

LEHTIKUVA
Kankaanniemi ensi vuoden talousarviosta: Sadat tuhannet ajautuvat köyhyysrajan alapuolelle – hallitus riitelee ja keskittyy yli-innokkaaseen ilmasto- ja maailmanparannuspolitiikkaansa
Eduskunta kävi tänään yleiskeskustelun valtion ensi vuoden talousarviosta. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron piti kansanedustaja Toimi Kankaanniemi, joka nosti esiin erityisesti huolen suomalaisten perheiden ja yritysten pärjäämisestä rajusti nousevien hintojen kanssa.
– Olen saanut viime päivinä suomalaisilta vakavia yhteydenottoja. Maanviljelijä Itä-Suomesta kysyi, kannattaako ensi kevään kylvöjä valmistella, kun rahat ovat loppuneet ja tuotanto on kannattamatonta. Puualan yrittäjä Keski-Suomesta kertoi, että joka aamu katsoessaan sähkön hintaa hän pohtii, kannattaako höyläkonetta käynnistää. Tappio on pienempi, kun ei käynnistä. Kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti Etelä-Suomesta kertoi itkien, että hänellä ei ole rahaa ostaa lapsille ruokaa, luetteli kansanedustaja Toimi Kankaanniemi.
– Mutta tulot eivät kasva. Asumis-, ruoka- ja liikennekustannukset sekä korot vievät kaikki tulot eivätkä edes riitä. Jokaisen on asuttava ja syötävä joka päivä. Monen on kuljettava autolla töihin ja asioille. Monilla on raskas velkataakka. Sadat tuhannet ajautuvat köyhyysrajan alapuolelle, Kankaanniemi jatkoi.
Hallitukselta ei helpotusta
Hallituksen talousarvioesitys ei Kankaanniemen mukaan luvannut helpotusta perheiden hätään.
– Valtiovarainvaliokunnan mietintö sisältää kauniita lauseita, ja konkreettiset toimet puuttuvat, Kankaanniemi totesi.
– Jouduin toteamaan viljelijälle, yrittäjälle ja yksinhuoltajaäidille, että hallitus riitelee ja keskittyy yli-innokkaaseen ilmasto- ja maailmanparannuspolitiikkaansa. Suomalaisten päälle kaatuvat ongelmat ovat ministereille toissijaisia. Perussuomalaisten linja on päinvastainen. Me tiedostamme maassamme vallitsevan hätätilan.
Toisarvoiset menot leikkuriin
Kankaanniemi kehui perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin vastaavan suomalaisten tarpeisiin.
– Me haluamme leikata maasta vastikkeetta ulos valuvia miljardeja ja tänne tulevaa turvapaikkaturismia. Haluamme leikata Yleisradion automaattirahoitusta. Haluamme leikata muistakin toisarvoisista menoista, Kankaanniemi luetteli.
Myös ympäristöministeriöstä olisi Kankaanniemen mukaan varaa tinkiä, sillä sen budjetti on liki kaksinkertaistunut neljässä vuodessa.
– Me olemme valmiit palaamaan vuoden 2019 tasolle ja siirtämään rahat muiden ministeriöiden polttaviin tarpeisiin.
Kannustavuutta, ei vähävaraisten kyykyttämistä
Kokoomus on todennut haluavansa leikata asumistukea ja työttömyysturvaa. Kankaanniemi sen sijaan uudistaisi järjestelmiä kannustaviksi.
– Me haluamme uudistaa nämä järjestelmät oikeudenmukaisiksi ja kannustaviksi, mutta emme leikkaa suomalaisilta köyhiltä. Jos uudistuksilla saadaan säästöjä, olemme tyytyväisiä, Kankaanniemi täsmensi.
Tärkeintä on Kankaanniemien mielestä saada suomalaiset työttömät ja vasten tahtoaan osa-aikatyössä olevat sellaisiin töihin, joista saatavalla palkalla tulee toimeen.
– Sosiaaliturvan, työttömyysturvan ja hallinnon uudistukset eivät ole edenneet Sanna Marinin hallituksen aikana. Hyvinvointialueista tuli rahansyöppö, palvelujen laatua ja saatavuutta heikentävä ja maaseutua kurjistava uudistus, Kankaanniemi totesi.
Vasemmistopuolueet ihastuneet velkarahan jakoon
Kankaanniemi syytti, että Marinin hallitus jää historiaan valtavasta velkamäärästä, jonka se jättää tulevien sukupolvien maksettavaksi.
– Velkaantumisesta varoittaneiden kansainvälisten ja kotimaisten asiantuntijoiden viestit eivät ole herättäneet edes keskustalaista valtiovarainministeriä.
– Vasemmistopuolueet ovat ihastuneet velkarahan jakoon ja kireään verotukseen seurauksista välittämättä. Suomi tarvitsee uudistusohjelman. Työ, yrittäminen ja verotus on tehtävä kannustavaksi ja sosiaaliturva kohdistettava sitä tarvitseville suomalaisille, Kankaanniemi linjasi.
Energiapolitiikka hallintaan
Kankaanniemi muistutti, että perussuomalaiset ovat kannattaneet koronatukia ja Venäjän hyökkäyksen johdosta syntyneiden tarpeiden täyttämistä kotimaassa ja Ukrainassa.
– Olemme tukeneet myös Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi tehtyjä päätöksiä ja panostuksia. Nato-jäsenyys ja puolustuskyvyn kasvattaminen saa kiitoksemme. Olemme osa länttä, joskin Euroopan unionin ja rahaliiton kehityksestä olemme erittäin huolestuneita.
Kankaanniemi kuitenkin huomautti, että kaikenlaiset EU:n tukipaketit sekä ilmasto- ja energiapolitiikka ovat Suomen etujen vastaisia.
– Metsäpolitiikka on pidettävä omassa päätösvallassamme ja ajelehtiva energiapolitiikka on otettava hallintaan.
Perussuomalaisilta 132 lausumaa
Perussuomalaisten valtiovarainvaliokuntaryhmä on jättänyt perustellun vastalauseen mietintöön. Vastalause sisältää 132 lausumaa.
– Ne kuvastavat niitä tavoitteita, joita haluamme toteuttaa. Osa edustajistamme tekee henkilökohtaisia muutosesityksiä. Eduskuntaryhmämme kiittää aktiivisia suomalaisia lukuista yhteydenotoista ja tuesta vaalikauden ja päättyvän vuoden aikana. Olemme tinkimättä suomalaisten asialla. Toivotan kaikille suomalaisille hyvää joulua ja parempaa vaalivuotta 2023, Kankaanniemi toivotti.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sanna Marinin hallitus EU-tukipaketit talousarvioesitys tärkeysjärjestys maailmanparantaminen hintojen nousu energiaköyhyys Yleisradio ryhmäpuheenvuoro turvapaikkaturismi Liikkumisen hinta Vaihtoehtobudjetti Asumisen hinta Ruoan hinta ilmastopolitiikka Toimi Kankaanniemi Energiapolitiikka talousarvio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Velanotolle miljardijarru ja säästöt kansan enemmistön tahdon mukaisesti

Perussuomalaiset haluaa leikata Yleisradion toimintoja 144 miljoonalla eurolla

PS laittaisi menot tärkeysjärjestykseen: ”Nyt maahanmuuttopolitiikka on Ruotsin tiellä ja talouspolitiikka Kreikan tiellä”

Puoluejohtajat kutsuttiin tv-debattiin valtiontalouden madonluvuista, sopeutuksista ja leikkauksista – pääministeri ja valtiovarainministeri eivät saapuneet paikalle

Demarit ehdottaa yllättäen sähkön hintakattoa, jota perussuomalaiset esitti jo viime kesänä

Tanskan uusi hallitus panostaa talouteen ja puolustukseen yli puoluerajojen

Eduskuntapuolueet huomenna koolle puimaan sähkön hintakattoa – Purra pohtii, syntyykö parlamentaarisesta hälystä vain uusi kallis ja tehoton malli

Leena Meri: Perussuomalaiset vaatii menojen laittamista tärkeysjärjestykseen – ”Suomalaiset ovat pulassa”

Mäkyseltä toimenpidealoite lähtömaassa lomailevien turvapaikanhakijoiden oleskeluluvan peruuttamisesta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.