Yle uutisoi perjantaina (1.7.) sote-uudistuksesta ”paljastuneesta”, kuntien ruokapalveluita koskevasta valuviasta. Perussuomalaisten kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen huomauttavat, että asia ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä.

– Sote-uudistuksen ongelmat koskien tukipalveluita on tuotu esille sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiantuntijakuulemisissa useaan otteeseen vuosien 2021 ja 2022 aikana. Viimeksi huhtikuussa 2022, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli hallituksen esitystä, nostimme asian esille valiokunnassa ja esitimme tukipalveluihin pidempää, vuoden 2024 loppuun ulottuvaa siirtymäaikaa. Hallituspuolueille tämä ei käynyt, Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen moittivat.

Hallitus ei halunnut korjata epäkohtaa

Eduskunta äänesti asiasta täysistunnossa 27. huhtikuuta.

– Esittämäämme pidempää siirtymäaikaa tuki äänestyksessä paikalla olleiden perussuomalaisten lisäksi vain seitsemän muuta edustajaa. Kaikki muut äänestivät lyhyen siirtymäajan puolesta. Ei voi olla kyse siitä, että joku ei tiedostanut ongelmaa. Kyse on siitä, ettei hallitus halunnut tehdä mitään tiedossa olevan epäkohdan korjaamiseksi, perussuomalaiset ihmettelevät.

Ruuan laatu ja toimitusvarmuus kärsivät

Perussuomalaiset katsoivat valiokunnassa, että pidempi siirtymäaika olisi tarpeen, jotta toiminnan jatkuvuus turvattaisiin.

– Useat asiantuntijat toivat esiin saman ongelman eli sen, ettei uudistuksessa ole riittävää siirtymäaikaa, jolla varmistettaisiin, että esimerkiksi kouluille ja vanhustenhoitoon ruokaa toimittavat yhteiskeittiöt voisivat jatkaa toimintaansa. Toimme esiin, että tilanne vaarantaa lähipalvelut eikä pien- ja paikallistuottajilla ole välttämättä mahdollisuutta osallistua kilpailutuksiin, jos ne koskevat koko hyvinvointialuetta.

– Nyt vaarana on, että ikääntyneiden asiakkaiden ruuan laatu sekä toimitusvarmuus kärsivät, koska hallituspuolueita ei kiinnostanut ratkaista ongelmaa ja varmistaa ateriapalveluiden jatkuvuutta, Juvonen, Juuso ja Reijonen kiteyttävät.

SUOMEN UUTISET