EU-parlamentissa äänestettiin eilen rakennusten energiatehokkuutta koskevasta direktiiviehdotuksesta. Kanta hyväksyttiin äänin 343 puolesta, 216 vastaan ja 78 tyhjää. Direktiivin puolesta äänestivät kokoomuksen ja SDP:n mepit, vaikka molempien puolueiden johdosta direktiiville näytettiin viime viikolla punaista valoa.

Direktiiviehdotuksen tavoitteena ovat vihreän siirtymän hankkeet: energiankulutuksen ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen sekä asumusten peruskorjausten lisääminen.

Käytännössä energiatehokkuusdirektiivi uhkaa pakottaa pahimmillaan jopa kahden miljoonan suomalaisen kodit ennenaikaisiin korjauksiin entistä tiukempien energiatehokkuusvaatimusten takia.

Kiinteistöliiton arvion mukaan mukaan direktiivi tarkoittaisi, että määräaikaan mennessä Suomessa olisi tehtävä energiaremontti noin 1,5 miljoonaa asuntoon.

Eri ääni kellossa viime viikolla

Vihreiden mepit Heidi Hautala, Ville Niinistö ja Alviina Alametsä luonnollisesti äänestivät direktiivin puolesta, mutta kantaa tukivat myös kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja SDP:n Miapetra Kumpula-Natri.

Kokoomus- ja demarimeppien äänestyskäyttäytyminen on yllättävää, sillä aiemmin molempien puolueiden johdosta direktiivi on tyrmätty selvin sanoin. Vielä viime viikolla kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto lausui, että kokoomus ei hyväksy ehdotettua direktiivia. Autto myös ilmoitti pitävänsä sääntelyä epätarkoituksenmukaisena.

Demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puolestaan sanoi pitävänsä mallia toteuttamiskelvottomana ja arkielämälle vieraana.

Perussuomalaiset vastustaa kaikkea sekä EU:sta tulevaa että kansallista ylikunnianhimoista ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa. Perussuomalaisten edustaja EU-parlamentissa Teuvo Hakkarainen äänesti direktiivia vastaan.

Seuraavan hallituksen ei ole pakko hyväksyä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ottaa jyrkän torjuvan kannan uudelle EU-sääntelylle ja toteaa, että seuraavan hallituksen ei tule hyväksyä pakkoremontteja. Tavion mielestä EU:n energiatehokkuusvaatimus on sekä kohtuuton että oikeudellisesti kyseenalainen.

Tavio huomauttaa, että vaikka jatkossa EU velvoittaisikin remontteihin, Suomessa voidaan jättää tekemättä remonttien toteutumisen valvonta.

– Suomessa on liian pitkään noudatettu pilkuntarkasti EU:n vaatimuksia. Seuraavan eduskunnan tulee tarkastella EU-asioita Suomen edun näkökulmasta. Pakkoremonttivaatimuksen pitää jäädä kuolleeksi kirjaimeksi vähän samaan tapaan kuin nykyään asuntojen myynti-ilmoituksissa todetaan usein, että lain vaatimaa energiatodistusta ei ole.

SUOMEN UUTISET