SuomiAreenan puoluejohtajapaneelissa tänään nähtiin selviä eroja suhtautumisessa energian, erityisesti liikkumisen hintoihin. Vihervasemmistohallitus sai median järjestämässä äänestyksessä tukea oppositiosta kokoomukselta, joka haluaa pitää polttoaineverotuksen korkealla tasolla. Vain perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti, että ylikunnianhimoisuus ilmastoasioissa vaikuttaa monella sektorilla kustannuksiin, jotka lopulta tulevat Suomen ja suomalaisten maksettavaksi.

SuomiAreenan puoluejohtajapaneelissa tänään puoluejohtajilta kysyttiin, ketkä kannattavat polttoaineveron alentamista.

Odotetusti Petteri Orpon johtama kokoomus asettui tukemaan hallitusta, sillä kokoomus ei halua alentaa polttoaineverotusta.

Suomalaiset maksumiehinä

Perussuomalaiset esitti jo syksyllä alennusta polttoaineverotukseen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti, että Suomen on välttämätöntä luopua tavoitteesta olla hiilineutraali vuonna 2035, kun jopa Euroopan unioni tavoittelee hiilineutraaliutta vasta vuonna 2050.

– Suomi haluaa siis olla 15 vuotta kunnianhimoisempi. Ylikunnianhimoisuus ilmastotavoitteissa vaikuttaa nyt monella sektorilla moniin kustannuksiin, jotka lopulta tulevat suomalaisten maksettavaksi. Erityisesti se vaikuttaa yrityksiemme kustannuskilpailukykyyn suhteessa tärkeimpiin kilpailijamaihimme, kuten Ruotsiin ja Saksaan, Purra sanoi.

Tärkeimmät asiat ensin

Purra havainnollisti tilannetta esimerkillä.

– Jos ajatellaan, että Saksan hiilineutraaliustavoite on vuodessa 2050, mutta maassa on järkevästi otettu uudelleen käyttöön kivihiilivoimaloita. Se valitettavasti lisää päästöjä, mutta tärkeimmät asiat on ajateltava ensin.

– Saksa valitettavasti on energiakriisissä ja näyttää siltä, että Suomikin sinne menee, mutta silloin täytyy varmistaa, että kotitalouksille on mahdollisimman hyvin saatavissa lämpöä ja energiaa.

Purra huomautti, että Euroopassa on meneillään sota resursseista Ukrainan ja Venäjän välillä.

– Meidän täytyy huolehtia ensin tästä eli tärkeimmästä ja ilmastotoimista vasta sen jälkeen.

SUOMEN UUTISET