Vaihtoehto Saksalle -puolue laitettiin suojelupoliisin tarkkailuun, koska sen näkemystä Saksan kansasta etnisesti yhdenmukaisena kokonaisuutena pidetään ”demokratian vastaisena”. Nyt demaripoliitikko on sitä mieltä, että koko puolue pitäisi kieltää sillä perusteella, että se on laitettu suojelupoliisin tarkkailuun.

Keski-Saksassa sijaitsevan Thüringenin osavaltion senaatin jäsen Dorothea Marx (SPD) vaatii maan hallitukselta kovempia toimia Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puoluetta vastaan, kertoo Focus-lehti. Marxin mukaan ”aika on nyt kypsä Vaihtoehto Saksalle -puolueen kieltämiselle”. Erityisesti hän haluaisi kieltää Thüringenin osavaltiossa toimivan AfD:n paikallisosaston.

Viitisen miljoonaa äänestäjää

AfD:ta äänestää viitisen miljoonaa saksalaista. Sillä on parhaimmillaan ollut 12,6 prosentin kannatus liittopäivävaaleissa: vuonna 2017 puolue sai 94 paikkaa liittopäivillä. Yhteensä Saksan eduskunnassa on 736 kansanedustajaa.

Thüringenin osavaltio – kuten muutkin entiset Itä-Saksan alueet – ovat AfD:n erityisen vahvaa kannatusaluetta. Thüringenin osavaltiosenaatin jäsen Dorothea Marx perustelee puolueen kieltämistä sillä, että useat sen paikallisosastot ovat Saksan suojelupoliisin tarkkailussa.

– Seuraava looginen askel on koko puolueen kieltäminen, sanoo Marx, joka on koulutukseltaan juristi.

AfD suojelupoliisin tarkkailussa useissa osavaltioissa

Saksan suojelupoliisi Verfassungsschutz on ottanut AfD:n erityistarkkailuun useissa osavaltioissa, koska se epäilee puoluetta äärioikeistolaiseksi ääriliikkeeksi. Suojelupoliisin mukaan puolueen näkemys Saksan kansasta etnisesti yhdenmukaisena kokonaisuutena on ”demokratian vastainen”.

Useissa osavaltioissa, kuten Baijerissa suojelupoliisi voi kohdistaa televalvontaa ja telekuuntelua AfD:n jäseniin ilman erillistä telekuuntelulupaa. Osavaltiosenaatissa, liittopäivillä tai Euroopan parlamentissa istuvat AfD:n edustajat ovat suojassa yleiseltä telekuuntelulta asemansa perusteella. Heidän telekuuntelunsa vaatii tapauskohtaisen perustelun. Suojelupoliisi voi käyttää myös ilmiantajia ja soluttautujia AfD:tä vastaan.

Oman mausteensa soppaan tuo AfD:n lämmin suhde hyökkäyssotaa käyvään Venäjään. Vaikka tutkimukset osoittavat Venäjä-sympatioiden olevan laskusuunnassa, on puolueen toiminta silti poikkeuksellista. Puolueen riveistä on osoitettu tukea Venäjää vastaan. AfD:n Saksi-Anhaltin osasto kertoi äskettäin kahden osavaltioparlamentaarikon matkasta Itä-Ukrainaan. Yhteistoiminta hylkiö-Venäjän kanssa ei ole omiaan karistamaan julkisia epäilyksiä.

Kielto vaatii perustuslakituomioistuimen päätöksen

Puolueen kieltäminen ei kuitenkaan ole helppoa, vaan siihen vaaditaan perustuslakituomioistuimen päätös. Vuonna 2017 Saksassa vaadittiin äärioikeistolaisen NPD-puolueen kieltämistä sillä perusteella, että se pyrkii kumoamaan maan demokraattisen järjestelmän.

Perustuslakituomioistuin tuli kuitenkin siihen tulokseen, että NPD:llä on niin vähän poliittista vaikutusvaltaa, että se ei pysty saavuttamaan tavoitettaan. Niin muodoin sitä ei myöskään voida kieltää.

Marx on sitä mieltä, että AfD:llä on todistetusti paljon vaikutusvaltaa Saksan politiikassa. Siksi se pitäisi kieltää.

– AfD:n levittämää vihaa ja vihapuhetta ei saa enää laskea demokraattisen sananvapauden piiriin, Marx sanoo.

SUOMEN UUTISET