

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaisilta laaja politiikkaohjelma maaseudun pelastamiseksi: Kotimaisen ruuantuotannon tulevaisuus on turvattava
Perussuomalaisten mielestä maaseutupoliittinen ajattelu tarvitsee suunnanmuutoksen. Perussuomalaisten tänään julkaistussa maaseutupoliittisessa ohjelmassa esitetään kattavasti erilaisia toimia maaseutuelinkeinojen tukemiseksi, huoltovarmuuden turvaamiseksi ja maaseudun pitkäjänteiseksi kehittämiseksi. Ohjelma pitää sisällään 100 perussuomalaista konkreettista toimenpidettä maaseudun hyväksi.
Maaseutukulttuuri on olennainen osa kotimaista kulttuuria ja monilla on myös suvussa maanviljelijöitä. Maaseutu koskettaa tavalla tai toisella kaikkia suomalaisia, siksi maaseutupolitiikalla on suuri painoarvo myös perussuomalaisessa politiikassa.
– Olemme kuitenkin nyt tulleet tilanteeseen, jossa suomalainen ruoantuottaja on ajettu todelliseen ahdinkoon.
Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas toteaa, että tilanne näyttää pahalta, jopa pahemmalta kuin 1930- ja 1990-lukujen lamoissa.
– Suurin piirtein kolme maatilaa joutuu päivittäin lopettamaan toimintansa ja viljelijät joutuvat myymään tuotantonsa ja maansa. Toisinaan jopa ulkomaalaisille kasvottomille omistajille. Tämä johtaa vääjäämättä kotimaisen ruoan tuottamisen hiipumiseen.
Maaseudun kurjistuminen toistuu jälleen, nyt uudessa muodossa, mutta silti samankaltaisena.
– Maatilojen peruskannattavuus on kärsinyt maailmanmarkkinahintojen kohoamisen takia. Erityisesti lannoitteiden, polttoaineiden ja energian hinnat ovat kohonneet sillä tavoin, että viljelykustannuksia ei voida enää kattaa. Moni maanviljelijä myy nyt tilansa voidakseen välttyä velkakierteeltä ja pakkohuutokaupalta. Tämän huolestuttavan kehityksen on muututtava, Peltokangas painottaa.
Hän puhui tänään Tuumaustunnilla maaseutupoliittisen ohjelman julkaisutilaisuudessa.
Turpeen veronkorotus peruttava heti
Nykyinen hallitus on toki alkanut myöntämään hätälainatakauksia tilapäisten maksuvalmiusongelmien, toimintaympäristön muutosten tai poikkeuksellisten sääolojen takia.
Peltokangas korostaa, että nyt näyttää kuitenkin siltä, että keinot eivät ole riittäviä erityisesti karjatilojen konkurssien estämiseksi.
– Hallitus tekee myös ristiriitaisia päätöksiä, joista kenties älyttömin on se, että turpeentuotantoa on oltu lopettamassa vihreän siirtymän nimissä. Nykyinen energiakriisi on antanut pienen lisäajan turveyrittäjille, mutta jos se on hallituksesta kiinni, sama meno jatkuu pian.
– Ympäristövaliokunnan perussuomalainen ryhmä – allekirjoittanut sekä edustajat Petri Huru ja Sheikki Laakso – reagoi turpeen energiaveron korottamiseen nopeasti. Vaadimme turpeen veronkorotuksen välitöntä perumista ja julistamisesta uusiutuvaksi luonnonvaraksi helmikuussa 2021, mutta kuten arvata saattaa, esitys äänestettiin eduskunnassa nurin.
Suomalainen puhdas ruoka on myös vientituote
Perussuomalaisten riveistä on tullut useita muitakin ehdotuksia kuten energian hinnan alentamista, tuotantorakennusten kiinteistöveron poistamista ja alkutuottajan osuuden kasvattamista elintarvikeketjussa.
Peltokangas toteaakin, että elintarvikemarkkinoiden hinnan määrittelijänä ei voi toimia ainoastaan teollisuus tai kauppa vaan myös alkutuottaja.
– Hinnoittelujaksojen pitää olla sellaisia, että viljelijälle jää mahdollisuus neuvotella parempaa hintaa tuotteistaan ja mahdollisuus nostaa kustannusnousut neuvotteluihin. Valtiovallalla pitää olla myös mahdollisuus lainsäädännöllisesti puuttua keskusliikkeiden ja teollisuuden sanelemiin ehtoihin, mikäli viljelijä joutuu markkinavoimien takia vaikeaan tilanteeseen. Maatalouden ongelmia ei voida täysin ratkaista nopeilla pikatoimilla vaan syvällisillä muutoksilla.
Suomalaisesta ruoasta on myös vientituotteeksi, koska sillä on yksi selkeä strateginen etu monessa muussa maassa tuotettuun ruokaan verrattuna – puhtaus.
– Suomen maaperä on puhdas ja sopii puhtaan ruoan kasvatukseen. Viileä ilmastomme, joka muuten on tuotannon rajoitus, hillitsee tehokkaasti tuholaishyönteisten ja rikkakasvien leviämistä. Luonnonmukainen ja myrkkyvapaa ruoka on Suomen maatalouden kilpailuvaltti maailmalla. Tämäkään ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan maanviljelijät tarvitsevat apua. Puhtaan ruoan tuotannolle ja sen tehokkaalle markkinoinnille on luotava valtiollinen tukijärjestely, sillä vienninedistys kuuluu jo nyt valtion perustehtäviin.
Valtionmediakin voisi kantaa kortensa kekoon
Peltokangas painottaa, että kotimaisen ruoantuotannon tulevaisuus on turvattava. Nuorten kiinnostus maaseudun elinkeinoihin onkin saatava nousuun, sillä perinteikkäille maatiloille on toisinaan vaikea löytää jatkajia. Peltokangas esittää toiveen, että suuret mediat alkaisivat puhumaan maaseudusta entistä enemmän paremmassa valossa.
– Esimerkiksi valtion rahoittama Yle voisi tehdä kunnon maaseutukampanjan, jossa kerrotaan maaseudun elinkeinojen tärkeydestä. Tarvitaan uusi näkökulma, joka on luonteeltaan kannustava ja korjaava. Nyt on se tilanne, että monet maanviljelijät eivät enää kannusta jälkipolviaan jatkamaan maanviljelystä tiloilla. Useita tiloja on viljellyt sama suku jopa vuosisatojen ajan, nämä pitkät perinteet ovat nyt vaarassa murentua.
– Asenneilmapiiri maaseutua kohtaan on huonontunut ja media antaa helposti kuvan, että Suomen maaseutu saa valtavia tukia, vaikka todellisuudessa tuet ovat täysin riittämättömiä. Lisäksi maanviljelijöitä ja suomalaisia kuluttajia syyllistetään jatkuvasti esimerkiksi ilmastonmuutoksen edistämisestä sekä vesistöjen pilaamisesta. Maaseudusta pitäisi alkaa puhua mediassa positiivisemmin, jotta voitaisiin luoda oikeanlainen kuva.
Perussuomalaisten mielestä maaseutupoliittinen ajattelu tarvitsee suunnanmuutoksen. Perussuomalaisten tänään julkaistussa maaseutupoliittisessa ohjelmassa esitetään laajasti erilaisia toimia maaseutuelinkeinojen tukemiseksi, huoltovarmuuden turvaamiseksi ja maaseudun pitkäjänteiseksi kehittämiseksi. Ohjelma pitää sisällään 100 perussuomalaista toimenpidettä maaseudun hyväksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sähkönhinta maaseutupoliittinen ohjelma maksuvaikeudet lannoitteet tuotantokustannukset maatilat elinkeino hinnoittelu Sheikki Laakso kriisi ruuantuottajat Maanviljelijät Petri Huru polttoaine kotimainen ruoka Mauri Peltokangas Huoltovarmuus perussuomalaiset Maatalous hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Maataloudessa menee huonommin kuin vuosikymmeniin – jopa kolme tilaa lopettaa joka päivä

Perussuomalaiset mukana välikysymyksessä maatalouden kriisistä ja ruuantuotannon turvaamisesta – Purra: ”On karmaisevaa, miten vähän Helsingissä halutaan ymmärtää ruuantuotannon todellisuutta”

Reijonen huolissaan maatalouden kriisistä: Unohtiko keskusta maatalouden, koska se sai himoitsemansa sote-uudistuksen?

Koskela: Tekeekö hallitus vaalikampanjaa maataloustuottajien kustannuksella?

Suomalaisten menestystarina on rakentunut metsien ja maanviljelyn ympärille – perussuomalaiset esittää 100 toimenpidettä maaseudun puolesta

Peltokangas: Vihreimmänkin vihreän ja Mannerheimintiellä makoilevan elokapinallisen pitäisi jo ymmärtää, että kotimainen lähiruoka on ympäristöteko

Koskela tyytyväinen perussuomalaisten maaseutupoliittiseen ohjelmaan – ”Maaseutu ei kosketa ainoastaan maaseudun asukkaita, vaan koko Suomea”

Purra: Suomen energiapolitiikka ei saisi nojata ideologisiin ratkaisuihin – ”Keskeinen intressi on turvata kohtuuhintaisen energian saanti kansalle”

Elomaa välikysymyskeskustelussa: Suomessa on kotimaisen maatalouden kriisi, jonka kaltaista ei modernina aikana ole koettu
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.