Perussuomalaiset vaati tänään eduskunnan kyselytunnilla hallitukselta vastauksia niin sanotun metsien ennallistamisasetuksen kustannuksiin. Perussuomalaiset ei hyväksyisi asetusta missään muodossa ja vaatii hallitukselta neuvotteluissa tiukkuutta.

Luonnonvarakeskus Luken tuoreen arvion mukaan luonnon ennallistamista koskevan Euroopan komission lainsäädäntöehdotuksen lasku suomalaisille veronmaksajille voi olla jopa 19 miljardia vuoteen 2050 mennessä, kun jopa kuusi miljoonaa hehtaaria tulisi ”ennallistaa”.

– Samaan aikaan, kun oma kansa saa energiakriisin keskellä hätäänsä vain rippeitä, on hallitus valmis ideologisista syistä kippaamaan EU:lle kymmeniä miljardeja, perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko hämmästeli.

Eikä siinä vielä kaikki

Ennallistamisasetus ei suinkaan ole ainoa asia, josta on tulossa iso lasku. Niikko muistutti, että lisäksi Suomelle on rapsahtamassa valtava, jopa seitsemän miljardin lisälasku hiilinielujen takia.

– Eli Euroopan metsäisimmän maan – Suomen – tulisi komission mukaan maksaa miljardeja metsistään omat metsänsä kaataneille muille EU-maille. Perussuomalaisille tämä ei käy! Niikko totesi.

– Aikooko hallitus talven aikana käytävissä neuvotteluissa varmistaa sen, että Suomella on vaalienkin jälkeen todelliset mahdollisuudet torjua nämä älyttömät komission ehdotukset? Niikko kysyi.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoi olevansa samaa mieltä perussuomalaisten kanssa ja totesi, että Luonnonvarakeskuksen arvio on hälyttävää luettavaa. Tällaisenaan sitä ei voi Kurvisen mukaan hyväksyä.

Ristiriitaisia vastauksia

Aiemmin hallituksen vastauksissa on ollut ristiriitaa, sillä esimerkiksi vihreiden ministerit ovat tukeneet ennallistamisasetusta.

– Haluammekin tietää sen, mitä vihreät aikoo tästä sanoa. Tämä vihervasemmistohallitus on syytänyt miljardeja tämän kauden aikana EU:n hankkeisiin, emmekä usko siihen, että te vaalien alla pidätte sananne.

– Puhutte kauniisti, mutta joka kerta on tullut miljardilasku, kun olette menneet neuvottelemaan Euroopan unioniin, Niikko huomautti.

EU suomalaisten kukkarolla

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) väitti Niikolle, ettei EU:sta kukaan tule Suomelle sanomaan, mikä lasku tulee Suomen maksettavaksi, vaan Suomi on itse sitoutunut ilmastolain mukaisiin päästövähennyksiin ja hiilinielujen kasvattamiseen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) ihmetteli Ohisalon vastausta.

– Nythän EU on nimenomaan meitä lähestynyt ja kysyy miljardien perään, Junnila totesi.

Emme hyväksy ”tässä muodossa”

Junnila huomautti, että ministeri Kurvisen mukaan asetusta ei olla hyväksymässä ”tässä vaiheessa tai muodossa”.

– Kun tässä luen rivien välistä, niin siitä kaikuu selkeä sanoma, että olette ainakin jossain muodossa ja jollakin aikavälillä näitä rahoittamassa. Kuten laskelma osoittaa, tämä maksaa 19 miljardia, Junnila totesi.

Miljardien lasku joka tapauksessa

Pääministeri Sanna Marin otti vastausvuoron ja totesi hänkin, ettei hallitus ole hyväksymässä ennallistamisasetusta ”tässä muodossa”. Marin väänsi, ettei Suomi ole lähettämässä EU:lle miljardeja vaan rahaa käytetään kotimaassa luonnon ennallistamiseen.

Miljardien kustannukset siis kuitenkin syntyvät suomalaisten maksettaviksi.

Suomen Uutiset