AfD-puolueen kannatus on kaikkien aikojen huipussaan. Monissa osavaltioissa se on noussut kaikkein suosituimmaksi puolueeksi. Sosialidemokraatit yrittävät epätoivoisesti keksiä keinoja valtansa säilyttämiseksi. Sisäministeri ehdottaa äänioikeuden antamista pakolaisille kuntavaaleissa.

Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue sai historiansa korkeimmat kannatusluvut äskettäin julkistetussa gallupissa, kertoo Focus-lehti. Maanlaajuisesti AfD:n kannatusprosentti on 23, joten se on vain neljä prosenttiyksikköä CDU:ta jäljessä. Kristillisdemokraattinen CDU on Saksan perinteinen pääpuolue. Tällä hetkellä tosin valtaa pitää sosialidemokraattien, liberaalien ja vihreiden yhteishallitus.

Monissa osavaltioissa AfD on noussut kaikkein suosituimmaksi puolueeksi, kertoo Berliinissä asuva vapaa toimittaja Pertti Rönkkö. Hänen mukaansa AfD on suosituin puolue neljässä osavaltiossa: Saksissa sen kannatus on peräti 35 prosenttia, Brandenburgissa ja Thüringenissä 32 prosenttia ja Mecklenburg-Vorpommerissa 29 prosenttia.

”Palomuuri” murtui

Saksan valtapuolueet ovat perinteisesti kieltäytyneet kaikesta yhteistyöstä oikeistopopulistisen AfD:n kanssa. Tästä suhtautumisesta on käytetty termiä ”palomuuri”. Äskettäin palomuuri kuitenkin murtui, kun Thüringenissä oppositiossa oleva CDU ryhtyi yhteistyöhön AfD:n kanssa saadakseen läpi laki­esityksen, joka alentaa kiinteistöjen varainsiirtoveroa.

Nyt valtapuolueet joutuvat miettimään uudelleen suhtautumistaan yhteistyöhön Afd:n kanssa. Kristillisdemokraattien sisältä kuuluu jopa mielipiteitä, että ”palomuureista” vouhottaminen pitäisi lopettaa kokonaan, koska se vain lisää AfD:n kannatusta.

Sisäministeri: Ulkomaalaiset äänestämään

Myös sosialidemokraatit ovat huolissaan AfD:n kannatuksen kasvusta. Yhtenä vastamyrkkynä sisäministeri Nancy Faeser haluaa laajentaa ulkomaalaisten äänioikeutta Saksassa. Samalla kannalla ovat myös Hessenin osavaltion sosialidemokraatit, joiden kärkiehdokas Faeser on.

Sosialidemokraattien tavoitteena on antaa kuntavaalien äänioikeus kaikille pysyvän oleskeluluvan haltijoille kansalaisuudesta riippumatta. Nykyään vain EU-kansalaiset saavat Saksan kansalaisten lisäksi osallistua kunnallisvaaleihin.

Jos ehdotus toteutuu, esimerkiksi Turkin kansalaiset – joita Saksassa on paljon – sekä turvapaikan tai muun pysyvän oleskeluluvan saaneet pakolaiset voisivat äänestää kuntavaaleissa.

SUOMEN UUTISET