Eduskuntapuolueet kokoontuvat pääministeri Sanna Marinin (sd.) kutsusta huomenna maanantaina puhumaan sähkön hinnasta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pohtii, mikä tarkoitus on tapaamisella, joka kutsuttiin koolle hälyn saattelemana. Yllättäen eduskunnassa samana päivänä käsitellään myös perussuomalaisten käynnistämää välikysymystä katurikollisuudesta.


Riikka Purra kirjoittaa Sanna Marinin koolle kutsuman ad hoc -kokouksen merkityksestä Facebookissa.

– Olen tänään haastatteluissa ihmetellyt huomisen ”parlamentaarisen kokouksen” tarkoitusta. Kauhealla hälyllä taas pääministerin kokoon kutsuma miitti, jonka varsinaista tarkoitusta kukaan ei tiedä – muuten samana päivänä, kun eduskunnassa käsitellään perussuomalaisten käynnistämää välikysymystä katurikollisuudesta.

– Hallituksella on itsellään kaikki valta tehdä esityksiä ja hyväksyttää ne eduskunnassa. Ei se tarvitse oppositiota siihen. Sähkön hintaan liittyen se kuitenkaan ei ole ollut tehokas. Se on viivytellyt ja keskittynyt poliittiseen peliin.

Purra huomauttaa, että demarit ja keskusta nokittelevat toisiaan ja tarvitsevat vuorotellen oppositiota tukemaan itseään ja omia esityksiään.

– Perussuomalaiset on vaatinut tehokkaita toimia kuukausia. Sekä tukea akuuttiin kriisiin että pidemmän aikavälin rakenteellisia toimia, hinnoitteluun, sähkömarkkinamalliin, tuotantokapasiteettiin ynnä muuhun liittyen.

Hallitukselta toimia liian vähän ja liian myöhään

Purra moittii hallituksen toimia energiakriisin keskellä.

– Ainoa, mitä hallitus on saanut aikaan, on alvin alennus (liian myöhään) ja sähkötuki ja sähkövähennys, jotka astuvat voimaan ensi vuonna ja joiden väliin jää iso joukko kotitalouksia, jotka eivät hyödy kummastakaan. Samaan aikaan monet yritykset ja maatalous ovat hätää kärsimässä. Edessä on alasajoja, konkursseja, lomautuksia, työttömyyttä ja taantuma. Luulen valitettavasti, että tästä ”parlamentaarisesta” hälystä lopputuloksena syntyy jälleen tehoton malli, joka vain maksaa vietävästi.

– Mikäli tuotantotapakohtainen windfall-vero sidottaisiin hintakattoon, kustannuksia ei viime kädessä kuittaisi veronmaksaja. Rahoitus tulisi yhtiöiden ansaitsemattomista katteista. Tuotantotapakohtaisuus varmistaisi, että millä tahansa tuotantomuodolla kannattaa tarjota myyntiin. Tämä ei tosin varmasti ilmastopuolueille sovi. Ne haluavat ensisijaisesti ilmastotoimia, toissijaisesti korjata sähkönhinnan aiheuttamaa kriisiä

Miksi virheitä ei pystytä myöntämään?

Perussuomalaisten puheenjohtaja nostaa esille, että toistaiseksi yksikään hallituksen (tai kokoomuksen) edustaja ei ole vielä myöntänyt, että energiapoliittisissa valinnoissa ja ilmastopolitiikassa on menty metsään. Vaikka se on päivänselvää.

– Sen sijaan, että virheitä pyrittäisiin korjaamaan ja tulevaisuutta varten visioitaisiin näkymä, jossa toteutuu sekä sähkön aito omavaraisuus että kohtuuhintaisuus, ajetaan yhä kovemmalla nopeudella päin seinää. EU vaatii lisää ilmastotoimia ja kireämpää päästökauppaa. Suomessa hiilivoimaloita ajetaan silmät kirkkaina alas ja haaveillaan koko maan enemmän tai vähemmän täyttävästä epävarmasta tuulivoimasta. Asiasta mitään ymmärtämättömät toimijat hokevat vain Venäjän syytä ja Putinin pussia ikään kuin tämä kuittaisi omat kansalliset virheemme.

– Huomion pitäisi ulottua kauemmaksi: maamme vakaata sähköntuotantokapasiteettia pitää kyetä nostamaan. Se edellyttää turpeen nostamista sille kuuluvaan arvoon. Se edellyttää kunnostuskelpoisia CHP-voimaloita käyttöön. Se edellyttää, että yhtäkään olemassa olevaa polttavaa tekniikkaa EI SAA ajaa alas.

Esimerkiksi Helsingin käsittämätön tavoite romuttaa Hanasaari ja Salmisaari pitää estää, kuten olemme pitkään vaatineet.

– Energiakriisi ei helpota muutamassa kuukaudessa. Sitä ei myöskään korjata ottamalla aina lisää velkaa ja jakamalla rahaa ympäriinsä. Siksi agendalla pitäisi olla muutakin.

SUOMEN UUTISET