Tuhannet suomalaiset ovat jo nyt pulassa kasvaneiden sähkölaskujensa kanssa, ja ilman merkittäviä päätöksiä tilanteesta muodostuu täydellinen katastrofi. Hallitus on tähän mennessä korostanut EU:n yhteisiä päätöksiä hintojen hillitsemiseen, mutta sieltä ratkaisuja ei näy eikä kuulu, eikä suomalaisilla ole enää varaa odottaa, varoittaa perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri.

– Kansalaisilta tulee päivittäin lohduttomia viestejä: sadoilla euroilla kasvaneista sähkölaskuista ei yksinkertaisesti selvitä. Kriisi on ratkaistava kansallisin päätöksin. Siihen kyllä löytyy keinoja, jos riitaisa hallitus tekisi työnsä, toteaa perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri.

Mikään tukipaketti ei yksin riitä

Perussuomalaiset ovat jo kesällä esittäneet arvonlisäveroalennuksen ja suorien tukitoimien lisäksi esimerkiksi sähkömarkkinoiden muuttamista, sähkön hintakattoa ja päästökaupan väliaikaista keskeyttämistä.

– ALV-alennus on ainoa toimi, jolla on pyritty vaikuttamaan suoraan sähkön hintaan. Mutta se ei riitä mihinkään, kuten nyt on nähty. Jo kesällä totesin A-studiossa, että perussuomalaiset kyllä kannattavat hintakattoa, kunhan hallitus sellaista esittää. Pääministeripuolue SDP on vasta nyt lähes puoli vuotta myöhemmin ilmoittanut tätä kannattavansa, eli aloitteita on jouduttu odottamaan ihan liian pitkään. Aikaa olisi kyllä ollut, Meri kritisoi.

– Kuten perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on todennut, mikään tukipaketti ei asiaa yksinään korjaa. Sähkön hinta määräytyy kalleimman tuotantomuodon mukaan, ja tästä kohtuuttomat hinnat tällä hetkellä johtuvat. Siksi myös sähkön hintamekanismia pitää muuttaa välittömästi eikä vain odotella tumput suorina EU-tason päätöksiä.

Meri huomauttaa, että EU-maista Espanja on jo tehnyt oman mallin sähkömarkkinoille, ja sama on suunnitteilla esimerkiksi Saksassa, Virossa ja Puolassa. Näissä maissa ei ole jääty odottelemaan hidasta EU-päätöksentekoa.

Vastuu myös sähköyhtiöillä

Meri peräänkuuluttaa hallituksen päätösten lisäksi sähköyhtiöiden omaa vastuunkantoa. Esimerkiksi hän nostaa Kokkolan Energian käyttöönottaman paikallisen hintakaton.

– Monet sähköyhtiöt tekevät tällä hetkellä hurjia voittoja, eli siellä hyödytään ihmisten ahdingosta. Erityisesti kuntaomisteisten energiayhtiöiden tulisi kantaa yhteiskuntavastuutaan ja myydä sähköä mahdollisuuksien mukaan pörssihintaa alemmalla hinnalla.

– Sähkömarkkinalaissa yhtiöt velvoitetaan tarjoamaan kohtuuhintaista sähköä kuluttajille. Tästä on syytä pitää kiinni. Esimerkiksi Kuluttajaliitto on esittänyt hintakatoksi noin 16 senttiä kilowattitunnilta.

Kodin lämmittäminen talvella ei ole turhaa huvittelua

Hintakattoa ja muita sähkön hintaa laskevia toimia on kritisoitu julkisessa keskustelussa siitä, että hintojen tippuessa kotitalouksien kannustimet sähkön kulutuksen vähentämiseen häviävät. Tätä perustelua Meri pitää käsittämättömänä.

– Esimerkiksi 16 sentin hintakaton jälkeenkin hinta on aikaisempiin normaalioloihin verrattuna noin nelinkertainen. Näilläkö hinnoilla ihmiset haluavat ”tuhlata” sähköä? Kyse on siitä, että pidetään kodit pakkasilla lämpimänä, ei mistään turhasta huvittelusta, Meri toteaa.

Suomen Uutiset