Sosiaali- ja terveysministeriö kehotti tiistaiaamuna ihmisiä hankkimaan kotiinsa varastoon joditabletteja. Ministeriön ohjeistuksen mukaan joditabletteja suositellaan säteilyvaaratilanteessa enintään 40-vuotiaille ja raskaana oleville. Ministeriön kehoitus aiheutti sen, että tabletit myytiin loppuun apteekeista.

Ministeriön kehoitus oli ehkä tarkoitettu hyväksi, mutta toteutus oli täysin lyhytnäköinen ja pikaistuksissa tehty, arvioi sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Arja Juvonen.

– Ministeriö vaikuttaa toimivan täysin ilman minkäänlaista suunnitelmaa ja strategiaa. Tällainen kehoitus aiheuttaa paniikkia ja saa ihmiset ryntäämään apteekkeihin. Ministeriö onnistui lietsomaan pelkoa, ei antanut perusteluja kehoitukselleen, eikä ollut varautunut ollenkaan ostoryntäykseen.

Riskiarviot olisi pitänyt tehdä aikaisemmin

Juvonen sanoo, että suomalaisten tulisi voida luottaa siihen, että Suomen Huoltovarmuuskeskus huolehtii siitä, että jokainen saa hänelle kuuluvat joditabletit.

– Huoltovarmuuskeskuksella on ollut aikaa helmikuusta, Venäjän hyökkäyssodan alusta, lähtien tehdä riskiarviot, keskittyä ottamaan haltuun äkkitilanteita ja tehdä tarvittavat hankinnat. Joditablettien valmistajien on tullut saada ohjeet tuotannon lisäämisestä Huoltovarmuuskeskuksesta.

– Nyt kysynkin, mikä on Huoltovarmuuskeskuksen tilanne ja toimintavalmius joditablettien suhteen. Ollaanko siellä ajan tasalla? Miten joditabletteja on ja miten ne jaetaan kansalaisille keskitetysti?

Suuri epäonnistuminen ministeriöltä

Ministeriön kehoitus sai aikaan joditablettien hamstaamisilmiön ja kaaoksen apteekeissa.

– Tapahtunut on suuri epäonnistuminen sosiaali- ja terveysministeriöltä, Juvonen sanoo.

– Joditableteista on puhuttu koko tämän Venäjän hyökkäyssodan ajan ja aihe ei siis ole uusi. Nostin joditabletit esille myös eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa viime viikolla. Silloin joditabletteihin ei yksikään ministeri ottanut kantaa.

Juvonen on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, mikä on Huoltovarmuuskeskuksen tilanne kansalaisten turvallisuuden ylläpidossa liittyen joditablettien saatavuuteen ja miten muutoin huoltovarmuuskeskus on varustautunut ja varautunut Venäjän hyökkäyssodan mahdollisiin uhkakuviin Suomessa. Hän haluaa myös tietää, miten sosiaali- ja terveysministeriö aikoo selkeyttää toimintatapojaan liittyen äkkitilanteiden tiedottamiseen.

SUOMEN UUTISET