Perussuomalaiset on vaatineet pikaisia toimia räjähdysmäisesti kasvaneiden sähkön hintojen hillitsemiseksi. Puolueen 1. varapuheenjohtaja Leena Meri nostaa esiin useita keinoja tilanteen ratkaisemiseksi, kuten arvonlisäveron alennusta, hintakompensaatiota Ruotsin ja Norjan malliin sekä hintakattoa.

– Hallitus – erityisesti pääministeri Sanna Marin – keskittyy lomailemiseen, vaikka energiakriisi on jo päällä, ja tulee syksyn myötä pahenemaan. Tahtotila ja tilannekuva on hallitukselta täysin kateissa, Leena Meri toteaa.

Hallituksen ryhdistäydyttävä

Myös Aalto-yliopiston professori Matti Liski on todennut (IS 19.7.) Suomen varautumisen energiakriisiin olevan puutteellista. Liski on esittänyt sähkön hintakattoa toimivana keinona hintojen hillitsemiseen. Professori arvosteli myös virkamieskoneistoa, joka ”tuntuu nukkuvan Ruususen unta”.

Meren mielestä hallituksen tulee ryhdistäytyä.

– Keinoja on monia, mutta mikään ei etene, kun kukaan ei niitä ole valmistelemassa ja ministerit lomailevat. Huolimatta siitä, mitä keinoa lopulta käytetään, niin päätöksenteolla on jo kiire.

Loma seis ja töihin

Meren mielestä lomat tulee keskeyttää ja hallituksen kokoontua nopeasti. Tilanne on täysin kestämätön.

– Sähkön hinta on noussut jo ainakin kolmin-nelinkertaisesti vuoden takaisesta, ja monin paikoin ihmiset ovat hädässä jo nyt. Entä sitten talvella, kun energiankulutus ja hinnat ovat tapissaan?

– Ehdotan että Suomen ja EU:n virkamiehet ja vastuuministerit istuvat saman pöydän ääreen ja ulos ei tulla ennen kuin ratkaisu on löytynyt. Eli nyt töihin eikä pöydästä nousta, ennen kuin niin sanotusti valkoinen savu piipusta nousee, Meri vaatii.

SUOMEN UUTISET