Saksan punavihreä hallitus haluaa yhä luopua ydinvoimasta, vaikka maata uhkaa ensi talvena vakava energiapula. Oppositiossa olevat konservatiivipuolueet ja jopa hallituksessa mukana olevat liberaalit ehdottavat, että eikö jäljellä olevien ydinvoimaloiden sulkemista voitaisi edes lykätä vähän, mutta demarit ja vihreät pysyvät vankkumattomina ydinvoimavastaisuudessaan. Yrityksiä kehotetaan hankkimaan omat sähköaggregaatit.

Saksan hallitus kehottaa yrityksiä hankkimaan mitä pikimmin sähköaggregaatteja mahdollisesti uhkaavan sähköpulan takia, kertoo Berliinissä asuva vapaa toimittaja Pertti Rönkkö.

Monet kysyvät, miksi Saksan hallitus ei halua jatkaa kolmen vielä käytössä olevan ja vuoden loppuun mennessä verkosta poistuvan atomivoimalan käyttöaikaa. Jotkut arvuuttelevat, kuinka monta aggregaattia tarvitaan korvaamaan yksi ydinvoimala.

Kaasuputki on katkolla

Venäjältä Saksaan kaasua tuova Nord Stream -putki on tällä hetkellä pois käytöstä huoltotöiden takia. Vielä ei ole varmaa, jatkaako Venäjä kaasutoimituksia huoltokatkon jälkeen.

– Putin on arvaamaton, kirjoittaa liberaalipuolue FDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Christian Dürr Twitterissä.

– Meidän tulee ryhtyä varotoimiin: lopettaa sähkön tuottaminen kaasulla, jatkaa ydinvoimaloiden käyttöaikaa ja tutkia kaasun poraamista Pohjanmerellä.

– Tärkeintä on energian saannin varmuus, Christian Dürr jatkaa. Ne, jotka puhuvat viileiden suihkujen ottamisesta ja villapaitojen pukemisesta eivät ymmärrä tilanteen vakavuutta.

Koko FDP-puolueen puheenjohtaja, valtionvarainministeri Christian Lindner on ollut jo pitkään sitä mieltä, että ydinvoimaloiden käytön jatkamista tulisi edes harkita. Hän pitää vihreiden ydinvoimavastaisuutta puhtaasti ideologisena.

Putin vie kaasun ja vihreät ydinvoiman

Jotkut poliitikot menevät vieläkin pidemmälle ja sanovat vihreiden pelaavan suoraan Putinin pussiin.

– Putin katkaisee kaasun ja vihreät katkaisevat ydinvoiman, sanoo kristillisdemokraattisen CSU:n kansanedustaja Alexander Dobrindt ja ennustelee sähkökatkoja talvella.

”Voimalat ovat teknisesti erinomaisessa kunnossa”

Saksa sulki kolme ydinvoimalaa viime vuonna ja loput kolme on määrä sulkea tämän vuoden loppuun mennessä. Tarkastuskeskus TÜV:n mukaan nyt käytössä olevien kolmen voimalan käytön jatkaminen ja puoli vuotta sitten suljettujen kolmen voimalan uudelleen käynnistäminen olisi täysin mahdollista.

– Voimalat ovat teknisesti erinomaisessa kunnossa, totesi TÜV:n toimitusjohtaja Joachim Bühler Reutersille. Niille pitäisi vain suorittaa laaja kymmenvuotistarkastus, joka voidaan suorittaa muutaman kuukauden kuluessa.

Euroopan komissio: Lykätkää ydinvoimasta luopumista

Kesäkuussa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa saksalaisista olisi valmis harkitsemaan uudelleen päätöstä ydinvoimasta luopumisesta. Kaikkein lämpimimmin ydinvoimaan suhtautuvat Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen kannattajat.

Jopa Euroopan komissio vetoaa rivien välissä Saksaan ensi viikolla julkaistavassa kaasupulaa käsittelevässä toimintasuosituksessaan. Komission suosittelee, että EU-maat lykkäisivät ydinvoimasta luopumista, mikäli se on teknisesti mahdollista, koska se vaikuttaa myös muiden jäsenmaiden energiansaannin turvaamiseen.

Ydinvoimainsinööri: Hallitus on valehdellut kansalle

Ruotsin kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa tutkijana työskentelevä ydinvoimainsinööri Simon Wakter syyttää Saksan hallitusta suoranaisesta valehtelusta ydinvoima-asioissa. Wakterin mukaan Saksan hallitus on keksimällä keksinyt erilaisia syitä, miksi ydinvoimaloiden käyttöaikaa ei voisi jatkaa, vaikka on tiennyt nämä syyt valheiksi.

Hallitus on muun muassa vedonnut siihen, että polttoainesauvojen pitkä toimitusaika muodostaa ylittämättömän esteen ydinvoimaloiden käytön jatkamiselle. Welt-lehden mukaan asiantuntijat kertoivat hallitukselle maaliskuussa pidetyssä kokouksessa, että polttoainetta on saatavilla kohtuullisessa ajassa, mutta hallituksen edustajat eivät noteeranneet tätä mitenkään.

Ydinvoimaloiden käytön jatkaminen ei kuitenkaan ole ihmelääke Saksan kaasuriippuvuuteen, koska suurin ongelma on kaasupula, ei sähköpula. Kaasua käytetään kiinteistöjen ja käyttöveden lämmityksessä sekä teollisuuden prosesseissa, eikä sitä voida näissä käyttötarkoituksissa helposti korvata sähköllä. Kaasupula tulee siis lyömään Saksaa kovalla kädellä, vaikka ydinvoimaloiden sulkemista lykättäisiin.

SUOMEN UUTISET