Kansanedustaja ja farmaseutti Minna Reijonen on suorastaan kauhistunut sosiaali- ja terveysministeriön suunnittelemasta apteekkeja koskevasta uudistuksesta. Reijonen pelkää, että toteutuessaan säästöjen nimissä tehty uudistus johtaisi useiden apteekkien toiminnan loppumiseen. Osa uhan alla sijaitsevista apteekeista sijaitsee paikkakunnilla, joissa apteekkeja on nykyäänkin vain yksi.

– Suuri määrä apteekkeja tulee todennäköisesti lopettamaan toimintansa, jos nykyiset suunnitelmat toteutuvat sellaisinaan, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.

Ministeriön suunnittelema lääkeasioiden uudistus etenee Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelman mukaisesti. Reijonen näkee ministeriön ehdotuksessa arveluttavia piirteitä ja pitää apteekkien alasajon suunnittelua vastuuttomana, koska toimiva lääkehuolto Suomessa on tärkeää.

Ministeri vahvisti kylmäävät suunnitelmat

Reijonen kysyi asiasta tarkemmin kirjallisella kysymyksellä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkiselta (vas.). Reijonen pitää Sarkkiselta saamaansa vastausta shokeeraavana.

– Julkisesti luettavissa olevasta vastauksesta on pääteltävissä, että osa apteekeista käytännössä lopettaisi uudistuksen takia toimintansa, toteaa Reijonen.

Tulevaisuudessa apteekkien vastuullinen ja monipuolinen rooli vain korostuu, kun sote saattaa vähentää mm. terveysasemien määrää. Sote-uudistus ei takaa terveydenhuollon lähipalveluita. Perussuomalaiset vaati jo sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyn aikana lakiin kirjattavaksi lähipalvelutakuuta. Reijonen harmittelee, ettei hallituspuolueista edes keskusta pitänyt tärkeänä sen kirjaamista lakiin. Nyt korjailtavaa riittää.

Jos yritys muuttuu tappiolliseksi, se lopettaa

Ehdotetun apteekkimuutoksen vaikutuksia on jo arvioitu sosiaali- ja terveysministeriössä, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksessa sekä Kelassa. Asiasta on puhuttu julkisesti aivan liian vähän. Uudistuksen myötä osa apteekeista muuttuisi tappiollisiksi.

– Miten käy yleensä yrityksen toiminnan, jos se on tappiollista? Se tarkoittaa tietenkin sitä, että lappu laitetaan luukulle ja toiminta loppuu. Ei siinä sopeutustoimet auta, sanoo Reijonen.

Pienten paikkakuntien lähiapteekit lopetusuhan alla

Alueellisia laskelmia on tehty siitäkin, mitkä apteekit joutuisivat lopettamaan. Varsinkin Itä-Suomessa kyyti olisi kylmää.

– Ministerin vastauksessa kerrotaan, että vaikutusarvioinnin mukaan on apteekkeja, joissa uudistuksen seurauksena tulos painuisi tappiolliseksi. Osa niistä sijaitsee paikkakunnilla, joissa on nykyisinkin vain yksi apteekki, Reijonen sanoo.

Apteekkariliiton laskelmien mukaan esimerkiksi Pohjois-Savossa ehkä jopa 11 apteekkia voi olla vaarassa. Se on lähes 40 % kaikista Pohjois-Savossa olevista apteekeista. Pohjois-Karjalassa on arvioitu vaarassa olevan viisi apteekkia eli 20 % Pohjois-Karjalan apteekeista.

Kaikkia tärkeitä palveluita ei voi ajaa alas säästöjen nimissä

– On toki asiallista, että yhteiskunnassa mietitään säästökohteita. Nyt suunnitellut säästöt ovat saavutettavissa apteekkipuolellakin siten, että lähipalvelut voidaan turvata, uskoo Reijonen.

Uudistuksen taustalla sanotaan olevan hoitajamitoituksen rahoittamisen, sillä nyt on käynyt niin nolosti, että hallitus ei muistanutkaan varata riittävästi ja ajoissa rahaa hoitajamitoituksen toteuttamiseen.

– Isot asiat täytyy pohtia kokonaisvaltaisesti. Uudistukset pitää tehdä harkiten. Sellaisenaan tällaista uudistusta ei missään tapauksessa tule runnoa läpi, Reijonen painottaa.

Suomen Uutiset