

LEHTIKUVA
Demarit haluaa verottaa yhä lisää – Purra: Veronkiristyksillä flirttailu on huolestuttavaa – ”Ostovoiman heikentäminen vain näivettää taloutta”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tyrmäsi SDP:n talouslinjan tänään Iltalehden puoluejohtajien vaalitentissä. Siinä missä demarit eivät ole valmiita luopumaan käytännössä mistään ylimääräisistä julkisista menoista, puolue hamuaa valtiolle yhä suurempaa siivua palkansaajan ja yrittäjän rahoista. Purra huomautti demarien Antti Lindtmanille, että epäjohdonmukainen ja ennakoimaton verotus jarruttaa talouskasvua ja työllisyyden kehittymistä.
SDP:n eduskuntavaaliohjelman talouslinjaan on ladattu kovia toiveita velkaantumisen taittamisesta ja talouskasvusta, mutta ilman varsinaisia rakenteellisia uudistuksia. Puolueen ohjelmassa mainitaan sopeutuksista, mutta juuri mistään demarit eivät olisi valmiita luopumaan. Toistaiseksi demarit ovat puhuneet leikkauksista ”tilavuokriin”.
Iltalehden puoluejohtajien vaalitentissä tänään pääministeri Sanna Marinia tuurannut demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman jatkoi toivotaan toivotaan -linjalla, jolla talouskasvu perustuisi ”kunnianhimoiseen työllisyystavoitteeseen” eli lähinnä toivomiseen, että työllisyys lähtisi kohenemaan.
Vaikka Lindtman mainitsi talouden sopeuttamisspiikissään myös ”menosäästöt” hän sanoi silti, että jatkossa tarvitaan lisää veropohjan tiivistämistä. Toisin sanoen, demarit haluaa verottaa lisää suomalaista duunaria ja yrittäjää, vaikka Suomen kokonaisveroaste on jo nyt ennätyksellisen korkea.
SDP vetoaa talouskasvuun, jota ei edes ole
Purra totesi Lindtmanille, että flirttailu veronkiristyksillä on huolestuttavaa.
– Ylipäätään se, että demarit vetoaa talouskasvuun, jota ei edes ole. On turha kertoa, että veronkiristykset eivät kohdistuisi työhön ja yrittämiseen, jonne ne juuri kohdistuvat. Samaan aikaan te väitätte, että verosuunnittelusta ja harmaasta taloudesta saadaan jotain pois ja ikään kuin oletatte, että esimerkiksi listamaattomat yritykset eivät reagoisi siihen, että niiden osinkoa aletaan verottaa.
Suomeen kaivattaisiin kipeästi investointeja ja uusia työpaikkoja. Purra huomauttikin Lindtmanille, että epäjohdonmukainen verotus pikemminkin vain jarruttaa investointeja.
– Se ympäristö, jossa yritykset tekevät päätöksiä investoinneista ja työllistämisestä, tekevät työpaikkoja tähän maahan. Se nojaa siihen, että yrittämiseen ja työhön kohdistuva verotus on johdonmukaista ja ennakoitavaa.
Säästölistat puuttuvat
Purra huomautti myös, että verotuksen kiristyminen ei suinkaan lisää tavan duunarin työhaluja.
– Ostovoiman heikentäminen, valtion menojen lisääminen ja verotuksen kiristäminen vain näivettävät talouttamme, Purra sanoi.
Myös kokoomuspomo Petteri Orpo moitti SDP:n talouslinjaa ja rakenteellisten uudistusten puuttumista. Orpon mukaan demarien säästölistat ovat tyhjät.
– Säästölistoja ei oikeasti edes ole, Orpo ihmetteli.
Suomessako muka pulaa työntekijöistä?
Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikkien puoluejohtajien mielestä Suomessa olisi pulaa työvoimasta ja työntekijöistä. Purra kuitenkin huomautti, että kokonaisuus on paljon karumpi. Suomessa on samaan aikaan satoja tuhansia työnhakijoita joista suuri osa kokonaan työttömiä. Tuoreehkon Suomen suunta -hankkeen loppuraportin mukaan jopa 640 000 ihmistä on käytännössä tipahtanut työelämästä ja elelee yhteiskunnan tukien varassa.
– Meillä on sangen korkea työttömyys, ihmisiä kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolella ja samalla työvoimapulaa. Tilanteen ratkaiseminen vaatii samanaikaisesti monenlaisia toimia, Purra sanoi ja mainitsi eräänä keinona ammatillisen koulutuksen joidenkin tutkintojen tiivistämisen, jotta osa nuorista pääsisi aikaisemmin työelämään. Tämä edellyttää lisää resursseja ammatilliseen koulutukseen.
Tunnin työllä työlliseksi
Purra painotti, että oppilaitoksista tulee kuitenkin valmistua nuoria, joilla on yritysten kaipaama ammattiosaaminen. Perussuomalaiset on valmis myös ansiosidonnaisen porrastamiseen.
Demarien Lindtman kehaisi, että Marinin hallitus on saavuttanut noin 75 prosentin työllisyysasteen. Tämä kuitenkin antaa hieman vääristyneen kuvan todellisuudesta, sillä työssäolon ehdot ovat sangen löysiä.
Purra huomauttikin Lindtmanille, että todellisuus ja tilastot ovat kovin erilaisia.
– Tilastoissa lasketaan työlliseksi, jos tekee tunnin töitä viikossa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ansiosidonnainen päiväraha säästökohteet ostovoima vaalitentti palkansaajat yrittäjät Työllisyysaste työpaikat valtion talous Investoinnit Riikka Purra Antti Lindtman Sanna Marin Petteri Orpo Talouskasvu Sosiaaliturva Velkaantuminen perussuomalaiset SDP koulutus työttömyys verotus nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomessa yli 250 000 työtöntä työnhakijaa – Rantanen: Vanhojen puolueiden hokema työvoimapulasta tarkoittaa oikeasti halpatyövoimapulaa

Maahanmuutolla ei saa korjattua kestävyysvajetta – vain aniharvoilla maahanmuuttajaryhmillä on positiivinen vaikutus julkiseen talouteen

Perussuomalaiset haluaa tarjota suomalaisille lisää työtunteja: ”Maa ei nouse millään muulla kuin työllä ja sillä, että siitä tulee kannattavaa”

Vihreät jatkaisi palkkoja sosiaaliturvalla, perussuomalaiset huolehtisi duunarin ostovoimasta – Purra: ”Suomessa palkalla pitää tulla toimeen”

Pankin ekonomisti ennustaa viiden vuoden talouskurjuutta: ”Jos et vielä ole nähnyt talouskriisiä, niin nyt on syytä varautua”

Sanna Marin ilmoitti topakasti vastustavansa EU-yhteisvelkapaketteja – Purra: ”Ei ole uskottavaa”

Purra: Illasta toiseen puhutaan muutaman sadan miljoonan säästökohteista, mutta ei siitä, että hallitus kuittasi veronmaksajille kymmenen miljardia maksettavaa EU-elvytyspaketissa

Purra moittii Marinin hallitusta siitä, että se ei kykene luopumaan mistään: ”Jokainen hallituspuolue saanut omat lempilehmänsä”

Jos kaipaat lisää velkaa ja lisää veroja, äänestä demareita – Sanna Marinin mielestä palkasta ei saa jäädä mitään säästöön
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.