Talousvaikuttaja Björn Wahlroos listasi tänään Ylellä Suomen talouskasvun esteitä ja esitti oman näkemyksensä Suomen verotuksesta. Wahlroosin mukaan ”lypsävien lehmien ampuminen” on johtanut tilanteeseen, jossa pääoma ja osaajat karkaavat Suomesta.

Ylen ykkösaamun toimittajan Seija Vaaherkummun ilme meni vakavaksi hänen esitettyään Björn Wahlroosille kysymyksen siitä, millaiset metsäteollisuuden investoinnit Suomeen jatkossa olisivat järkeviä.

Wahlroos esitti, että investointihalukkuutta ei taida liiemmin edes olla, koska Suomessa ei ole tarjolla raaka-ainetta teollisuuden tarpeisiin.

– Jokainen vähennetty kuutiometri hakkuuta vähentää mahdollisuutta investoida Suomeen, koska raaka-ainetta ei ole saatavilla. Syy esimerkiksi siihen, että UPM:n kemiantehdas nousee Saksaan on siinä, että Saksassa on valtavia pyökkimetsiä, joista ei voi tehdä hyvää sellua. Nyt ollaan keksitty tapa käyttää pyökkimetsiä.

Paperia tuotetaan yhä vähemmän

Wahlroos muistutti, että metsäteollisuus on raaka-ainerajoittunut teollisuudenala.

– Joskus 15 vuotta sitten luultiin, että nostamalla jalostusastetta voitaisiin korvata se, että raaka-ainetta ei saada lisää, eli että tekisimme sellusta yhä kehittyneempiä tuotteita. On kuitenkin käynyt päinvastoin: me tuotamme nyt yhä vähemmän paperia kuin aiemmin ja myymme Eurooppaan sellua eikä paperia, koska paperille ei ole kysyntää.

Suomessa etenkin vihreät on toistuvasti vaatinut rajoituksia hakkuisiin. Eduskuntavaalien alla puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo esitti hakkuiden merkittävää rajoittamista, jotta Suomesta tulisi hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Tällä verotuksella maa ei lähde kasvuun

Wahlroos pohdiskeli myös Suomen talouskasvun esteitä ja esitti oman näkemyksensä Suomen verotuksesta.

Wahlroosin mukaan ”lypsävien lehmien ampuminen” on johtanut tilanteeseen, jossa pääoma ja osaajat pakenevat Suomesta.

– Tällä verotuksella maa ei lähde kasvuun.

Wahlroosin näkemyksen mukaan verokevennyksiä on kohdennettava, jotta se olisi tehokkaampaa kuin laajapohjainen keventäminen. Wahlroos kuitenkin arvioi, että hänen näkemyksensä ei menestyisi, koska kevennykset kohdistuisivat tahoille, joita jo nyt pidetään etuoikeutettuina. Wahlroos siis uskoo, että hänen linjauksensa tuomitaan saman tien.

SUOMEN UUTISET