontaa on välttämätöntä tukea ottamalla tehoreservistä vapautuneet voimalat, kuten Fortumin Meri-Porin 560 MW hiilivoimala käyttöön, eikä Helen Oy:n Hanasaaren ja Salmisaaren sähköteholtaan yhteensä 396 MW voimaloita saa sulkea.

– Suomessa on pois käytöstä seitsemän voimalaitosta, joiden sähköteho on yhteensä 2000 MW eli suurempi kuin Olkiluoto 3:lla. Lisäksi turve tulee ottaa uudelleen käyttöön niissä voimaloissa, joissa se on mahdollista, Purra vaatii.

– Ongelman mittakaava on valtava. Kansa ei nyt vain yksinkertaisesti pysty maksamaan karmeita sähkölaskuja.
Jos suomalaisten talvi aiotaan pelastaa katastrofilta, on aivan jäätävä kiire, perussuomalaiset sanovat.

SUOMEN UUTISET