

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tekee porvarihallituksensa kanssa kaivattuja uudistuksia. / LEHTIKUVA
Porvarihallitus haluaa suitsia ammattiliittojen rahavirtaa demareille – ruotsidemokraatit olisi uudistuksen voittaja
Ruotsin porvarihallitus asetti kesällä komitean, jonka tehtävänä on selvittää, pitäisikö ammattiliittojen antamalle puoluerahoitukselle hankkia jäsenten suostumus. Käytännössä kyse on ollut liittojen miljoonatuesta sosialidemokraateille. Puoluetuen osoite voisi muuttua dramaattisesti, koska suuri osa järjestäytyneestä työväestöstä kannattaa ruotsidemokraatteja.
Valtiopäiväpuolueiden antaman selvityksen mukaan ainoa ammattiliitoilta taloudellista tukea saava puolue on sosialidemokraatit. Tämä siitäkin huolimatta, että LO:n liittojen jäsenistä 40,9 prosenttia kannattaa ruotsidemokraatteja. Demareiden kannatus oli samassa selvityksessä 31,3 prosenttia (SCB, 6/2022)
Vielä 10 vuotta sitten 11 ammattiliittoa antoi sosialidemokraateille yhteensä 7,6 miljoonaa kruunua. Vuonna 2022 antajaliittoja oli enää kolme ja summa oli alle kaksi miljoonaa kruunua.
Viime vuosien hövelein demareiden tukija on ollut kuitenkin ammattiliittojen keskusjärjestö LO. Sen myöntämä tuki on ollut vuosittain kuuden miljoonan kruunun luokkaa. Vaalivuonna summa saattaa olla moninkertaisesti suurempi.
Keskusjärjestö ei suostumuksia kysele
Ammattiliittojen keskusjärjestö ei ole aikeissa päästää irti sosialidemokraateista. LO:n tulkitsee komitean asettamistekstiä siten, että mielipidettä rahallisen tuen suuntaamisesta kysyttäisiin ainoastaan liittojen jäseniltä, ei itse keskusjärjestöltä.
LO:n liittojen demarivaltaisissa johtoelimissäkin on yksimielinen näkemys siitä, että tukea demareille on syytä jatkaa. IF Metall on antanut vuosittain sosialidemokraateille 1,5 miljoonaa kruunua ja varapuheenjohtaja Tomas Within mukaan hyvä niin.
– Yhteistyömme sosialidemokraattien kanssa on eräs keino viedä tavoitteitamme mahdollisimman menestyksekkäästi eteenpäin. Oikeistohallitukseen verrattuna meidän on paljon helpompi tulla kuulluksi, kun maassa on demarivetoinen hallitus. Parempi se on myös jäsentemme asemalle yhteiskunnassa, varapuheenjohtaja perustelee Lag&Avtal -julkaisussa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rahallinen tuki puolueille Tomas With porvarihallitus Jäsenkysely IF Metall Ruotsin valtiopäivät yhteiskunnallinen vaikuttaminen ammattiliittojen keskusjärjestö LO ammattiyhdistysliike sosialidemokraatit komitea
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Hallitus tavoittelee työtä ja työpaikkoja – vasemmisto-oppositio tavoittelee tuensaajia ja verorahoitteisia oikeuksia

Marinin hallitus jätti seuraajalleen perinnöksi valtavat velat – valtion budjetista ensi vuonna 3,2 miljardia pelkästään velan korkomenoihin

Näin järkyttävän kallista työttömyyden laastarointi on: Viime vuonna työttömyysetuuksia maksettiin 3,7 miljardin euron edestä

Demarit korjaisi soten rahoitusvajeen laittamalla veroa veron päälle – perussuomalaiset lopettaisi veronmaksajien rahojen kaatamisen ulos Suomesta

Demarit haluaa verottaa yhä lisää – Purra: Veronkiristyksillä flirttailu on huolestuttavaa – ”Ostovoiman heikentäminen vain näivettää taloutta”

Jimmie Åkesson vie ruotsidemokraatteja jo seuraaviin vaaleihin: ”Rikkinäistä valtiota ei korjata roudarinteipillä”

Demarit pieksevät Ruotsissa itseään luokkatietoisuuden puutteesta – uuden puolueohjelman keskiössä ruotsidemokraattien pelko
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.
