Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK järjesti perjantaina eduskuntavaalitentin, johon osallistui puolueiden puheenjohtajia sekä eduskuntaryhmien johtajia. Perussuomalaisten Riikka Purra huomautti hallitukselle, että työllisyysasteen numeroiden sijaan olisi erityisesti katsottava, mihin työpaikat ovat syntyneet, ketkä ovat työllistyneet ja miten työtunnit ja bruttoansiot ovat kehittyneet. – Valitettavasti tällä hallituskaudella näissä asioissa ei ole nähty kehittymistä, Purra sanoi.

Perussuomalaiset katsoo, että välttämättömät elinkustannukset eivät jatkossakaan saa viedä palkasta kohtuutonta osuutta ja palkkojen on riitettävä elämiseen.

Perussuomalaisten Riikka Purra totesikin, että perussuomalaisille tärkein työelämäaiheinen kysymys seuraavalla hallituskaudella on huolehtia suomalaisen työntekijän ostovoimasta.

– Suomessa pitää tulla palkalla toimeen. Käteen täytyy siis jäädä riittävästi rahaa, jolla kykenee selviytymään arjen kustannuksista, Purra sanoi.

Suomessa satojatuhansia työttömiä

Vihreiden Maria Ohisalon mukaan jatkossa täytyisi selvittää keinoja yhdistää palkkoja ja sosiaaliturvaa, eli vihreät kaataisi osan yritysten palkkakustannuksista veronmaksajien rasitukseksi.

SDP:ta edustanut pääministeri Sanna Marin katsoi, että Suomessa täytyisi nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin.

Vaikka Suomessa on satojatuhansia työttömiä työnhakijoita ja paljon vajaatyöllistettyjä, Marinin mielestä Suomessa on nyt työvoimapula, johon tulisi puuttua.

Työllisyysaste ongelmallinen mittari

Pääministeri Marin totesi, että hänen hallituksensa aikana työllisyysaste on noussut 75 prosentin tasolle huolimatta siitä, että hallituskaudella on ollut kriisejä, kuten korona ja Venäjän aloittama sota Ukrainassa.

Purra totesi Marinille, että vaikka työllisyysaste onkin noussut, se ei silti mittarina kuvaa hyvin työmarkkinatilannetta. Myös Marinin puoluetoveri, kansanedustaja Aki Linden myöntää, että työllisyysasteessa on ongelmia mittarina.

Suuri joukko vasten tahtoaan osa-aikatyössä

Purran mukaan olisi erityisesti katsottava, mihin työpaikat ovat syntyneet, ketkä ovat työllistyneet sekä miten työtunnit ja bruttoansiot ovat kehittyneet.

– Valitettavasti tällä hallituskaudella näissä asioissa ei ole nähty kehittymistä, Purra sanoi.

Hän muistutti, että Marinin hallitus on myös ajanut läpi aktiivimalli kakkosen, sotetyöntekijöille pakkolain ja poistanut eläkeputken.

– En siis sanoisi, että kokonaisuus on positiivinen työllisten kannalta. Osa-aikatyön määrä on myös noussut. Sekin on ok, niin kauan kuin ihmiset sitä haluavat tehdä. Silti tässä maassa on liki 200 000 ihmistä vasten tahtoaan osa-aikatyössä. He siis haluaisivat tehdä enemmän tunteja ja tulla palkallaan toimeen, mutta se ei ole mahdollista.

SUOMEN UUTISET