PÄIVÄN POINTTI | SDP kyhäsi äskettäin kasaan vaihtoehtobudjettinsa, mutta päätyi todella eriskummalliseen ratkaisuun. Puolue päätti salata vaihtoehtobudjettinsa työllisyysvaikutusarviot.

Lukuisista pyynnöistä huolimatta SDP ei ole arvioita suostunut julkaisemaan.

Miksiköhän?

Riikka Purra nostaa esiin olennaisen ristiriidan:

”Sdp on päättänyt olla julkaisematta verorahalla eduskunnalla teettämiään vaikutusarvioita vaihtoehdostaan. Ilmeisesti ne eivät imartele punaista linjaa, sillä muutenhan sdp olisi ne kai julkaissut. Sdp:n vaihtoehto käytännössä peruu kaikki hallituksen esittämät sopeutustoimet ja rahoittaa perumiset veronkorotuksilla.

Onko siis niin, että sdp:n vaihtoehto työllistäisi 100 000 vähemmän kuin hallituksen linja? Tämäkö on vaihtoehto – vähemmän töitä ja enemmän veroja?”

Kerrataan vielä: Hallitusohjelman arvioitu työllisyysvaikutus on noin uutta 100 000 työpaikkaa. Satatuhatta työpaikkaa. SDP:n vaihtoehtobudjetti perustuu hallituksen toimien ESTÄMISEEN. Lisäksi SDP tietenkin syytäisi rahaa monenkirjaviin menokohteisiin ja törsäisi rahaa ympäriinsä – juuri kuten Marinin kaudella kävi.

SDP puhuu vaihtoehtonsa puolesta, mutta puheelta on pohja pois. Niin kauan kun SDP ei suostu esittelemään vaikutusarviotaan, voidaan käsi sydämellä sanoa, ettei se ole esitellyt vaihtoehtoaan lainkaan. SDP:n vaihtoehtoa ei ole tosiasiallisesti olemassa.

Heikoksi on entisen valtionhoitajapuolueen toimintakyky käynyt.

Muihin johtopäätöksiin on vaikea päätyä. Kun SDP pyrkii muiden lompakolle, on aina syytä epäillä pahinta. Kun kättä työnnetään ties monennenko kerran muiden taskuihin, olisi säädyllistä edes kertoa, mihin niitä rahoja ollaan syytämässä.

Kenen päätös oli, ettei vaikutusarvioita julkaista? Ryhmän puheenjohtajan? Koko eduskuntaryhmän? Vai puheenjohtaja Antti Lindtmanin itse? Vaikutusarviolukujen laskeminen on työläs prosessi, joka

Asiasta nousi tietenkin häly.

Ilta-Sanomat tiedusteli asiaa Räsäseltä, joka kehottaa Purraa ”katsomaan peiliin”. Kummallinen kommentti. Purran peiliinkö SDP on työllisyysarvionsa kätkenyt?


Päivän pointti -sarjassa julkaistaan Suomen Uutisten kokoamia kommentteja ajankohtaisista poliittisista aiheista.

SUOMEN UUTISET