Pääministeripuolue SDP on linjannut talouspolitiikkaansa, jonka mukaan yli 2 500 euroa kuukaudessa bruttona ansaitseville ei kuulu veronalennuksia. Jos duunarin rahat eivät silti tahdo riittää sähkölaskuun tai työmatkabensoihin, demariministeri Tytti Tuppurainen kehottaa kaupittelemaan omaisuutta ja tyhjentämään kodin säästöpossut.

Koko Eurooppa kärvistelee paisuvien energian hintojen kanssa, ja suomalaiset tankkaavat autoihinsa maanosan kalleinta polttoainetta.

Työssäkäynti on monelle jo muuttunut kannattamattomaksi, koska käteen jäävästä rahasta kolmannes saattaa mennä työmatkojen polttoainekuluihin. Hallitus on vielä lisäämässä autoilijoiden taakkaa lainsäädännöllä, joka mahdollistaa jatkossa ruuhkamaksujen käyttöönoton. Kyseessä on käytännössä uusi työssäkäyntivero, joka heikentää ennestään työn tekemisen kannustimia.

Siinä missä useimmat EU-maat tukevat monin eri tavoin kansalaistensa sähkö- ja polttoainelaskujen maksamista muun muassa veronalennuksilla, Suomessa moinen ei tule kuuloonkaan. Sen sijaan energiaköyhtyvä kansa saa kuulla ministerien suusta kehotuksia sopeutua tilanteeseen tai hakemaan Kelan luukulta toimeentulotukea, jos palkasta käteen jäävä raha ei riitä sähkölaskun tai polttoaineen maksamiseen.

Kylmää vettä tavan palkansaajan niskaan

Ensi keväänä edessä olevat eduskuntavaalit ovat kuitenkin pakottaneet jopa SDP:n avaamaan keskustelua veronalennuksista. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen tosin kaataa saavillisen kylmää vettä monien tavallisten palkansaajien ja pienyrittäjien päälle. Tuppuraisen mielestä ”hyvätuloiset” voivat joutua myymään omaisuuttaan hintojen nousun vuoksi, sillä veronalennukset eivät kuulu heille.

– Varakkailla on mahdollisuus käyttää sukanvarteen kertyneitä säästöjä ja ehkä omaisuuttakin realisoida, Tuppurainen sanoo Iltalehdessä.

Tuppurainen jatkaa ylimielistä puhettaan:

– Se on elämän tosiasia, kun hinnat ovat kallistuneet.

Tuppurainen ei tietenkään kerro, ketkä ovat ”varakkaita” tai ”hyvätuloisia”, eli kuinka paljon tulojen pitää olla, jotta demarileirissä katsotaan kyseisen ihmisen joutavan kauppaamaan kodin irtaimistoa selviytyäkseen energian, asumisen ja ruuan hinnannousuista.

Näin siksi, että demareilla säilyy mahdollisuus siirrellä maalitolppia ja tarpeen mukaan muokata ”hyvätuloisten” kansanluokkaa, joka ei ansaitse veronalennuksia.

Marinin tuuraaja lipsautti, missä raja kulkee

SuomiAreenan eilisessä puoluejohtatentissä ei ollut mahdollista esittää SDP:n puheenjohtajalle tarkentavaa kysymystä, jotta olisi saatu selville, missä kulkee ”varakkaan” tai ”hyvätuloisen” raja, koska demareiden puoluepomo, pääministeri Sanna Marin ei osallistunut tenttiin.

Moni olisi kuitenkin halunnut tietää, kuuluuko kenties itse siihen ryhmään, joka ei SDP:n mukaan ansaitse veronalennuksia, vaan joutuu ennemmin myymään omaisuuttaan perushyödykkeiden hankkimiseksi.

Sanna Marinia tentissä sijaistanut kansanedustaja ja demarien varapuheenjohtaja Niina Malm kuitenkin lipsautti tiedon vastauksessaan, kun häneltä kysyttiin veronkevennyksistä.

Malm esitti ensin tutut demarijargonit ”oikeudenmukaisuudesta”. Kansanedustaja myös kertoi olevansa huolissaan suomalaisista lapsiperheistä.

– Inflaatiosta kärsivät eniten pienituloiset, Malm sanoi.

– Mikä on SDP:n mielestä pienituloinen? Malmilta kysyttiin.

– Sanoisin, että kun lähdetään alaspäin kahdesta ja puolesta tonnista, niin heitä on paljon ja he tekevät vielä tässä kohtaa töitäkin, Malm lausui tarkoittaen mitä ilmeisimmin palkansaajaa, joka ansaitsee alle 2 500 euroa bruttona kuukaudessa.

Demarin käskyttämä verottaja ei armahda

SDP:ssa on siis muotoiltu linjausta, jonka mukaan 2 500 euroa kuukaudessa tai enemmän bruttona ansaitsevat kuuluvat ryhmään, jotka eivät tarvitse veronalennuksia vaan omaisuutta on realisoitava, jos laskuista ei selviä muuten. Tässä kohtaa sopiikin muistuttaa, keitä tähän ryhmään kuuluu.

Esimerkiksi sairaanhoitajat, joiden tehtäväkohtainen palkka eli peruspalkka on ammattiliitto Tehyn mukaan keskimäärin 2 546 euroa kuukaudessa ilman lisiä. Heille ei siis veronalennuksia demarien mallin mukaan.

Vai työskenteletkö kenties poliisissa vanhempana konstaapelina? Silloin palkkasi voi olla jo lähes 3 000 euroa kuukaudessa, joten demareiden veroale ei hyödytä sinua, vaan joudat Tytti Tuppuraisen ohjeiden mukaan laittamaan perintöhopeat ja muun omaisuutesi myyntiin, jos rahat eivät riitä laskuihin.

Jos olet luokanopettaja, keskimääräinen kuukausipalkkasi on 3 450 euroa kuukaudessa, etkä siten demareiden mukaan ansaitse saada veronalennusta. Tai jos olet esimerkiksi nuoriso-ohjaaja joko kuntasektorilla tai yksityissektorilla, ansaitset vähintään 2 500 euroa kuukaudessa, joten osaksesi jää ilolla maksaa jatkuvasti kallistuvia asumisen, ruuan ja liikkumisen kustannuksia. Demarin käskyttämä verottaja ei sinuakaan armahda.

Perussuomalaiset arvostaa kaikkea työtä

Perussuomalaiset on työn ja yrittämisen ykköspuolue Suomessa. Perussuomalaisten mielestä työn tekemisen pitää aina olla kannattavaa.

Perussuomalaisten viime syksynä julkistetussa vaihtoehtobudjetissa esitetään tuloveron keventämistä 145 miljoonalla eurolla. Perussuomalaisten mallissa veronalennukset kohdistuisivat kaikille, sillä toisin kuin demarit, perussuomalaiset puolustaa kaikkien töiden tekijöitä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio painottaa, että perussuomalainen vaihtoehto jättää aina enemmän rahaa ihmisille itselleen.

– Ostovoima vahvistuu, kun valtiovalta ei päätä ihmisten puolesta mitä heidän rahoillaan tehdään.

Kotitalouksille enemmän ostovoimaa

Perussuomalaiset nostaisi myös työtulovähennystä, joka lisäisi työllistymisen kannustimia etenkin pienituloisimmilla. Korkeamman työllisyyden lisäksi tämä tarkoittaisi työssä käyville enemmän käteen jäävää rahaa ja näin sosiaalitukien tarve pienenisi.

Kotitalouksien ostovoimaa perussuomalaiset pyrkisi vahvistamaan myös puuttumalla järkyttäviin energian kustannuksiin. Perussuomalaisten mallissa sähkön ja polttoaineiden veroja alennetaan 25 prosentilla.

Yksikään hallituspuolue eikä oppositiosta edes kokoomus halua alentaa polttoaineveroa.

SUOMEN UUTISET