Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen rivit ovat täysin sekaisin hallituskauden loppusuoralla erityisesti keskustan irtiottojen ja niistä johtuvien riitojen vuoksi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa keskustaa jälkijättöisestä politiikasta. – Kyse on pääosin hallitusohjelmassa sovituista asioista, eivätkä ne tule yllätyksenä. Keskusta on tiennyt mitä se tekee lähtiessään hallitukseen tukemaan punavihreitä, Purra sanoi tänään Elinkeinoelämän keskusliiton vaalitentissä.

Hallituksessa on ollut useita riitoja, joista viimeisimpänä keskustan liittoutuminen opposition kanssa luonnonsuojelulain valiokuntakäsittelyssä, jossa keskusta asettui vastustamaan hallituksen esitystä uudesta luonnonsuojelulaista.

Aiemmin keskusta on riidellyt muiden hallituspuolueiden kanssa myös esimerkiksi saamelaiskäräjälaista.

Keskustan irtiotot ovat närkästyttäneet erityisesti vihreitä, joiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Atte Harjanteen mukaan keskusta on jo irtautunut hallitusyhteistyöstä.

Hallituksen pakka näyttää olevan todella sekaisin, sillä hallituspuolueiden kansanedustajat ja ministerit syyttelevät toisiaan mediassa ja otattelevat avoimesti toisilleen, ja samaan aikaan pääministeri Sanna Marin itse on tällä hetkellä epämääräisesti perustellulla vierailulla Uudessa-Seelannissa. Kuvaavaa on, että paikallinen media kysyi suoraan Marinilta, miksi hän ylipäätään on juuri nyt saapunut Uuteen-Seelantiin.

Pelisäännöt venyvät

Hallituspuolueiden viilentyneistä väleistä kertoo sekin, että vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Maria Ohisalo skippasi tänään Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) järjestämän puoluejohtajien eduskuntavaalitentin, ja hänen tilallaan nähtiin eduskuntaryhmyri Harjanne.

Ohisalon poisjäännin syyksi arvellaan, ettei hän halunnut kohdata julkisessa debatissa keskustan puheenjohtajaa, valtiovarainministeri Annika Saarikkoa.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas) mukaan keskustan temppuilu luonnonsuojelulain kanssa ja havahtuminen lain ongelmiin näin myöhään on lähinnä seurausta keskustan huonoista gallup-luvuista. Andersson moitiskeli kepun toimintaa yhteisten pelisääntöjen vastaiseksi.

Saarikko perusteli tänään opposition kelkkaan lähtemistä luonnonsuojelulain asiassa muun muassa sillä, että metsänomistajien omaisuudensuojasta ja reilusta korvauksesta metsänomistajalle on huolehdittava. Saarikko myös puolustautui, että hallituksen kauden loppusuoralla muutkaan puolueet eivät ole pitäneet kiinni yhteisistä pelisäännöistä.

Eväät on syöty

Perussuomalaisten puoluejohtaja Riikka Purra katsoo, että hallituksen eväät on jo syöty.

– Riippumatta siitä, mitä eteen tulee, niin tällä hallituskaudella peli on pitkälle jo menetetty. Ainakaan me perussuomalaiset emme enää odota, että esimerkiksi taloudellisiin seikkoihin tulisi enää mitään muutoksia.

Hän antoi kuitenkin hallitukselle tunnustusta turvallisuuspoliittisen linjan hoitamisesta ja Nato-jäsenyyshakemuksen jättämisestä. Purra silti huomautti, että luonnonsuojelulaki ei suinkaan ole ainoa asia, josta hallitus on ajautunut riitoihin viime aikoina, vaan muun muassa on epäselvää, onko hallituksella tällä hetkellä yhteistä kantaa edes EU:n ennallistamisasetukseen.

– Hallituksen ja Suomen kanta on vaihdellut, se oli aiemmin jotain muuta kuin mitä se sen jälkeen alkoi olemaan. Ei ole tietoa yksimielisyydestä. Se on tietysti huono asia, koska miten hallitus voisi EU:ssa edistää Suomen asiaa, ellei se ole yksimielinen, Purra sanoi.

Löysikö kepu itsensä vasta loppusuoralla?

Saarikolle Purra totesi olevansa poliittisesti tyytyväinen siitä, että keskusta on löytänyt hallituskauden loppumetreillä itsensä ja vastustaa nyt hallituksen poliittisesti hulluimpia esityksiä. Purra kuitenkin huomautti Saarikolle jälkijättöisestä poliittisesta toiminnasta.

– Hallituspuolueiden närkästys on ymmärrettävää, koska riidoissa kyse on pääosin hallitusohjelmassa sovituista asioista, eivätkä ne tule yllätyksenä. Keskusta on tiennyt, mitä se tekee lähtiessään hallitukseen tukemaan punavihreitä, Purra sanoi.

Saarikon mukaan nyt käsittelyssä olevasta ympäristönsuojelulaista ei kuitenkaan olisi tarkalleen sovittu aiemmin. Kukapa tietää.

SUOMEN UUTISET