Perussuomalaiset penäsi tänään eduskunnan kyselytunnilla hallitukselta pikaisia keinoja sähkön hinnan alentamiseksi – tuntuvasti. Perussuomalaiset on koko vuoden aikana esittänyt erinäisiä keinoja sekä itse sähkön markkinahinnan alentamiseksi että eri tukikeinoja loppulaskun alentamiseksi.

– Me perussuomalaiset olemme esittäneet sähkön hintakattoa jo kesällä. Silloin se oli muiden puolueiden mielestä populismia – markkinoita ei saa sörkkiä, sanoitte. Mutta kun juuri markkinat ovat rikki! perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen huomautti.

Muut puolueet ovat muuttaneet mieltään

Nyt muut puolueet näyttävätkin olevat samoilla linjoilla perussuomalaisten kanssa hintakaton käyttöönotosta.

– Ja hyvä niin! Pääasia, että sähkön hinta saadaan alas. Itse mekanismi on kotia lämmittävälle suomalaiselle yhdentekevä.

– Me perussuomalaiset olemme valmiita tulemaan töihin, vaikka jouluaattona, tekemään päätöksiä suomalaisten parhaaksi eli sähkön hinnan laskemiseksi.

Hallitus myöntää vajavaiset tukitoimet

– Oletteko te nyt valmiita saattamaan sähkön hintakaton ripeästi maaliin, vai onko hallitus asiassa edes yhtenäinen? Koponen kysyi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vakuutti, että hallitus on nyt yksimielinen siitä, että lisätoimia tarvitaan hintojen laskemiseksi. Hallitus on kutsunut kaikki puolueet maanantaiksi parlamentaariseen keskusteluun mahdollisesta hintakaton käyttöönotosta.

Hallituksella on kestänyt

Koponen muistutti, ettei asia ole uusi. Ongelmia oli jo ennen Venäjän hyökkäystä, kun vuosi sitten pörssisähkö huiteli huimissa lukemissa.

– On teillä siis kestänyt herätä todellisuuteen. Me kuuntelemme kansaa herkällä korvalla, ja he ovat pulassa.

On perheitä, joissa lapset leikkivät takki päällä sisällä, kun on pakko säästää. Silti sähkölasku on tonnin kuussa.

– On hienoa, että olette vihdoin valmiita yhteistyöhön. Niin olemme mekin, Koponen linjasi.

Mistä varat?

Mistä rahat sitten näihin sähkön hinnan kompensaatioihin? Perussuomalaisten mukaan puolue leikkaisi vain toissijaisista menoista, jotka eivät ole pois suomalaisten hyvinvoinnista.

– Leikataan esimerkiksi kehitysavusta, sosiaaliturvaperäisestä maahanmuutosta ja muista maailmanparantamismenoista, Koponen luetteli.

Suomen Uutiset