Kansanedustaja Minna Reijonen tyrmää sote-uudistuksen. Reijosen mielestä suurimmat sosiaali- ja terveyspuolen ongelmat eivät sotella korjaannu. Kummallisinta on se, että uudistuksella ei edes selkeästi yritetty puuttua kaikkein pahimpiin epäkohtiin.

Jos sote-uudistukseen ja sen suunnitteluun käytetyt rahat olisi käytetty toisin, olisi Minna Reijosen mielestä saavutettu parempi kokonaistulos. Reijonen nimeää kaksi asiaa, joilla olisi päästy pitkälle: tietoliikenteen toimivuus ja terveydenhuollossa työskentelevien henkilöiden saatavuus.

Sote ei korjaa edes lääkäri- ja hoitajapulaa

– Sote-uudistus ei lainkaan vaikuta edes siihen, että sote-henkilöstöä saadaan lisää, vaikka juuri se on suurin ongelma. On lääkäri- ja hoitajapulaa. Hallinto ja byrokratia kyllä sotessa kasvavat yltiökalliisti.

– Alan houkuttelevuus on avainasemassa. Kuinka saada terveydenhuollon koulutuksen saaneet ja alaa myöhemmin vaihtaneet palaamaan alalle? Reijonen kysyy.

Reijosen mielestä tarvitaan myös lisää lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja. Reijonen ihmettelee, miksi tähän ei ole kiinnitetty enemmän huomioita.

Tietojärjestelmissä pyörii kallis bisnes

– Tietojensiirto on ollut ongelma jo kymmeniä vuosia, kertoo Reijonen.

Suomen sairaaloissa on ollut kymmeniä, jopa satoja eri järjestelmiä, jotka eivät toimi keskenään. Vaikuttaa siltä, että koska tietojärjestelmät päivityksineen ovat rahakas bisnes, ei niiden ole haluttukaan keskustelevan keskenään.

– Lääkärit eivät ole aina nähneet potilaidensa asioita, jotka olisi ollut tärkeä nähdä, kuten eri lääkäreiden kirjoittamat reseptitiedot lääkkeistä. Tähänkin sote jättää ison aukon. Eli jos vaikka itäsuomalainen henkilö joutuu Etelä-Suomessa vastaanotolle, ei lääkäri löydä tietoja näppärästi, Reijonen huomauttaa.

Tähän olisi Reijosen mielestä saatu parannus jo vuosia sitten, jos valtio olisi ohjannut käyttöön vain yhden tietojärjestelmän kaikkialle, kuten Kelalla ja verottajallakin käytännössä on. Nyt tietoja on jouduttu jopa syöttämään käsin uudelleen eri järjestelmästä toiseen.

Keskustan soteuudistushimmeli – kannattiko se?

Keskustalla oli hallitukseen menemisen kynnyskysymyksenä sote-uudistus. Keskusta saikin vaaleissa komeasti luottamuspaikkoja.

– Hallintohimmeli tuli kalliiksi. Nyt jo näyttää siltä, että tavallinen ihminen ei uudistuksesta kovinkaan paljon hyödy, koska suurimmat ongelmat jäivät ratkaisematta. Seuraavalla hallituksella riittää sotessa vielä paljon korjaamista, toteaa Reijonen.

Suomen Uutiset