

LEHTIKUVA
Ihmisiä juoksutetaan apteekissa turhaan lääkkeiden perässä – Reijonen: “Byrokraattinen ohjeistus on kääntynyt itseään vastaan”
Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Minna Reijonen jätti ministeri Hanna Sarkkisen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen lääkeasioista. Moni joutuu nykyisin kääntymään apteekin tiskiltä takaisin, kun lääkettä ei voida myydä asiakkaalle Kela-korvattuna ylikireän byrokraattisen ohjeistuksen vuoksi. Sääntöjä on entisestään kiristetty.
– Kela-korvattavia lääkkeitä voi ostaa Kela-korvattuna, kun edelliset lääkkeet ovat melko vähissä, kertoo farmaseutin tutkinnon suorittanut kansanedustaja Minna Reijonen.
Kuukauden annoksen ostettuaan saa seuraavan annoksen Kela-korvattuna vasta sitten kun entisiä lääkkeitä on enintään viikon annos jäljellä kotona. Kolmen kuukauden annoksella joustoaika on kolme viikkoa.
– Monia eri lääkevalmisteita käyttäville saattaa muodostua tilanne, että yhden lääkkeen saa tänään, toisen huomenna ja kolmannen ylihuomenna. Apteekin on noudatettava ohjeistusta. Jos apteekkilainen antaa lääkkeet päivänkin liian aikaisin, siitä seuraa 50 euron virhemaksu Kelalta. Arkijärjen käyttöä näytetään minimoivan jopa sakon uhalla, Reijonen kummastelee.
Byrokratia voi estää toimittamisen
Outoa Reijosen mielestä on sekin, ettei asiakkaalle edullisinta pakkauskokoa voida aina toimittaa. Kelan säännöt ohjaavat toimittamaan enintään kolmen kuukauden annoksen korvattuna kerrallaan. Tiedossa on tilanteita, ettei esimerkiksi alkuperäisen pakkauskoon mukaista 105 päivän annosta ole voitu toimittaa, vaan lääkettä on annettu pienempinä, kalliimpina pakkauksina.
– Suurempi pakkaus säästäisi myös yhteiskunnan kuluja, muistuttaa Reijonen.
– Byrokraattinen ohjeistus on kääntynyt itseään vastaan. Ministeri Hanna Sarkkinen (vas.) jopa myönsi vastauksessaan tekemääni kirjalliseen kysymykseen (KK619/2022), että välilliset kulut asiakkaalle saattavat nousta. On selvää, että myös yhteiskunnalle tulee kuluja, ellei harkintavaraa ole.
Hölmöjä sääntöjä pitää muuttaa
– Tätä pitää järkeistää. Lääkkeitä toimittavat yliopistotason tutkinnon suorittaneet henkilöt, Reijonen kertoo ja korostaa, että apteekissa osattaisiin käyttää näissä asioissa tapauskohtaista harkintaa.
– Jos esimerkiksi henkilö tulee apteekkiin taksilla kymmenien kilometrien päästä, niin pitäisi mielestäni voida toimittaa lähes lopussa olevat lääkkeet samalla kertaa, toteaa Reijonen.
Suomessa on ollut ongelmia lääkkeiden saatavuuden kanssa. Sodan riehuessa Euroopassa on panostettava Suomen omaan lääketuotantoon. Sote-uudistuksen myötä tulee apteekkien ja lääkeneuvonnan rooli entisestään korostumaan. Reijonen pitää tärkeänä asiantuntevaa lääkeneuvontaa, jota annetaan jokaisessa Suomen apteekissa yliopistotasoisen koulutuksen saaneen henkilön toimesta.
– Nämä älyttömät Kela-korvaushankaluudet pitää korjata, vaatii Reijonen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lääkeneuvonta lääketuotanto Kela-korvaus apteekit lääkkeet kirjallinen kysymys Hanna Sarkkinen sote-uudistus Minna Reijonen Byrokratia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Reijonen huolissaan sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmista: “Lähiapteekkisi voi olla lopetusuhan alla”

Jopa 160 apteekin toiminta loppumassa – PS-kansanedustaja Kaisa Juuso: “Lääkehuollon uudistus on pommi”

Sosiaali- ja terveysministeriö toimii ilman strategiaa ja aiheuttaa kaaosta – Juvonen: Huoltovarmuuskeskuksen puututtava peliin

Ranne: Sote-uudistus ei ole korjattavissa

Reijonen huolissaan digitaalisesta kahtiajaosta – kaikilla ei ole edes tietokonetta

Reijonen: Omien reseptilääkkeiden tiedot kannattaa säilyttää myös paperisena
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää