Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Minna Reijonen jätti ministeri Hanna Sarkkisen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen lääkeasioista. Moni joutuu nykyisin kääntymään apteekin tiskiltä takaisin, kun lääkettä ei voida myydä asiakkaalle Kela-korvattuna ylikireän byrokraattisen ohjeistuksen vuoksi. Sääntöjä on entisestään kiristetty.

– Kela-korvattavia lääkkeitä voi ostaa Kela-korvattuna, kun edelliset lääkkeet ovat melko vähissä, kertoo farmaseutin tutkinnon suorittanut kansanedustaja Minna Reijonen.

Kuukauden annoksen ostettuaan saa seuraavan annoksen Kela-korvattuna vasta sitten kun entisiä lääkkeitä on enintään viikon annos jäljellä kotona. Kolmen kuukauden annoksella joustoaika on kolme viikkoa.

– Monia eri lääkevalmisteita käyttäville saattaa muodostua tilanne, että yhden lääkkeen saa tänään, toisen huomenna ja kolmannen ylihuomenna. Apteekin on noudatettava ohjeistusta. Jos apteekkilainen antaa lääkkeet päivänkin liian aikaisin, siitä seuraa 50 euron virhemaksu Kelalta. Arkijärjen käyttöä näytetään minimoivan jopa sakon uhalla, Reijonen kummastelee.

Byrokratia voi estää toimittamisen

Outoa Reijosen mielestä on sekin, ettei asiakkaalle edullisinta pakkauskokoa voida aina toimittaa. Kelan säännöt ohjaavat toimittamaan enintään kolmen kuukauden annoksen korvattuna kerrallaan. Tiedossa on tilanteita, ettei esimerkiksi alkuperäisen pakkauskoon mukaista 105 päivän annosta ole voitu toimittaa, vaan lääkettä on annettu pienempinä, kalliimpina pakkauksina.

– Suurempi pakkaus säästäisi myös yhteiskunnan kuluja, muistuttaa Reijonen.

– Byrokraattinen ohjeistus on kääntynyt itseään vastaan. Ministeri Hanna Sarkkinen (vas.) jopa myönsi vastauksessaan tekemääni kirjalliseen kysymykseen (KK619/2022), että välilliset kulut asiakkaalle saattavat nousta. On selvää, että myös yhteiskunnalle tulee kuluja, ellei harkintavaraa ole.

Hölmöjä sääntöjä pitää muuttaa

– Tätä pitää järkeistää. Lääkkeitä toimittavat yliopistotason tutkinnon suorittaneet henkilöt, Reijonen kertoo ja korostaa, että apteekissa osattaisiin käyttää näissä asioissa tapauskohtaista harkintaa.

– Jos esimerkiksi henkilö tulee apteekkiin taksilla kymmenien kilometrien päästä, niin pitäisi mielestäni voida toimittaa lähes lopussa olevat lääkkeet samalla kertaa, toteaa Reijonen.

Suomessa on ollut ongelmia lääkkeiden saatavuuden kanssa. Sodan riehuessa Euroopassa on panostettava Suomen omaan lääketuotantoon. Sote-uudistuksen myötä tulee apteekkien ja lääkeneuvonnan rooli entisestään korostumaan. Reijonen pitää tärkeänä asiantuntevaa lääkeneuvontaa, jota annetaan jokaisessa Suomen apteekissa yliopistotasoisen koulutuksen saaneen henkilön toimesta.

– Nämä älyttömät Kela-korvaushankaluudet pitää korjata, vaatii Reijonen.

Suomen Uutiset