

LEHTIKUVA
Purra esitti leikkauksia ympäristöministeriön tarpeettomiin ja turhiin hankkeisiin – Ohisalo kilahti heti: ”Törkeää”
Vaikka valtiontaloutta on pakko sopeuttaa seuraavalla vaalikaudella eikä leikkauksiltakaan voida välttyä, vasemmistopuolueet eivät siedä ajatusta julkishallintoon kohdistuvista säästöistä, selvisi jälleen eilen MTV:n puheenjohtajatentissä.
Vaikka kaikkien puolueiden tiedossa on, että seuraavalla kaudella julkisia menoja on pakko leikata, leikkauksista puhuminen näyttää edelleen olevan vasemmistolle sangen epämiellyttävää.
MTV:n puheenjohtajatentissä eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toi esiin joitakin yksittäisiä kohteita ja esitti, että esimerkiksi pelkästään kehitysavun puolittamisella saataisiin seuraavalla hallituskaudella aikaan jopa yli 2 miljardia euroa säästöjä.
Suuria säästöjä on saatavissa myöskin kiristämällä kauttaaltaan maahanmuuttopolitiikkaa perussuomalaisten mallin mukaisesti.
– Vastaanottoon ja kotouttamiseen tehtävät säästöt ovat välittömiä, mutta rakenteellisten muutosten kautta maahanmuutosta kertyy säästöjä laajemmin myöskin sotepalveluista ja tulonsiirroista, eli koko laajasta kuvasta, josta maahanmuuton kustannukset enimmäkseen syntyvät, Purra sanoi.
Pöhöttynyt julkinen sektori laihdutuskuurille
Suomen väkilukuun nähden Suomen julkinen sektori on yksi maailman suurimpia. Julkisen sektorin koko suhteessa yksityiseen on vinksallaan ja tuottavuus heikkoa. Tällä hetkellä palkansaajista jo yli 700 000 eli noin joka kolmas saa palkkansa suoraan tai epäsuorasti julkisista varoista.
Suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia koskevia toimintoja lukuun ottamatta perussuomalaiset on valmis säästämään kaikilta hallinnonaloilta vuosittain 2-4 prosenttia.
– Julkinen sektori on osin hyvin paisunut ja tehoton. Esimerkiksi keskijohtoon kuuluvaa hallintoa on mahdollista supistaa. Emme kuitenkaan halua tehdä leikkauksia esimerkiksi opettajiin, poliisiin tai hoitajiin. Tiedämme, että näitä ammattiryhmiä tulemme todennäköisesti tarvitsemaan lisää, Purra sanoi.
Esimerkiksi leikkauskohteesta Purra nosti ympäristöministeriön. Perussuomalaiset esittää ympäristöministeriön lakkauttamista ja tehtävien siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöön sekä osittain työ- ja elinkeinoministeriöön.
– Ympäristöministeriön budjetti on paisunut tällä hallituskaudella. Siellä on runsaasti projekteja ja toimintoja, joista monet eivät suinkaan ole tarpeellisia, Purra sanoi.
Onko ilmastokriisin ratkaiseminen Suomen vastuulla?
Kuten arvata saattaa, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kilahti ehdotuksesta leikata ympäristöhallinnosta. Ohisalo jopa kuvasi ehdotusta sanalla ”törkeä”.
Omia lempihankkeita voi itse kukin puolustella haluamallaan tavalla. Ohisalo päätti nostaa esille, että koska ympäristöhallinto on muita ministeriöitä pienempi, sieltä ei siksi pitäisi hakea säästöjä.
Ilmastonmuutos on globaali ongelma ja esimerkiksi USA:n avaruushallinnon Nasan satelliittimittauksen mukaan Suomi ei ole edes hiilineutraali, vaan Suomi on jopa plussan puolella eli peräti hiilinegatiivinen. Suomi on jo nyt hiilinielu, eli useilla mittareilla siis jo tehnyt oman osuutensa maailman hiilipäästöjen leikkaamiseksi.
Kuten tiedetään, suurimmat hiilipäästöjen maat ovat Yhdysvallat ja Kiina, mikä näkyy selvästi myös Nasan satelliittimittauksissa. Tästä huolimatta Ohisalo väitti, että ilmastonmuutos ratkaistaan nimenomaan Suomessa.
– Entistä enemmän tulee ilmasto- ja ympäristökysymyksiä, joita meidän pitää ratkoa. Meidän pitää ratkaista ilmastokriisi, Ohisalo heitti.
Purra muistutti Ohisaloa realismista.
– Suomi ei ratkaise ilmastokriisiä, Purra huomautti.
Marin keksi taas kysymykset itse itselleen
SDP:n leikkauskohteet ovat jääneet epämääräisiksi ja toistaiseksi on kuultu lähinnä puheita julkisisiin hankintoihin ja kiinteistökuluihin kohdistuvista säästöistä.
Demareita eilen edusti pitkästä aikaa pääministeri Sanna Marin, jonka tyyliin kuuluu esittää, että kun leikataan, leikkaukset kohdistuisivat välttämättä aina peruspalveluihin ja suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Marin kieltäytyy täysin puhumasta siitä, että leikata voisi myös hallinnosta ja Suomen ulkopuolelle kohdistuvista tulonsiirroista.
Sama tyyli jatkui eilen. Marinilta kysyttiin kolme kertaa demarien leikkauskohteista ja jälleen kerran pääministeri jätti vastaamatta kysymykseen ja käänsi vastauksensa niin, että ikään kuin häneltä olisi kysytty peruspalvelujen, kuten koulutuksen leikkauksista.
Kuten tiedetään, Marinilla on tapana jättää vastaamatta epämieluisaan kysymykseen, sen sijaan hän lennossa keksii itse itselleen kivan kysymyksen ja vastaakin siihen. Näin myös eilen MTV:n puheenjohtajatentissä
– Minä en näe, että saavutamme talouden tasapainoa sillä, että leikkaamme koulutuksesta tai pienituloisimmilta ihmisiltä, Marin päästeli.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sotepalvelut NASA realismi ilmastotoimet hiilineutraalius vasemmistopuolueet hyvinvointi valtion talous tulonsiirrot Maria Ohisalo Riikka Purra Sanna Marin Ympäristöministeriö leikkaukset Turvallisuus perussuomalaiset SDP Hallinto kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kokoomus ja SDP sumuttivat taas äänestäjiä – molempien puolueiden mepit äänestivät EU:ssa suomalaiskotien pakkoremonttien puolesta

Marinin hallituksen ministerit löivät läskiksi opposition kysymyksiin vastaamisen – eduskunnan kyselytunnista tuli väistelytunti

Kankaanniemi ensi vuoden talousarviosta: Sadat tuhannet ajautuvat köyhyysrajan alapuolelle – hallitus riitelee ja keskittyy yli-innokkaaseen ilmasto- ja maailmanparannuspolitiikkaansa

Nasa tutki: Suomi onkin hiilinielu – ilmastopahikset ovat jossain aivan muualla

Perussuomalaiset: Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö yhdistettävä luonnonvaraministeriöksi

Purra MTV:n puheenjohtajatentissä: Koulushoppailu ei ole ongelma vaan seuraus ongelmasta – opetusministeri alkoi huutaa päälle

Björn Wahlroos kritisoi Ylen ykkösaamussa ilmastopolitiikkaa: Suomessa ei ole enää raaka-ainetta metsäteollisuudelle
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää