

LEHTIKUVA
Purra: Suomen metsäpolitiikka ja metsien käyttö on hyvää – ”Me emme maksa EU:lle miljardeja siitä, että jonkin laskelman mukaan hiilinielumme ovat pienentyneet”
Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n puoluejohtajien eduskuntavaalipaneelissa tänään vihreät ja vasemmistoliitto intoilivat vihreän siirtymän hankkeiden edellyttämistä uudistuksista, jotka uhkaavat käydä kovin kalliiksi. Perussuomalaisten Riikka Purra kuitenkin paheksuu sitä, että maataloustuottajille lisätään vaatimuksia ja kasataan uutta byrokratiaa, joka usein liittyy ilmastopolitiikkaan.
Kotimainen maatalous on jo pitkään sinnitellyt kriisien keskellä kiristyvien ympäristövaatimusten ja kallistuvan energian vuoksi.
Tuottajille lisätään uutta byrokratiaa
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden yhteisessä puoluejohtajien vaalipaneelissa tänään perussuomalaisten Riikka Purra painotti, että käsillä oleva kriisi on ennen kaikkea kotimaisen ruuantuotannon kriisi.
– Ruuantuotannon ketjua tulee parantaa lainsäädäntöuudistuksilla ja muilla toimilla. Kaiken pohjalla on tietysti kysymys siitä, haluavatko suomalaiset ostaa kotimaista ruokaa ja olemmeko me valmiit ymmärtämään, että se on parempaa, terveellisempää ja eettisemmin tuotettua tuontiruokaan nähden. Valitettavasti joillakin on katkennut ymmärrys siitä, että hyvinvointi, kotimainen ruoka ja huoltovarmuus perustuu maaseudulla tehtävään työhön.
Purra paheksuu sitä, että maataloustuottajille lisätään vaatimuksia ja kasataan uutta byrokratiaa, joka usein liittyy ilmastopolitiikkaan tai metsien suojeluun.
– Nämä painavat alemmas ruuantuotantoa ja ylipäätään maaseudulla asuvaa ihmistä.
Suomalaisetkin huolissaan maaseudusta
Myös monet suomalaiset ovat huolissaan maaseudun tilanteesta.
Vihreiden kansanedustajan Hanna Holopaisen mukaan maatalouden kriisi ja maatalouspolitiikan epäonnistuminen johtuu riippuvuudesta fossiilisisiin polttoaineisiin. Holopaisen mukaan ratkaisu löytyy tuottajien kannustamisesta ja tukemisesta energiamurroksen tekemiseen ja uusiin viljelytapoihin.
– Ilmastotoimien pitää olla viljelijälle kannattavia ja tuottavia. Maataloustuotanto on osa ratkaisua, myös energiaomavaraisuuden rakentaminen on tärkeää, pitää panostaa esimerkiksi biokaasun tuotantomahdollisuuksiin. Tästä on puhuttu, mutta siirtymää ei ole toteutettu, Holopainen sanoi.
Purra torjui vihreän edustajakollegansa näkemykset.
– Me haluamme jatkossakin syödä suomalaista ruokaa, mutta yksi puolue (vihreät) keskittyy siihen, millaisia uusia vaatimuksia, velvoitteita ja byrokratiaa saataisiin tehtyä, Purra ihmetteli.
Suomessako muka hiilinielut pienentyneet?
Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan vihreän siirtymän tukematta jättäminen olisi ”karhunpalvelus” suomalaiselle maataloudelle.
Andersson myös viittasi EU:n ennallistamisasetukseen, jonka vaikutuksia Luonnonvarakeskus (Luke) on juuri arvioinut. Luken arvion mukaan Suomeen kohdistuville ennallistamistoimille kertyisi jopa 13-19 miljardin euron hintalappu vuoteen 2050 mennessä.
– Meidän kannattaa nopeasti alkaa kehittää keinoja, joilla hiilen sidonnasta saadaan taloudellisesti kannattavaa niin maanviljelijöille kuin metsänomistajille. Pahin uhkaskenaario on se, että hiilinielujen pienentymisen seurauksena joutuisimme maksamaan miljardeja EU:lle siksi, että emme ole hoitaneet asiaa hyvin, Andersson sanoi.
Purra suhtautui epäilevästi Anderssonin ajatteluun.
– Kun puhutaan tukemisesta, suojelemisesta ja kannustamisesta, se tarkoittaa aina sitä, että välissä on rahaa. Meidän metsäpolitiikkamme ja metsiemme käyttö on hyvää. Me emme maksa EU:lle miljardeja siitä, että jonkin laskelman mukaan hiilinielumme ovat pienentyneet. Meillä on yksityinen metsänomistus ja omistajat tietävät, miten he omaisuuttaan käyttävät.
Pääministeri ei ehtinyt paikalle
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei ehtinyt puoluejohtajien vaalipaneeliin tänään.
Valtioneuvosto uutisoi eilen, että ensi viikolla Marin osallistuu Sveitsin Davosin talousfoorumiin. Hänen seuranaan Suomesta matkalle lähtevät myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).
Marinia vaalipaneelissa sijaisti kansanedustaja Piritta Rantanen, jolle Purra tänään iltapäivällä antoi somekanavillaan tunnustusta.
Aamun pj-paneelissa SDP:tä edusti johtoon kuulumaton jämsäläinen kansanedustaja. Hänen näkemyksensä olivat kannatettavia esim. metsäpolitiikkaan liittyen.
Olen ymmälläni. Mikä SDP:n varsinainen linja on? Ainakaan pj Marin ei ole koskaan linjannut näissä asioissa noin järkeviä.
— Riikka Purra (@ir_rkp) January 11, 2023
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Piritta Rantanen ennallistamisasetus Ympäristövaatimukset Hanna Holopainen metsänomistajat hiilinielu ruuantuottajat puheenjohtajatentti Energian hinta kotimainen ruoka kustannukset Maaseudun Tulevaisuus Riikka Purra Sanna Marin Byrokratia Maaseutu Li Andersson MTK vihreät Maatalous EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: ”Suomen hiilineutraaliustavoite on huuhaata”

Suomen sopeuduttava ilmastonmuutokseen joka tapauksessa – mutta järkevästi

Maatiloja menee nurin – hallitus ei tunnu piittaavan: ”Jossain kohtaa tulee pulaa ruoasta”

Vihreiden tilannetajuttomuus ihmetyttää, vaatimukset vain kiihtyvät hallituskauden loppua kohden – energiakriisin keskellä pitäisi vielä maksaa miljardeja hiilinielujen takia

Teuvo Hakkarainen vaatii ennallistamisasetuksen kohtuullistamista: ”Vähintään talousmetsät tulee jättää säädöksen ulkopuolelle”

PS vaatii vastauksia ennallistamisasetuksen kustannuksiin: Hallitus kippaa kymmeniä miljardeja ideologisiin ilmastohankkeisiin – oma kansa saa energiakriisin keskellä vain rippeitä

Puisto: Järjettömät hiilinielulaskelmat tuovat Suomelle jättilaskun

Elomaa ja Koskela: Suomalainen maaseutu pitää pelastaa

Björn Wahlroos kritisoi Ylen ykkösaamussa ilmastopolitiikkaa: Suomessa ei ole enää raaka-ainetta metsäteollisuudelle
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.