

Matti Matikainen
Reijonen huolissaan sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmista: ”Lähiapteekkisi voi olla lopetusuhan alla”
Kansanedustaja ja farmaseutti Minna Reijonen on suorastaan kauhistunut sosiaali- ja terveysministeriön suunnittelemasta apteekkeja koskevasta uudistuksesta. Reijonen pelkää, että toteutuessaan säästöjen nimissä tehty uudistus johtaisi useiden apteekkien toiminnan loppumiseen. Osa uhan alla sijaitsevista apteekeista sijaitsee paikkakunnilla, joissa apteekkeja on nykyäänkin vain yksi.
– Suuri määrä apteekkeja tulee todennäköisesti lopettamaan toimintansa, jos nykyiset suunnitelmat toteutuvat sellaisinaan, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.
Ministeriön suunnittelema lääkeasioiden uudistus etenee Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelman mukaisesti. Reijonen näkee ministeriön ehdotuksessa arveluttavia piirteitä ja pitää apteekkien alasajon suunnittelua vastuuttomana, koska toimiva lääkehuolto Suomessa on tärkeää.
Ministeri vahvisti kylmäävät suunnitelmat
Reijonen kysyi asiasta tarkemmin kirjallisella kysymyksellä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkiselta (vas.). Reijonen pitää Sarkkiselta saamaansa vastausta shokeeraavana.
– Julkisesti luettavissa olevasta vastauksesta on pääteltävissä, että osa apteekeista käytännössä lopettaisi uudistuksen takia toimintansa, toteaa Reijonen.
Tulevaisuudessa apteekkien vastuullinen ja monipuolinen rooli vain korostuu, kun sote saattaa vähentää mm. terveysasemien määrää. Sote-uudistus ei takaa terveydenhuollon lähipalveluita. Perussuomalaiset vaati jo sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyn aikana lakiin kirjattavaksi lähipalvelutakuuta. Reijonen harmittelee, ettei hallituspuolueista edes keskusta pitänyt tärkeänä sen kirjaamista lakiin. Nyt korjailtavaa riittää.
Jos yritys muuttuu tappiolliseksi, se lopettaa
Ehdotetun apteekkimuutoksen vaikutuksia on jo arvioitu sosiaali- ja terveysministeriössä, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksessa sekä Kelassa. Asiasta on puhuttu julkisesti aivan liian vähän. Uudistuksen myötä osa apteekeista muuttuisi tappiollisiksi.
– Miten käy yleensä yrityksen toiminnan, jos se on tappiollista? Se tarkoittaa tietenkin sitä, että lappu laitetaan luukulle ja toiminta loppuu. Ei siinä sopeutustoimet auta, sanoo Reijonen.
Pienten paikkakuntien lähiapteekit lopetusuhan alla
Alueellisia laskelmia on tehty siitäkin, mitkä apteekit joutuisivat lopettamaan. Varsinkin Itä-Suomessa kyyti olisi kylmää.
– Ministerin vastauksessa kerrotaan, että vaikutusarvioinnin mukaan on apteekkeja, joissa uudistuksen seurauksena tulos painuisi tappiolliseksi. Osa niistä sijaitsee paikkakunnilla, joissa on nykyisinkin vain yksi apteekki, Reijonen sanoo.
Apteekkariliiton laskelmien mukaan esimerkiksi Pohjois-Savossa ehkä jopa 11 apteekkia voi olla vaarassa. Se on lähes 40 % kaikista Pohjois-Savossa olevista apteekeista. Pohjois-Karjalassa on arvioitu vaarassa olevan viisi apteekkia eli 20 % Pohjois-Karjalan apteekeista.
Kaikkia tärkeitä palveluita ei voi ajaa alas säästöjen nimissä
– On toki asiallista, että yhteiskunnassa mietitään säästökohteita. Nyt suunnitellut säästöt ovat saavutettavissa apteekkipuolellakin siten, että lähipalvelut voidaan turvata, uskoo Reijonen.
Uudistuksen taustalla sanotaan olevan hoitajamitoituksen rahoittamisen, sillä nyt on käynyt niin nolosti, että hallitus ei muistanutkaan varata riittävästi ja ajoissa rahaa hoitajamitoituksen toteuttamiseen.
– Isot asiat täytyy pohtia kokonaisvaltaisesti. Uudistukset pitää tehdä harkiten. Sellaisenaan tällaista uudistusta ei missään tapauksessa tule runnoa läpi, Reijonen painottaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lääkeasioiden uudistus Pohjois-Savo pienet kunnat Sanna Marinin hallitus lähipalvelutakuu säästökohteet terveysasemat apteekit Lääkehuolto Itä-Suomi Pohjois-Karjala kirjallinen kysymys Hanna Sarkkinen sosiaali- ja terveysministeriö sote-uudistus Minna Reijonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Kuntien ruokapalveluita koskeva sote-uudistuksen ”valuvika” ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä

Reijonen: Sote-uudistuksessa on tiedostettava vanhuspalveluiden muutos

79-vuotias Toivo pettyi julkisiin terveyspalveluihin: ”Mihin on mennyt Suomen hyvinvointivaltio?”

Reijonen: Hyvinvointialueuudistus ei saa heikentää palveluita tai niiden saatavuutta

Matalan kynnyksen lähipalveluiden alasajo veisi viimeisenkin toivon paremmasta – Ranne: Pelastetaan suomalaisten lähipalvelut ja terveys

Ihmisiä juoksutetaan apteekissa turhaan lääkkeiden perässä – Reijonen: ”Byrokraattinen ohjeistus on kääntynyt itseään vastaan”

Reijonen huolissaan digitaalisesta kahtiajaosta – kaikilla ei ole edes tietokonetta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.