

LEHTIKUVA
Purra: Suomen metsäpolitiikka ja metsien käyttö on hyvää – ”Me emme maksa EU:lle miljardeja siitä, että jonkin laskelman mukaan hiilinielumme ovat pienentyneet”
Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n puoluejohtajien eduskuntavaalipaneelissa tänään vihreät ja vasemmistoliitto intoilivat vihreän siirtymän hankkeiden edellyttämistä uudistuksista, jotka uhkaavat käydä kovin kalliiksi. Perussuomalaisten Riikka Purra kuitenkin paheksuu sitä, että maataloustuottajille lisätään vaatimuksia ja kasataan uutta byrokratiaa, joka usein liittyy ilmastopolitiikkaan.
Kotimainen maatalous on jo pitkään sinnitellyt kriisien keskellä kiristyvien ympäristövaatimusten ja kallistuvan energian vuoksi.
Tuottajille lisätään uutta byrokratiaa
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden yhteisessä puoluejohtajien vaalipaneelissa tänään perussuomalaisten Riikka Purra painotti, että käsillä oleva kriisi on ennen kaikkea kotimaisen ruuantuotannon kriisi.
– Ruuantuotannon ketjua tulee parantaa lainsäädäntöuudistuksilla ja muilla toimilla. Kaiken pohjalla on tietysti kysymys siitä, haluavatko suomalaiset ostaa kotimaista ruokaa ja olemmeko me valmiit ymmärtämään, että se on parempaa, terveellisempää ja eettisemmin tuotettua tuontiruokaan nähden. Valitettavasti joillakin on katkennut ymmärrys siitä, että hyvinvointi, kotimainen ruoka ja huoltovarmuus perustuu maaseudulla tehtävään työhön.
Purra paheksuu sitä, että maataloustuottajille lisätään vaatimuksia ja kasataan uutta byrokratiaa, joka usein liittyy ilmastopolitiikkaan tai metsien suojeluun.
– Nämä painavat alemmas ruuantuotantoa ja ylipäätään maaseudulla asuvaa ihmistä.
Suomalaisetkin huolissaan maaseudusta
Myös monet suomalaiset ovat huolissaan maaseudun tilanteesta.
Vihreiden kansanedustajan Hanna Holopaisen mukaan maatalouden kriisi ja maatalouspolitiikan epäonnistuminen johtuu riippuvuudesta fossiilisisiin polttoaineisiin. Holopaisen mukaan ratkaisu löytyy tuottajien kannustamisesta ja tukemisesta energiamurroksen tekemiseen ja uusiin viljelytapoihin.
– Ilmastotoimien pitää olla viljelijälle kannattavia ja tuottavia. Maataloustuotanto on osa ratkaisua, myös energiaomavaraisuuden rakentaminen on tärkeää, pitää panostaa esimerkiksi biokaasun tuotantomahdollisuuksiin. Tästä on puhuttu, mutta siirtymää ei ole toteutettu, Holopainen sanoi.
Purra torjui vihreän edustajakollegansa näkemykset.
– Me haluamme jatkossakin syödä suomalaista ruokaa, mutta yksi puolue (vihreät) keskittyy siihen, millaisia uusia vaatimuksia, velvoitteita ja byrokratiaa saataisiin tehtyä, Purra ihmetteli.
Suomessako muka hiilinielut pienentyneet?
Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan vihreän siirtymän tukematta jättäminen olisi ”karhunpalvelus” suomalaiselle maataloudelle.
Andersson myös viittasi EU:n ennallistamisasetukseen, jonka vaikutuksia Luonnonvarakeskus (Luke) on juuri arvioinut. Luken arvion mukaan Suomeen kohdistuville ennallistamistoimille kertyisi jopa 13-19 miljardin euron hintalappu vuoteen 2050 mennessä.
– Meidän kannattaa nopeasti alkaa kehittää keinoja, joilla hiilen sidonnasta saadaan taloudellisesti kannattavaa niin maanviljelijöille kuin metsänomistajille. Pahin uhkaskenaario on se, että hiilinielujen pienentymisen seurauksena joutuisimme maksamaan miljardeja EU:lle siksi, että emme ole hoitaneet asiaa hyvin, Andersson sanoi.
Purra suhtautui epäilevästi Anderssonin ajatteluun.
– Kun puhutaan tukemisesta, suojelemisesta ja kannustamisesta, se tarkoittaa aina sitä, että välissä on rahaa. Meidän metsäpolitiikkamme ja metsiemme käyttö on hyvää. Me emme maksa EU:lle miljardeja siitä, että jonkin laskelman mukaan hiilinielumme ovat pienentyneet. Meillä on yksityinen metsänomistus ja omistajat tietävät, miten he omaisuuttaan käyttävät.
Pääministeri ei ehtinyt paikalle
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei ehtinyt puoluejohtajien vaalipaneeliin tänään.
Valtioneuvosto uutisoi eilen, että ensi viikolla Marin osallistuu Sveitsin Davosin talousfoorumiin. Hänen seuranaan Suomesta matkalle lähtevät myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).
Marinia vaalipaneelissa sijaisti kansanedustaja Piritta Rantanen, jolle Purra tänään iltapäivällä antoi somekanavillaan tunnustusta.
Aamun pj-paneelissa SDP:tä edusti johtoon kuulumaton jämsäläinen kansanedustaja. Hänen näkemyksensä olivat kannatettavia esim. metsäpolitiikkaan liittyen.
Olen ymmälläni. Mikä SDP:n varsinainen linja on? Ainakaan pj Marin ei ole koskaan linjannut näissä asioissa noin järkeviä.
— Riikka Purra (@ir_rkp) January 11, 2023
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Piritta Rantanen ennallistamisasetus Ympäristövaatimukset Hanna Holopainen metsänomistajat hiilinielu ruuantuottajat puheenjohtajatentti Energian hinta kotimainen ruoka kustannukset Maaseudun Tulevaisuus Riikka Purra Sanna Marin Byrokratia Maaseutu Li Andersson MTK vihreät Maatalous EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: “Suomen hiilineutraaliustavoite on huuhaata”

Suomen sopeuduttava ilmastonmuutokseen joka tapauksessa – mutta järkevästi

Maatiloja menee nurin – hallitus ei tunnu piittaavan: “Jossain kohtaa tulee pulaa ruoasta”

Vihreiden tilannetajuttomuus ihmetyttää, vaatimukset vain kiihtyvät hallituskauden loppua kohden – energiakriisin keskellä pitäisi vielä maksaa miljardeja hiilinielujen takia

Teuvo Hakkarainen vaatii ennallistamisasetuksen kohtuullistamista: “Vähintään talousmetsät tulee jättää säädöksen ulkopuolelle”

PS vaatii vastauksia ennallistamisasetuksen kustannuksiin: Hallitus kippaa kymmeniä miljardeja ideologisiin ilmastohankkeisiin – oma kansa saa energiakriisin keskellä vain rippeitä

Puisto: Järjettömät hiilinielulaskelmat tuovat Suomelle jättilaskun

Elomaa ja Koskela: Suomalainen maaseutu pitää pelastaa

Björn Wahlroos kritisoi Ylen ykkösaamussa ilmastopolitiikkaa: Suomessa ei ole enää raaka-ainetta metsäteollisuudelle
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää