Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra moittii Marinin hallitusta ideologisesta energia- ja ilmastopolitiikasta. – Pohjalla ei ole ollut rationaalisuus tai se, mihin taloudellisesti on varaa tai se, onko käytössä teknologioita, joita voi laajasti hyödyntää. Käytännössä on vain menty laput silmillä kohti vuotta 2035.

Energiakriisin keskellä sähköpula voi ensi talvena johtaa myös sähkökatkoihin monissa kotitalouksissa.

Vaikka akuuttien energiaongelmien taustalla onkin Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota, suurin ongelma on epäoikeudenmukainen sähkömarkkinamalli, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo. Hän kohtasi tänään valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) Politiikan toimittajien yhdistyksen väittelyssä.

– Sähkömarkkinamalli on rakennettu kannustamaan investoimaan tiettyihin uusiutuviin energialähteisiin, jotka tällä hetkellä hyötyvät korkeasta hinnasta. Sähkömarkkinamalli laskuttaa tuotantokustannuksiltaan kalleimman energiamuodon mukaan ja muut tuotteet saavat saman hinnan.

– Tuulivoimaan nojaava energiamalli on tietenkin päästötön, jos sää sattuu suosimaan. Valitettavasti, kun on pakkasta ja jos ei edes tuule, me olemme vahvasti tuontienergian varassa, pohjalle ei ole säätövoimaa, jota pitäisi olla – ja joka auttaisi tässä tilanteessa.

PS muistutti huoltovarmuudesta jo viime kaudella

Energiakriisistä selviytymiseksi perussuomalaiset on jo pitkään muun muassa esittänyt EU:n päästökauppaa väliaikaisesti keskeytettäväksi sekä vaatinut hiilivoimaloita ja turvetta käyttöön, jotta suomalaisilla olisi kohtuuhintaista energiaa.

Purra huomauttaa, että perussuomalaiset suhtautui jo edellisellä eduskuntakaudella kielteisesti hiilivoiman alasajoon ja nosti jo tuolloin esille huoltovarmuuteen, hintoihin ja katkeamattomaan sähköntuotantoon liittyviä ongelmia.

– Ei siis voida syyttää ketään siitä, että tilannetta ei nähty etukäteen. Perussuomalaisten kritiikki tiettyjä ideologisia energiapoliittisia ratkaisuja vastaan pätee edelleen. Nyt kun sähkö on kallista ja käsillä on vakava uhka sähkön riittävyydestä.

Suomalaisten pitäisi hyötyä investoinneista

Purra linjaa, että sähkömarkkinamallia tulisi kyetä muuttamaan.

– Vaikka EU:ssa on maita, joilla on suurempiakin ongelmia kuin Suomella, me kuitenkin maksamme sähköstä samansuuruista, jopa korkeampaa hintaa kuin Keski-Euroopassa, huolimatta siitä, että meidän sähkömme on 80-prosenttisesti päästötöntä. Suomalaisten pitäisikin hyötyä energiainvestoinneista ja päästöttömästä energiasta. Tällaisessa mallissa siitä ei vain voi hyötyä.

Perussuomalaiset on esittänyt yhtenä vaihtoehtona hintakaton säätämistä sähkölaskuihin.

– Muistuttaisin, että sähkömarkkinalain kirjauksen mukaan sähkön tulisi olla hinnaltaan käyttäjille kohtuullista, Purra sanoi.

Vaalien alla keskustan puheet muuttuvat

Saarikon mukaan Suomi on keskellä Putinin aloittamaa energiasotaa. Saarikko on harmissaan siitä, että Olkiluodon kolmatta ydinreaktoria ei ole vieläkään saatu käyttöön, mikä hankaloittaa sähkön saantia. Saarikko pitää valitettavana myös sitä, että Ruotsissa energiatuotanto hidastelee, koska ydinvoimaloita huolletaan.

Yllättäen Saarikko katsoo, että keskustan linja on laaja energiapaletti, johon kuuluu myös ydinvoima. Saarikko mainitsi väittelyssä myös turpeen, jota hänen mukaansa olisi tänä vuonna nostettu enemmän kuin viime vuonna. Marinin hallituksessa keskusta kuitenkin on ollut mukana nostamassa turpeen verotusta.

– Keskustan linja on vahvistaa kotimaista energiaa, Saarikko sanoi.

Purra vastasi, ettei ole kuullut aikoihin Saarikon puhuvan laajasta energiapaletista.

– Te olette punavihreässä hallituksessa tukeneet maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa, joka suhtautuu kielteisesti kaikkiin fossiilisiin polttoaineisiin. Käytännössä olette ajaneet turpeen alas. Suomessa romutettiin turvekoneita vielä sen jälkeen kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli jo alkanut. Vasta sen jälkeen te olette ryhtyneet pakittamaan, kun perussuomalaiset on painostanut esimerkiksi kivihiilireservin käyttöönottamiseen ja siihen, että käytössä olevia tehtaita ei ajeta alas, Purra muistutti.

Metsää kaadetaan tuulivoiman tieltä

Purra huomautti Saarikolle, että Marinin hallituksen energia- ja ilmastopolitiikka on ollut ideologista.

– Pohjalla ei ole ollut rationaalisuus tai se, mihin taloudellisesti on varaa tai se, onko meillä käytössä teknologioita, joita voi laajasti hyödyntää kansalaisten ja yritysten keskuudessa. Käytännössä on vain menty laput silmillä kohti vuotta 2035, eli hiilineutraalia Suomea. Tämä on näkynyt myös teidän energiapolitiikassanne.

– Tuulivoima ei ole ongelmatonta. Metsää kaadetaan tuulivoiman rakentamisen tieltä, keskustalle metsä näyttää olevan arvotonta, kun sitä kaadetaan tuulivoiman alta ja tähän liittyy myös maanomistajan oikeudet. Puhutte tästä asiasta yllättävän vähän, Purra sanoi.

Saarikon mukaan Suomen nuorison enemmistö kantaa huolta ilmastonmuutoksesta.

– Se velvoittaa minua ja asiaan voi suhtautua järkivihreästi, Saarikko sanoi.

Purra pyysi tarkennusta järkivihreydestä.

– Oletko siis, Annika, mielestäsi järkivihreässä hallituksessa? Purra kysyi.

Saarikko sanoi, että ei tokikaan ole kaikesta samaa mieltä hallituskumppaneidensa kanssa.

– Se on tainnut käydä viime viikkoina selväksi. Mutta puolustan omaa linjaani ja keskustan järkivihreää linjaa, Saarikko sanoi.

SUOMEN UUTISET