Elinkeinoelämän keskusliiton eilisessä vaalitentissä kaikki eduskuntapuolueiden johtajat, vasemmistoliiton Li Anderssonia lukuun ottamatta, ilmoittivat kannattavansa lisäydinvoimaa ensi vaalikaudella. Perussuomalaiset vaatii laajaa energiapalettia, johon sisältyvät edelleen myös kivihiili ja turve.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra antoi EK:n vaalitentissä myös kiitokset vihreille siitä, että puolue on hiljattain muuttanut kantaansa ydinvoima-asiassa. Ydinvoima on aiemmin ollut vihreille iso periaatteellinen kysymys, jonka vuoksi puolue on kahdesti aiemmin jopa lähtenyt hallituksesta.

Purra muistutti, että energiakriisin taustalla on vahvasti myös Keski-Euroopan, erityisesti Saksan, päätökset ajaa ydinvoimatuotantoa alas.

– Se on tietenkin yksi syy siihen, että tilanne on tällä hetkellä niin huono kuin se on.

Purra sanoi, että Suomen energiapolitiikka ei saisi jatkossakaan nojata ideologisiin ratkaisuihin, vaan olennaista on huolehtia siitä, että käytössä on koko paletti.

– Teknologian kehittymisen kautta myös muista tuotantomuodoista voidaan tehdä vähäpäästöisiä.

Vihreän siirtymän tilalle sinivalkoinen siirtymä

Purra linjasi, että Suomen energiapolitiikassa tällä hetkellä ykkösintressi on irtautua venäläisestä energiasta. Toinen intressi on turvata riittävän kohtuuhintaisen energian saanti kansalle.

– Tällä hetkellä energia ei ole kohtuuhintaista, ja se vaikuttaa niin kotitalouksiin, yrityksiin kuin teollisuuteenkin.

Perussuomalaiset katsoo, että toimivaa tuotantoa ei pidä hylätä energiakriisissä.

– Laajaan energiapalettiin sisältyvät edelleen kivihiili ja turve, niitä meidän ei kannattaisi ajaa alas. Kannattaa myös huomata, että meillä ei vielä ole vedyllä tai sähköllä toimivia rahtilaivoja, jotka tuovat meille tavaroita ja huolehtivat suomalaisesta viennistä. Eikä ole sähkökäyttöisiä rekkoja, jotka kuljettavat tukkeja sahoille. Meidän on siis oltava realisteja.

Perussuomalaiset torjuu hallituksen vaaliman vihreän siirtymän. Perussuomalaisten keväällä lanseeraama malli on sinivalkoinen siirtymä, jossa ympäristö- ja energia-asioissa toimitaan järkevästi Suomen etu edellä, suhteellisuudentajua käyttäen, omavaraisuus ja huoltovarmuus kärjessä. Sinivalkoisessa siirtymässä ymmärretään, että suomalaiset työpaikat, teollisuustuotanto ja ruoka ovat sekä ilmastotekoja että turvallisuuspolitiikkaa.

Poliittista prosessia uhkaa elokapinaistuminen

Tällä viikolla uutisoitiin Suomen ensimmäisestä ilmasto-oikeudenkäynnistä. Ympäristöjärjestöt Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat valittaneet hallituksen riittämättömistä ilmastotoimista korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Järjestöjen mukaan hallitus ei ole noudattanut ilmastolakia, koska se ei ole käynnistänyt hiilinielujen pelastuspakettia.

Vihreiden puheenjohtajaa, ympäristöministeri Maria Ohisaloa vaalitentissä tuurannut vihreiden ryhmyri Atte Harjanne sanoi pitävänsä tapausta ”normaalina kansalaisyhteiskuntatoimintana”. Purra sen sijaan sanoi, että hän ei pidä hyvänä sitä, että poliittinen prosessi ”elokapinaistuu”.

– Kansalaisjärjestöillä on tietysti täysi oikeus toimia, niin järjestöt toimivat muillakin sektoreilla, esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa. Puhutaan erilaisista etujärjestöistä, joista monet – hassua sinänsä – ovat verorahoilla tuettuja.

SUOMEN UUTISET