Vaikka valtiontaloutta on pakko sopeuttaa seuraavalla vaalikaudella eikä leikkauksiltakaan voida välttyä, vasemmistopuolueet eivät siedä ajatusta julkishallintoon kohdistuvista säästöistä, selvisi jälleen eilen MTV:n puheenjohtajatentissä.

Vaikka kaikkien puolueiden tiedossa on, että seuraavalla kaudella julkisia menoja on pakko leikata, leikkauksista puhuminen näyttää edelleen olevan vasemmistolle sangen epämiellyttävää.

MTV:n puheenjohtajatentissä eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toi esiin joitakin yksittäisiä kohteita ja esitti, että esimerkiksi pelkästään kehitysavun puolittamisella saataisiin seuraavalla hallituskaudella aikaan jopa yli 2 miljardia euroa säästöjä.

Suuria säästöjä on saatavissa myöskin kiristämällä kauttaaltaan maahanmuuttopolitiikkaa perussuomalaisten mallin mukaisesti.

– Vastaanottoon ja kotouttamiseen tehtävät säästöt ovat välittömiä, mutta rakenteellisten muutosten kautta maahanmuutosta kertyy säästöjä laajemmin myöskin sotepalveluista ja tulonsiirroista, eli koko laajasta kuvasta, josta maahanmuuton kustannukset enimmäkseen syntyvät, Purra sanoi.

Pöhöttynyt julkinen sektori laihdutuskuurille

Suomen väkilukuun nähden Suomen julkinen sektori on yksi maailman suurimpia. Julkisen sektorin koko suhteessa yksityiseen on vinksallaan ja tuottavuus heikkoa. Tällä hetkellä palkansaajista jo yli 700 000 eli noin joka kolmas saa palkkansa suoraan tai epäsuorasti julkisista varoista.

Suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia koskevia toimintoja lukuun ottamatta perussuomalaiset on valmis säästämään kaikilta hallinnonaloilta vuosittain 2-4 prosenttia.

– Julkinen sektori on osin hyvin paisunut ja tehoton. Esimerkiksi keskijohtoon kuuluvaa hallintoa on mahdollista supistaa. Emme kuitenkaan halua tehdä leikkauksia esimerkiksi opettajiin, poliisiin tai hoitajiin. Tiedämme, että näitä ammattiryhmiä tulemme todennäköisesti tarvitsemaan lisää, Purra sanoi.

Esimerkiksi leikkauskohteesta Purra nosti ympäristöministeriön. Perussuomalaiset esittää ympäristöministeriön lakkauttamista ja tehtävien siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöön sekä osittain työ- ja elinkeinoministeriöön.

– Ympäristöministeriön budjetti on paisunut tällä hallituskaudella. Siellä on runsaasti projekteja ja toimintoja, joista monet eivät suinkaan ole tarpeellisia, Purra sanoi.

Onko ilmastokriisin ratkaiseminen Suomen vastuulla?

Kuten arvata saattaa, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kilahti ehdotuksesta leikata ympäristöhallinnosta. Ohisalo jopa kuvasi ehdotusta sanalla ”törkeä”.

Omia lempihankkeita voi itse kukin puolustella haluamallaan tavalla. Ohisalo päätti nostaa esille, että koska ympäristöhallinto on muita ministeriöitä pienempi, sieltä ei siksi pitäisi hakea säästöjä.

Ilmastonmuutos on globaali ongelma ja esimerkiksi USA:n avaruushallinnon Nasan satelliittimittauksen mukaan Suomi ei ole edes hiilineutraali, vaan Suomi on jopa plussan puolella eli peräti hiilinegatiivinen. Suomi on jo nyt hiilinielu, eli useilla mittareilla siis jo tehnyt oman osuutensa maailman hiilipäästöjen leikkaamiseksi.

Kuten tiedetään, suurimmat hiilipäästöjen maat ovat Yhdysvallat ja Kiina, mikä näkyy selvästi myös Nasan satelliittimittauksissa. Tästä huolimatta Ohisalo väitti, että ilmastonmuutos ratkaistaan nimenomaan Suomessa.

– Entistä enemmän tulee ilmasto- ja ympäristökysymyksiä, joita meidän pitää ratkoa. Meidän pitää ratkaista ilmastokriisi, Ohisalo heitti.

Purra muistutti Ohisaloa realismista.

– Suomi ei ratkaise ilmastokriisiä, Purra huomautti.

Marin keksi taas kysymykset itse itselleen

SDP:n leikkauskohteet ovat jääneet epämääräisiksi ja toistaiseksi on kuultu lähinnä puheita julkisisiin hankintoihin ja kiinteistökuluihin kohdistuvista säästöistä.

Demareita eilen edusti pitkästä aikaa pääministeri Sanna Marin, jonka tyyliin kuuluu esittää, että kun leikataan, leikkaukset kohdistuisivat välttämättä aina peruspalveluihin ja suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Marin kieltäytyy täysin puhumasta siitä, että leikata voisi myös hallinnosta ja Suomen ulkopuolelle kohdistuvista tulonsiirroista.

Sama tyyli jatkui eilen. Marinilta kysyttiin kolme kertaa demarien leikkauskohteista ja jälleen kerran pääministeri jätti vastaamatta kysymykseen ja käänsi vastauksensa niin, että ikään kuin häneltä olisi kysytty peruspalvelujen, kuten koulutuksen leikkauksista.

Kuten tiedetään, Marinilla on tapana jättää vastaamatta epämieluisaan kysymykseen, sen sijaan hän lennossa keksii itse itselleen kivan kysymyksen ja vastaakin siihen. Näin myös eilen MTV:n puheenjohtajatentissä

– Minä en näe, että saavutamme talouden tasapainoa sillä, että leikkaamme koulutuksesta tai pienituloisimmilta ihmisiltä, Marin päästeli.

SUOMEN UUTISET