Hallitus esittää, että rahat hoitajamitoitukseen otettaisiin apteekeilta leikkaamalla apteekkien myyntikatteen osuutta reseptilääkkeiden vähimmäismyyntihinnasta. Apteekkariliiton laskelmien mukaan tämä johtaisi lukuisten pienempien apteekkien toiminnan lopettamiseen kannattamattomana. Kansanedustaja Kaisa Juuso pelkää tilanteen johtavan apteekkien joukkosulkemisiin.

Apteekkien lukumäärä Suomessa on nyt 541. Uudistus uhkaa lopettaa näistä jopa 160 apteekkia niiden ajautuessa kannattavuuskriisiin. Apteekkariliiton laskemien mukaan vaarassa ovat apteekit, joiden vuositulos jäisi alle 89 000 euroa.

– Suomessa on tällä hetkellä kattava ja hyvin toimiva apteekkiverkosto. Uudistuksen toteutuessa esitetyssä muodossa, on selvää, että vaarassa ovat myös monet harvaan asuttujen alueiden apteekit. En pidä järkevänä romuttaa hyvin toimivaa systeemiä, sanoo Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso.

– Sen sijaan, että apteekkien toimintaa aletaan vaarantamaan, pitäisi Suomessa hyödyntää apteekkeja niin, että se vähentäisi jonoja ja painetta perusterveydenhuollossa. On monia pitkäaikaissairauksia, joiden hoito vaati säännöllistä seurantaa. Esimerkiksi verenpaineen- ja verensokerin mittausta, veren hyytymistekijöiden INR-mittausta jne. Myös esimerkiksi diabetes- ja astmapotilaiden seurantakäynnit ja tarvikejakelu voitaisiin siirtää apteekkeihin, esittää Juuso.


Kaisa Juuso. kuva Matti Matikainen

SUOMEN UUTISET