
Saksalaisdemari: ”Aika on kypsä Vaihtoehto Saksalle -puolueen kieltämiselle”
Vaihtoehto Saksalle -puolue laitettiin suojelupoliisin tarkkailuun, koska sen näkemystä Saksan kansasta etnisesti yhdenmukaisena kokonaisuutena pidetään ”demokratian vastaisena”. Nyt demaripoliitikko on sitä mieltä, että koko puolue pitäisi kieltää sillä perusteella, että se on laitettu suojelupoliisin tarkkailuun.
Keski-Saksassa sijaitsevan Thüringenin osavaltion senaatin jäsen Dorothea Marx (SPD) vaatii maan hallitukselta kovempia toimia Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puoluetta vastaan, kertoo Focus-lehti. Marxin mukaan ”aika on nyt kypsä Vaihtoehto Saksalle -puolueen kieltämiselle”. Erityisesti hän haluaisi kieltää Thüringenin osavaltiossa toimivan AfD:n paikallisosaston.
Viitisen miljoonaa äänestäjää
AfD:ta äänestää viitisen miljoonaa saksalaista. Sillä on parhaimmillaan ollut 12,6 prosentin kannatus liittopäivävaaleissa: vuonna 2017 puolue sai 94 paikkaa liittopäivillä. Yhteensä Saksan eduskunnassa on 736 kansanedustajaa.
Thüringenin osavaltio – kuten muutkin entiset Itä-Saksan alueet – ovat AfD:n erityisen vahvaa kannatusaluetta. Thüringenin osavaltiosenaatin jäsen Dorothea Marx perustelee puolueen kieltämistä sillä, että useat sen paikallisosastot ovat Saksan suojelupoliisin tarkkailussa.
– Seuraava looginen askel on koko puolueen kieltäminen, sanoo Marx, joka on koulutukseltaan juristi.
AfD suojelupoliisin tarkkailussa useissa osavaltioissa
Saksan suojelupoliisi Verfassungsschutz on ottanut AfD:n erityistarkkailuun useissa osavaltioissa, koska se epäilee puoluetta äärioikeistolaiseksi ääriliikkeeksi. Suojelupoliisin mukaan puolueen näkemys Saksan kansasta etnisesti yhdenmukaisena kokonaisuutena on ”demokratian vastainen”.
Useissa osavaltioissa, kuten Baijerissa suojelupoliisi voi kohdistaa televalvontaa ja telekuuntelua AfD:n jäseniin ilman erillistä telekuuntelulupaa. Osavaltiosenaatissa, liittopäivillä tai Euroopan parlamentissa istuvat AfD:n edustajat ovat suojassa yleiseltä telekuuntelulta asemansa perusteella. Heidän telekuuntelunsa vaatii tapauskohtaisen perustelun. Suojelupoliisi voi käyttää myös ilmiantajia ja soluttautujia AfD:tä vastaan.
Oman mausteensa soppaan tuo AfD:n lämmin suhde hyökkäyssotaa käyvään Venäjään. Vaikka tutkimukset osoittavat Venäjä-sympatioiden olevan laskusuunnassa, on puolueen toiminta silti poikkeuksellista. Puolueen riveistä on osoitettu tukea Venäjää vastaan. AfD:n Saksi-Anhaltin osasto kertoi äskettäin kahden osavaltioparlamentaarikon matkasta Itä-Ukrainaan. Yhteistoiminta hylkiö-Venäjän kanssa ei ole omiaan karistamaan julkisia epäilyksiä.
Kielto vaatii perustuslakituomioistuimen päätöksen
Puolueen kieltäminen ei kuitenkaan ole helppoa, vaan siihen vaaditaan perustuslakituomioistuimen päätös. Vuonna 2017 Saksassa vaadittiin äärioikeistolaisen NPD-puolueen kieltämistä sillä perusteella, että se pyrkii kumoamaan maan demokraattisen järjestelmän.
Perustuslakituomioistuin tuli kuitenkin siihen tulokseen, että NPD:llä on niin vähän poliittista vaikutusvaltaa, että se ei pysty saavuttamaan tavoitettaan. Niin muodoin sitä ei myöskään voida kieltää.
Marx on sitä mieltä, että AfD:llä on todistetusti paljon vaikutusvaltaa Saksan politiikassa. Siksi se pitäisi kieltää.
– AfD:n levittämää vihaa ja vihapuhetta ei saa enää laskea demokraattisen sananvapauden piiriin, Marx sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Saksan suojelupoliisi Dorothea Marx Verfassungsschutz perustuslakituomioistun NPD Vaihtoehto Saksalle Demokratia Sananvapaus AfD Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari: ”AfD:n valvonta voi rikkoa EU:n perussopimusta”

”Tapetaan AfD:n siat räjähteillä” – Antifa julkaisi tappolistan osoitteiden ja pommiohjeiden kera

Berliini haluaa salata koulujen maahanmuuttajaprosentit – keskimäärin 41 % oppilaista vieraskielisiä

Perustuslakituomioistuin: Merkel rikkoi AfD:n poliittisia oikeuksia

AfD-puolueella huippukannatus Saksassa – sosialidemokraatit haluavat antaa pakolaisille äänioikeuden
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää