Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n puoluejohtajien eduskuntavaalipaneelissa tänään vihreät ja vasemmistoliitto intoilivat vihreän siirtymän hankkeiden edellyttämistä uudistuksista, jotka uhkaavat käydä kovin kalliiksi. Perussuomalaisten Riikka Purra kuitenkin paheksuu sitä, että maataloustuottajille lisätään vaatimuksia ja kasataan uutta byrokratiaa, joka usein liittyy ilmastopolitiikkaan.

Kotimainen maatalous on jo pitkään sinnitellyt kriisien keskellä kiristyvien ympäristövaatimusten ja kallistuvan energian vuoksi.

Tuottajille lisätään uutta byrokratiaa

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden yhteisessä puoluejohtajien vaalipaneelissa tänään perussuomalaisten Riikka Purra painotti, että käsillä oleva kriisi on ennen kaikkea kotimaisen ruuantuotannon kriisi.

– Ruuantuotannon ketjua tulee parantaa lainsäädäntöuudistuksilla ja muilla toimilla. Kaiken pohjalla on tietysti kysymys siitä, haluavatko suomalaiset ostaa kotimaista ruokaa ja olemmeko me valmiit ymmärtämään, että se on parempaa, terveellisempää ja eettisemmin tuotettua tuontiruokaan nähden. Valitettavasti joillakin on katkennut ymmärrys siitä, että hyvinvointi, kotimainen ruoka ja huoltovarmuus perustuu maaseudulla tehtävään työhön.

Purra paheksuu sitä, että maataloustuottajille lisätään vaatimuksia ja kasataan uutta byrokratiaa, joka usein liittyy ilmastopolitiikkaan tai metsien suojeluun.

– Nämä painavat alemmas ruuantuotantoa ja ylipäätään maaseudulla asuvaa ihmistä.

Suomalaisetkin huolissaan maaseudusta

Myös monet suomalaiset ovat huolissaan maaseudun tilanteesta.

Vihreiden kansanedustajan Hanna Holopaisen mukaan maatalouden kriisi ja maatalouspolitiikan epäonnistuminen johtuu riippuvuudesta fossiilisisiin polttoaineisiin. Holopaisen mukaan ratkaisu löytyy tuottajien kannustamisesta ja tukemisesta energiamurroksen tekemiseen ja uusiin viljelytapoihin.

– Ilmastotoimien pitää olla viljelijälle kannattavia ja tuottavia. Maataloustuotanto on osa ratkaisua, myös energiaomavaraisuuden rakentaminen on tärkeää, pitää panostaa esimerkiksi biokaasun tuotantomahdollisuuksiin. Tästä on puhuttu, mutta siirtymää ei ole toteutettu, Holopainen sanoi.

Purra torjui vihreän edustajakollegansa näkemykset.

– Me haluamme jatkossakin syödä suomalaista ruokaa, mutta yksi puolue (vihreät) keskittyy siihen, millaisia uusia vaatimuksia, velvoitteita ja byrokratiaa saataisiin tehtyä, Purra ihmetteli.

Suomessako muka hiilinielut pienentyneet?

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan vihreän siirtymän tukematta jättäminen olisi ”karhunpalvelus” suomalaiselle maataloudelle.

Andersson myös viittasi EU:n ennallistamisasetukseen, jonka vaikutuksia Luonnonvarakeskus (Luke) on juuri arvioinut. Luken arvion mukaan Suomeen kohdistuville ennallistamistoimille kertyisi jopa 13-19 miljardin euron hintalappu vuoteen 2050 mennessä.

– Meidän kannattaa nopeasti alkaa kehittää keinoja, joilla hiilen sidonnasta saadaan taloudellisesti kannattavaa niin maanviljelijöille kuin metsänomistajille. Pahin uhkaskenaario on se, että hiilinielujen pienentymisen seurauksena joutuisimme maksamaan miljardeja EU:lle siksi, että emme ole hoitaneet asiaa hyvin, Andersson sanoi.

Purra suhtautui epäilevästi Anderssonin ajatteluun.

– Kun puhutaan tukemisesta, suojelemisesta ja kannustamisesta, se tarkoittaa aina sitä, että välissä on rahaa. Meidän metsäpolitiikkamme ja metsiemme käyttö on hyvää. Me emme maksa EU:lle miljardeja siitä, että jonkin laskelman mukaan hiilinielumme ovat pienentyneet. Meillä on yksityinen metsänomistus ja omistajat tietävät, miten he omaisuuttaan käyttävät.

Pääministeri ei ehtinyt paikalle

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei ehtinyt puoluejohtajien vaalipaneeliin tänään.

Valtioneuvosto uutisoi eilen, että ensi viikolla Marin osallistuu Sveitsin Davosin talousfoorumiin. Hänen seuranaan Suomesta matkalle lähtevät myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).

Marinia vaalipaneelissa sijaisti kansanedustaja Piritta Rantanen, jolle Purra tänään iltapäivällä antoi somekanavillaan tunnustusta.

SUOMEN UUTISET