Maatalous on syvässä kriisissä. Tuottajat ovat vaikeuksissa, lannoitteiden hinnat ovat nousseet, ja energian hinta nousee rytinällä. Polttoaineiden hinta on kohonnut, ja tiloja lopettaa koko ajan. Kansanedustaja Minna Reijosen mukaan käynnissä on hätätila kotimaisessa ruoantuotannossa. Reijonen ihmettelee, miksi edes keskusta ei enää tunnu puolustavan maaseutua.

Eduskunnassa jätettiin useiden oppositiopuolueiden yhteinen välikysymys, ja hallitus joutuu vastaamaan opposition kysymyksiin maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruoantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.

Kansanedustaja Minna Reijonen on ihmeissään varsinkin keskustan toiminnasta, koska entinen maaseudun puolue ei tunnu enää puolustavan maaseutua. Reijonen pohtii, riittikö keskustalle tosiaan tällä hallituskaudella tavoittelemansa soten läpirunnominen, ja maaseutu sai unohtua.

– Keskusta on ajanut sote-uudistusta pitkän aikaa. Sote näyttää lisäävän byrokratiaa. Pahinta on, ettei soten rahoitusta edes ollut riittävästi mietitty ennen kuin uudistus runnottiin läpi. Nyt etsitään hirveällä kiireellä säästöjä, jotka tulevat kalliiksi. Vaikka tämä uusi aluehallinto valittiin, jäivät siinä ohella maakuntahallinto ja kuntien hallitukset sekä kuntien valtuustot edelleenkin olemaan, Reijonen kertoo.

Tekikö keskusta lehmänkaupat jo hallitusneuvotteluissa?

Reijosen mielestä on harmi, ettei hallitus kuunnellut perussuomalaisten lukuisia vaihtoehtoisia sote-ehdotuksia. Jopa lähipalvelutakuu jäi tekemättä. Nyt nämä ongelmat räjähtävät käsiin.

Reijosta harmittaa myös se, että maaseutua ennen puolustanut keskusta ei nyt edes lisätalousarviossakaan huomioi maatalouden tuskaa.

– Vai joko hallitusneuvotteluissa vuosia sitten sovittiin, että keskustalle riittää sote-uudistus ja se ei ole sitten muuta vaatimassa? Tekikö keskusta jo hallitusneuvotteluissa lehmänkauppoja? kysyy Reijonen.

Suomen Uutiset