
Saksalaisdemari: “Aika on kypsä Vaihtoehto Saksalle -puolueen kieltämiselle”
Vaihtoehto Saksalle -puolue laitettiin suojelupoliisin tarkkailuun, koska sen näkemystä Saksan kansasta etnisesti yhdenmukaisena kokonaisuutena pidetään “demokratian vastaisena”. Nyt demaripoliitikko on sitä mieltä, että koko puolue pitäisi kieltää sillä perusteella, että se on laitettu suojelupoliisin tarkkailuun.
Keski-Saksassa sijaitsevan Thüringenin osavaltion senaatin jäsen Dorothea Marx (SPD) vaatii maan hallitukselta kovempia toimia Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puoluetta vastaan, kertoo Focus-lehti. Marxin mukaan “aika on nyt kypsä Vaihtoehto Saksalle -puolueen kieltämiselle”. Erityisesti hän haluaisi kieltää Thüringenin osavaltiossa toimivan AfD:n paikallisosaston.
Viitisen miljoonaa äänestäjää
AfD:ta äänestää viitisen miljoonaa saksalaista. Sillä on parhaimmillaan ollut 12,6 prosentin kannatus liittopäivävaaleissa: vuonna 2017 puolue sai 94 paikkaa liittopäivillä. Yhteensä Saksan eduskunnassa on 736 kansanedustajaa.
Thüringenin osavaltio – kuten muutkin entiset Itä-Saksan alueet – ovat AfD:n erityisen vahvaa kannatusaluetta. Thüringenin osavaltiosenaatin jäsen Dorothea Marx perustelee puolueen kieltämistä sillä, että useat sen paikallisosastot ovat Saksan suojelupoliisin tarkkailussa.
– Seuraava looginen askel on koko puolueen kieltäminen, sanoo Marx, joka on koulutukseltaan juristi.
AfD suojelupoliisin tarkkailussa useissa osavaltioissa
Saksan suojelupoliisi Verfassungsschutz on ottanut AfD:n erityistarkkailuun useissa osavaltioissa, koska se epäilee puoluetta äärioikeistolaiseksi ääriliikkeeksi. Suojelupoliisin mukaan puolueen näkemys Saksan kansasta etnisesti yhdenmukaisena kokonaisuutena on “demokratian vastainen”.
Useissa osavaltioissa, kuten Baijerissa suojelupoliisi voi kohdistaa televalvontaa ja telekuuntelua AfD:n jäseniin ilman erillistä telekuuntelulupaa. Osavaltiosenaatissa, liittopäivillä tai Euroopan parlamentissa istuvat AfD:n edustajat ovat suojassa yleiseltä telekuuntelulta asemansa perusteella. Heidän telekuuntelunsa vaatii tapauskohtaisen perustelun. Suojelupoliisi voi käyttää myös ilmiantajia ja soluttautujia AfD:tä vastaan.
Oman mausteensa soppaan tuo AfD:n lämmin suhde hyökkäyssotaa käyvään Venäjään. Vaikka tutkimukset osoittavat Venäjä-sympatioiden olevan laskusuunnassa, on puolueen toiminta silti poikkeuksellista. Puolueen riveistä on osoitettu tukea Venäjää vastaan. AfD:n Saksi-Anhaltin osasto kertoi äskettäin kahden osavaltioparlamentaarikon matkasta Itä-Ukrainaan. Yhteistoiminta hylkiö-Venäjän kanssa ei ole omiaan karistamaan julkisia epäilyksiä.
Kielto vaatii perustuslakituomioistuimen päätöksen
Puolueen kieltäminen ei kuitenkaan ole helppoa, vaan siihen vaaditaan perustuslakituomioistuimen päätös. Vuonna 2017 Saksassa vaadittiin äärioikeistolaisen NPD-puolueen kieltämistä sillä perusteella, että se pyrkii kumoamaan maan demokraattisen järjestelmän.
Perustuslakituomioistuin tuli kuitenkin siihen tulokseen, että NPD:llä on niin vähän poliittista vaikutusvaltaa, että se ei pysty saavuttamaan tavoitettaan. Niin muodoin sitä ei myöskään voida kieltää.
Marx on sitä mieltä, että AfD:llä on todistetusti paljon vaikutusvaltaa Saksan politiikassa. Siksi se pitäisi kieltää.
– AfD:n levittämää vihaa ja vihapuhetta ei saa enää laskea demokraattisen sananvapauden piiriin, Marx sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Saksan suojelupoliisi Dorothea Marx Verfassungsschutz perustuslakituomioistun NPD Vaihtoehto Saksalle Demokratia Sananvapaus AfD Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari: “AfD:n valvonta voi rikkoa EU:n perussopimusta”

“Tapetaan AfD:n siat räjähteillä” – Antifa julkaisi tappolistan osoitteiden ja pommiohjeiden kera

Berliini haluaa salata koulujen maahanmuuttajaprosentit – keskimäärin 41 % oppilaista vieraskielisiä

Perustuslakituomioistuin: Merkel rikkoi AfD:n poliittisia oikeuksia

AfD-puolueella huippukannatus Saksassa – sosialidemokraatit haluavat antaa pakolaisille äänioikeuden
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää