Sosialidemokraatit aloittaa Ruotsissa uudistustyön, jonka päätehtävä on estää ruotsidemokraattien nousu valtaan. Puolueohjelman valmistelutyössä suurimman huomion on saanut pieleen mennyt maahanmuuttopolitiikka. Demarit katsovat epäonnistuneensa myös ilmastopolitiikassa ja syykin on selvillä. Kyse on luokka-analyysin puutteesta ja kaikki taannoisen hallituskumppanin eli vihreiden syytä.

Joulun alla sosiaalidemokraatit esitteli tuloksia selvitystyöstä, jonka avulla puolue aikoo uudistaa aatteensa sisällön. Uusien oivallusten myötä puolueen toivotaan kiitävän voittoon ja sen myötä valtiolaivan peräsimeen seuraavissa valtiopäivävaaleissa.

Itsekritiikin jatkoksi sosialidemokraatit aloittaa tuoreen puolueohjelman valmistelun. Ensimmäinen ohjelma tehtiin vuonna 1896 ja nyt on yhdeksännen painoksen vuoro.

”Ruotsi takaisin”

Sosialidemokraattien ainoa varteenotettava kilpailija galluppien valossa on ruotsidemokraatit ja ilmastonmuutoksen ohella tärkein asia puolueohjelman uudistuksessa onkin suhtautuminen maahanmuuttoon.

Maahanmuuton synnyttämät ongelmat ovat itse asiassa saaneet suurimman huomion uudistusta pohjustavassa valmistelussa kautta kansankodin.

– Yhteiskunnassa täytyy tehdä kaikki tekemättä jätetty laajuudessa, jota emme ole aiemmin nähneet, pohjustaa puoluesihteeri Tobias Baudin Dagens Nyheterissä.

Ehkä siksikin ex-haalarikansa on ottanut uudistuksensa tunnuslauseeksi ” Ruotsi takaisin” (”Sverige ska bli mer som Sverige”).

Punavihreät tukkanuottasilla

Uudistuksen myötä pöllytellään myös aiempia poliittisia yhteistyökuvioita. Vihreiden piirissä demareita hiertää erityisesti sähköautoilulle myönnetty tuki, joka sosialistien mielestä on suuntautunut liiaksi suurkaupunkeihin ja hyvinvoivalle väestönosalle.

– Kotitalouksille suunnattu ilmastopolitiikka ei ole ollut oikeudenmukaista, niittaa sosialidemokraattien ympäristöpoliittinen asiantuntija Anna-Caren Sätherberg SVT:n uutisissa.

– Minusta on säälittävää, ettemme voi yhdessä seistä saavutustemme takana eli sen, että Ruotsi on eturivissä toteuttamassa vihreätä siirtymää koko maailman mittakaavassa, kommentoi vihreiden ex-ympäristöministeri Isabella Lövin.

SUOMEN UUTISET