Eduskunta kävi tänään yleiskeskustelun valtion ensi vuoden talousarviosta. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron piti kansanedustaja Toimi Kankaanniemi, joka nosti esiin erityisesti huolen suomalaisten perheiden ja yritysten pärjäämisestä rajusti nousevien hintojen kanssa.

– Olen saanut viime päivinä suomalaisilta vakavia yhteydenottoja. Maanviljelijä Itä-Suomesta kysyi, kannattaako ensi kevään kylvöjä valmistella, kun rahat ovat loppuneet ja tuotanto on kannattamatonta. Puualan yrittäjä Keski-Suomesta kertoi, että joka aamu katsoessaan sähkön hintaa hän pohtii, kannattaako höyläkonetta käynnistää. Tappio on pienempi, kun ei käynnistä. Kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti Etelä-Suomesta kertoi itkien, että hänellä ei ole rahaa ostaa lapsille ruokaa, luetteli kansanedustaja Toimi Kankaanniemi.

– Mutta tulot eivät kasva. Asumis-, ruoka- ja liikennekustannukset sekä korot vievät kaikki tulot eivätkä edes riitä. Jokaisen on asuttava ja syötävä joka päivä. Monen on kuljettava autolla töihin ja asioille. Monilla on raskas velkataakka. Sadat tuhannet ajautuvat köyhyysrajan alapuolelle, Kankaanniemi jatkoi.

Hallitukselta ei helpotusta

Hallituksen talousarvioesitys ei Kankaanniemen mukaan luvannut helpotusta perheiden hätään.

– Valtiovarainvaliokunnan mietintö sisältää kauniita lauseita, ja konkreettiset toimet puuttuvat, Kankaanniemi totesi.

– Jouduin toteamaan viljelijälle, yrittäjälle ja yksinhuoltajaäidille, että hallitus riitelee ja keskittyy yli-innokkaaseen ilmasto- ja maailmanparannuspolitiikkaansa. Suomalaisten päälle kaatuvat ongelmat ovat ministereille toissijaisia. Perussuomalaisten linja on päinvastainen. Me tiedostamme maassamme vallitsevan hätätilan.

Toisarvoiset menot leikkuriin

Kankaanniemi kehui perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin vastaavan suomalaisten tarpeisiin.

– Me haluamme leikata maasta vastikkeetta ulos valuvia miljardeja ja tänne tulevaa turvapaikkaturismia. Haluamme leikata Yleisradion automaattirahoitusta. Haluamme leikata muistakin toisarvoisista menoista, Kankaanniemi luetteli.

Myös ympäristöministeriöstä olisi Kankaanniemen mukaan varaa tinkiä, sillä sen budjetti on liki kaksinkertaistunut neljässä vuodessa.

– Me olemme valmiit palaamaan vuoden 2019 tasolle ja siirtämään rahat muiden ministeriöiden polttaviin tarpeisiin.

Kannustavuutta, ei vähävaraisten kyykyttämistä

Kokoomus on todennut haluavansa leikata asumistukea ja työttömyysturvaa. Kankaanniemi sen sijaan uudistaisi järjestelmiä kannustaviksi.

– Me haluamme uudistaa nämä järjestelmät oikeudenmukaisiksi ja kannustaviksi, mutta emme leikkaa suomalaisilta köyhiltä. Jos uudistuksilla saadaan säästöjä, olemme tyytyväisiä, Kankaanniemi täsmensi.

Tärkeintä on Kankaanniemien mielestä saada suomalaiset työttömät ja vasten tahtoaan osa-aikatyössä olevat sellaisiin töihin, joista saatavalla palkalla tulee toimeen.

– Sosiaaliturvan, työttömyysturvan ja hallinnon uudistukset eivät ole edenneet Sanna Marinin hallituksen aikana. Hyvinvointialueista tuli rahansyöppö, palvelujen laatua ja saatavuutta heikentävä ja maaseutua kurjistava uudistus, Kankaanniemi totesi.

Vasemmistopuolueet ihastuneet velkarahan jakoon

Kankaanniemi syytti, että Marinin hallitus jää historiaan valtavasta velkamäärästä, jonka se jättää tulevien sukupolvien maksettavaksi.

– Velkaantumisesta varoittaneiden kansainvälisten ja kotimaisten asiantuntijoiden viestit eivät ole herättäneet edes keskustalaista valtiovarainministeriä.

– Vasemmistopuolueet ovat ihastuneet velkarahan jakoon ja kireään verotukseen seurauksista välittämättä. Suomi tarvitsee uudistusohjelman. Työ, yrittäminen ja verotus on tehtävä kannustavaksi ja sosiaaliturva kohdistettava sitä tarvitseville suomalaisille, Kankaanniemi linjasi.

Energiapolitiikka hallintaan

Kankaanniemi muistutti, että perussuomalaiset ovat kannattaneet koronatukia ja Venäjän hyökkäyksen johdosta syntyneiden tarpeiden täyttämistä kotimaassa ja Ukrainassa.

– Olemme tukeneet myös Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi tehtyjä päätöksiä ja panostuksia. Nato-jäsenyys ja puolustuskyvyn kasvattaminen saa kiitoksemme. Olemme osa länttä, joskin Euroopan unionin ja rahaliiton kehityksestä olemme erittäin huolestuneita.

Kankaanniemi kuitenkin huomautti, että kaikenlaiset EU:n tukipaketit sekä ilmasto- ja energiapolitiikka ovat Suomen etujen vastaisia.

– Metsäpolitiikka on pidettävä omassa päätösvallassamme ja ajelehtiva energiapolitiikka on otettava hallintaan.

Perussuomalaisilta 132 lausumaa

Perussuomalaisten valtiovarainvaliokuntaryhmä on jättänyt perustellun vastalauseen mietintöön. Vastalause sisältää 132 lausumaa.

– Ne kuvastavat niitä tavoitteita, joita haluamme toteuttaa. Osa edustajistamme tekee henkilökohtaisia muutosesityksiä. Eduskuntaryhmämme kiittää aktiivisia suomalaisia lukuista yhteydenotoista ja tuesta vaalikauden ja päättyvän vuoden aikana. Olemme tinkimättä suomalaisten asialla. Toivotan kaikille suomalaisille hyvää joulua ja parempaa vaalivuotta 2023, Kankaanniemi toivotti.

Suomen Uutiset